Ugrás a tartalomra

Babits és Esztergom - Régi-új szobor és a megújult Fecskefészek - Fotóriport

125. születésnapján Babits Mihály újra elfoglalta Esztergomot. Tudósítás és fotósorozat Babits vidéki menedékének helyreállításáról és szobrának átadásáról.

 

 

Babits és Esztergom

 

Lehull a lepel. Esztergomban újra áll Babits-szobor


Az újraragasztott fecskefészek

Átadták a restaurált előhegyi "fecskefészket", Babits vidéki menedékét. A viharos múlt után vélhetőleg nyugalmas évtizedek, és látogatók várnak rá. A háború után kurvák költöztek a kisházba, az ötvenes évekre totálisan leromlott. A hatvanas évektől az Országos Műemlék Felügyelőség műemléki felügyelete tataroztatta és megnyitotta emlékházként. 2006-ban került vissza Esztergom tulajdonába, és Meggyes Tamás Esztergom polgármester szavát adta, hogy önkormányzati segítséggel rendbe rakatja a pusztuló épületet. Végül 12 millió forint önrészből + negyvenmilliós pályázati pénzből sikerült látogathatóvá tenni. Az Emlékház felújítása teljesen elkészült, de a kiállítás még nincs berendezve, s bár ugyan a teljes tárlat készen van, csak tavasszal nyílik meg a látogatók előtt.
Megjegyzem, a villácska gyönyörű. Babits életében talán soha nem nézett ki ilyen jól. Az mindenképpen átjön a múltból, lenézve a városra, miért töltött Esztergomban minden tavaszt-nyarat és őszt Babits. Író számára ennél nyugalmasabb, csendesebb munkahely aligha létezik a földtekén. 
 

 

Régi-új szobor

 

Két év után elkészült a 2006. januárjában bronzárban és eladott ellopott Babits-szobor adaptációja.
Az egyházak képviselői áldásukat adták az alkotásra és a jelenlévő gyülekezetre (rám is). A papok arra hívták fel a figyelmet, hogy a költő szobrának elpusztítása, illetve annak újra felállítása jelkép, az anyagelvűség bűnös mivolta, mellyel szemben áll az élet szépségét igenlő akarat megnyilvánulása. Ebben annyira nem volnék biztos.
Az áldás után koszorúztak: Meggyes Tamás polgármester, a Babits-bizottság nevében Nagyfalusi Tibor elnök és Szabó Judit titkár, a Balassa Bálint Múzeum nevében Horváth István igazgató és Tóth Franciska muzeológus, a Babits Mihály iskola nevében Kotz István igazgató, az Esztergom Barátainak Egyesülete nevében Koditek Pál és Meggyes Miklósné, a Balassa Társaság nevében Bárdos István és Csombor Erzsébet, az Esztergomi Művészek Céhe nevében Bánhidy László elnök és Istvánffy Miklós titkár.
A szoboravatás után a város nevében Bánhidy Vajk fogadásra invitálta a megjelent publikumot a városháza árkádjai alatti ideiglenes asztalokhoz, ahol finom ételekkel és még finomabb italokkal várták az ünneplőket a hidegben, ami kifejezetten elegáns és emberbaráti gesztus volt a város részéről.



OZ
Fotók: Raffael Balázs, Onagyz

 

 

Babits (nov. 25-én) - éppen lekerült a teherautóról.

 

Babits lepel alatt, énekkar, Esztergom-zászló, Bottyán-ház homlokzat, tömeg, du. 3 óra.

 

 

A restautált Babits-ház Esztergomban

 

 

A híres vendégfal

 

 

Lentről - a kilátó

 

 

A Nyugalom háza keleti fényben

 

Babits kályhája

 

 

Nyugat-sarok

 

 

Fentről

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.