• Székelyhidi Zsolt

  Vers, látod a jövőt? – PEN DRIVE-est képekben

  Varga Melinda 

  A két Prométheusz

 • Az emberiség koronája a nő

  Verses-zenés, kiállításmegnyitóval egybekötött esten ismerhette meg Varga Melindának, lapunk munkatársának A fásult kebelnek nincs költészete (verses krónikák az erdélyi irodalmi életről) és Tizenkét kagyló című verseskötetét a budapesti közönség a Magyarság Háza szervezte esten az Aranytíz Kultúrházban.

   

 • Szellemi hazaút

  Mit jelent napjainkban a magyar néprészek önrendelkezéséért folytatott küzdelem? Lehet-e költészettel tenni a magyar érdekekért? B. Szabó Péter Szabadság és önrendelkezés című kötetéről beszélgetett az Országos Idegennyelvű Könyvtárban az alkotóval Csisztay Gizella és Mandics György.

 • Gulisio Tímea

  Rendbe szorított, áradó képzeletvilág

  Turczi István – Vásárhelyi Antal: Kettő látás c. kötetének bemutatójáról

  A Kettős látás verses képzőművészeti album. A képek nem illusztrációi a verseknek, hanem velük egyenértékű alkotások. A cím kétféleképpen értelmezhető: mint érzékzavar és mint két ember különböző szemszöge.

 • Viszlát, Könyvhét!

  Véget ért a 93. Ünnepi Könyvhét, amit idén végre nem zavart meg sem járvány, sem hatalmas viharok. A Duna-korzón és a Vörösmarty téren is óriási érdeklődés övezte a négynapos rendezvényt. Szalai Klaudia és Bege Magdolna fotóin bármikor újraélhető az élmény.

 • A Könyvhét leghosszabb napja – szombati sokadalom

  A szombat hagyományosan az Ünnepi Könyvhetek legforgatagosabb napja, és idén sem volt ez másként: a Vörösmarty-tér és a Duna-korzó is megtelt olvasókkal, írókkal, költőkkel. Szalai Klaudia képriportja azokat is elröpíti a helyszínre, akik lemaradtak a legjobb hangulatú napról.

 • Pénteki pillanatok

  Pénteken színes programokkal folytatódott a 93. Ünnepi Könyvhét. Szalai Klaudia képriportja a könyves forgatag második napjáról.

 • Megnyílt a 93. Ünnepi Könyvhét Budapesten

  Százhetvenhat pavilonban száznyolcvankét kiadó köteteivel nyílt meg csütörtökön a Vörösmarty téren a 93. Ünnepi Könyvhét, amely vasárnapig a fővárosban a Duna-korzón és több nagyvárosban várja az érdeklődőket.

 • Mint szakadék felett a kötéltáncos

  „Megdöbbentő, tragikus, húsbavágó sorok a szabadságról, a kommunizmus politikai megtorlása és hatalmi autokráciája elől menekülő fiatal nőkről és férfiakról.” Böszörményi Zoltán Regál című kötetének új kiadásáról Varga Melinda beszélgetett a szerzővel a Magyar Írószövetség könyvtárában.

 • Véget ért a kárpát-medencei és V4 Költészeti Fesztivál

  Szombaton este Sárospatakon, a Szent Erzsébet Ház kertjében ünnepi műsorba ágyazott díjátadással zárult a Kárpát-medencei és V4 Költészeti Fesztivál.

 • Gulisio Tímea

  „Az Új ember történet, nagy történet”

  Beszámoló Zoran Bognar könyvbemutatójáról

  Mondhatnánk, hogy az Új ember filozófiai, teológiai kérdésekkel foglalkozik. Mert így van. Ám ne gondoljunk egy száraz anyagra, amit két oldal után letesz az ember azzal, hogy majd, ha ráérek elmélkedni. Nem. Bognar könyve olvassa és olvastatja magát, sodor. Hetven egynehány oldalon végigmegy a világ és az egyén teremtésén. Ősmitológiai áramlás, testek-lelkek formálódnak a semmiből, a régiből új lesz. A mű felfogható egyfajta erkölcsi példázatnak is, a beszélő tanít. Lám így kell élni, mégsem mondhatja meg hogyan. Megénekli az Atyát, a Fiút, a Szentlelket és a szerelmet. Szerelme nem kevésbé égi attól, hogy földi, hús-vér-testnedv-haj is.

