Ugrás a tartalomra

„Gondoljátok meg, proletárok”: Tverdota György irodalomtörténész könyvét bemutatja és a szerzővel beszélget: N.Horváth Béla és Veres András

Tverdota György irodalomtörténész könyvét bemutatja és a szerzővel beszélget: N.Horváth Béla irodalomtörténész és Veres András irodalomtörténész.

Tverdota György (1947) irodalomtörténész a József Attila-életmű legavatottabb ismerője. Több évtizedes kutatói munkássága során számos irodalomtörténeti szakkönyv szerzőjeként, fontos tanulmánykötetek szerkesztőjeként értelmezte a modern magyar irodalom poétikatörténeti kérdéseit, megkülönböztetetten József Attila életművének gondolkodástörténeti alakulását, recepciótörténetét, filológiai eseményeit.
2021 őszén jelent meg József Attila-monográfiájának első kötete Gondoljátok meg, proletárok címmel (Osiris Kiadó). A szerző a monográfia hagyományos műfaji szabályait nem megtagadva a fiatal József Attila életének, költői pályakezdésének bemutatását a szokásosnál erősebb és összetettebb szociológiai, szociálpszichológiai kontextusba helyezte. Arra keresi a választ, hogy a ferencvárosi proletár-miliőből kilépni akarván milyen (különböző) kulturális hatások befolyásolták a gyermek József Attilát és milyen életvezetési minták kínáltak alternatívákat a tehetségét, az irodalom iránti szenvedélyét korán megmutató fiatal embernek.

A monográfia első része 1927-ig követi a pályaképet, bemutatva a pályakezdés alkotáslélektani nehézségeit, egyenetlenségeit is, a fiatal költőt ért poétikai hatásokat (téma-, motívumátvételeket, a pastiche korai változatait stb.). A makói, szegedi próbálkozások után a fiatal költőnek a Nyugat modernitás-értelmezései, s majd a magyar avantgárd (elsősorban Kassák) kísérletei jelezték azokat az irányokat, amelyek korai költői pályáját kiszélesítették. Tverdota György József Attila-értelmezésének centrumában a költő „ideális anarchista”-felfogása, az én-tudatának alakulása és a magyar avantgárd poétikai lehetőségei állnak. A monográfus végig követi a költővé válás útját, figyelemre méltatva a zsengéket, a nagyszámú kiérleletlen szöveget is, változatos módon (szöveg-, motívum-kölcsönzések, szerepátvételek, alteregók stb.) elemezve, értelmezve azokat.

2022. március 16., szerda, 18:00
ELTE BTK 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A. 3. emelet 329.