 • Kárpátaljai irodalmárok a 70-es mérföldkőnél

  Május 10-én a Kárpátaljai Szövetség budapesti székházában zenés műsorral köszöntöttük fel a hetvenéves Füzesi Magda József Attila-díjas költőt és dr. Dupka György írót, történészt.

 • Versparkot avattak Teresztenyén

  Magyarország első versparkját adták át szombaton az Aggteleki Nemzeti Park területén megbújó apró zsákfaluban, Teresztenyén.

 • Az ősmasszívum peremén

  Az OIK fotókiállításán az üzenetek megfejtéséhez Kovács katáng Ferenc tankái adnak kapaszkodókat. Az üzeneteket Tószegi Zsuzsanna fotográfus rejtette el fényképein.

 • Nőírók és írónők – az első Női irodalmi páholy margójára

  Háttérben vannak a kortárs női írók? A férfiak lennének többségben az irodalomban? Ők határozzák meg az aktuális trendeket? A tegnap.ma irodalmi portál Női irodalmi páholy címmel rendhagyó sorozatot indított.

 • Lázár Kinga

  Az almacsutkát rágcsáló Éva, a cigánynak öltözött férfi és a nők, akik nélkül nem létezhet egyetlen carmen sem

  Azt képzelem, hogy Carmen az almacsutkát rágó Éva. A szexuális vonzerejében kikezdhetetlen cigánylány, aki a határvonalon flamencózik az állatiasan primitív és az ösztönszerűen tiszta között. Egy másik kultúra és moralitás lányának látom, aki elég magabiztos ahhoz, hogy a pisztolyt csukott szemével a halántékához szorítsa, úgy, hogy nem is látja ijedtükben összerezzeni azokat, akik körülötte állnak. Ki ne szeretne Carmen lenni?
 • Varga Melinda

  Nők, akik megtanultak könny nélkül sírni

  Lőrincz P. Gabriella úgy gondolja, csak akkor tud hiteleset írni, ha igazat ír. Írásaiban végig jelen van a hite, a szoros kapcsolata az Istenével, ennek hiányában nem tudna alkotni.
 • A lélek fényérzékenysége

  Az év egyik nívós záróeseményeként Bartis Attila beszélt kép és szöveg viszonyáról, a képaláírások hiányáról, a terek jelentőségéről és a tárgyakban lakó lélekről Murányi Sándor Olivér vendégeként Pócsmegyeren.

 • Köldökzsinór

  Abafáy-Deák Csillag Gyilkos karakterek és Várnagy Márta Kapuzábé című novelláskötetének bemutatójára került sor a Magyar PEN Club és a Parnasszus Kiadó közös rendezvényén 2021. november 29-én a Petőfi Irodalmi Múzeum Vörös termében szép számú közönség előtt.

 • Izer Janka

  Facebook, Instagram, TikTok, BeeReal

  Avagy hová nem regisztráltál még?

  A függőséget két csoportra szoktam osztani: a káros függőségre, meg a sunyi függőségre. A káros függőségek, mint a cigaretta, a kábítószerek elég látványosan teszik tönkre az embert ahhoz, hogy az motiválóerő lehessen a leszokáshoz, még amikor van mit menteni. A sunyi függőségek viszont, mint a zsíros ételek, a finomított liszt csak nagyon sokára vágnak pofán, amikor már késő. És vannak azok a függőségek, amik egyszerre sunyik és károsak: az áldozat nagyon-nagyon sokáig nem veszi észre, hogyan megy tönkre az élete miattuk, a környezet viszont nagyon is.