• Magyar kultúra napja, Kölcsey-díj Aradon

  „Legyen, aki átadja, és akinek átadja”

  Minden tájékozott(abb) magyar ember tudja, hogy január 22. a magyar kultúra napja – annak kapcsán, hogy Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratát, a máig minden magyar, vallási szövegekben is fohászként szereplő költeményét.

  Életéről az aradi születésű Szentimrei Jenő (1891–1959) írt 1939-ben e sorok írója számára gyermekkorából emlékezetes, szerencsére utóbb, még az „átkos” idején is kiadott könyvet Ferenc tekintetes úr címmel.

 •  Ady az asztalfőn

  A Király utcában álló egykori Három Rózsa söröző (később Fekete Macska lokál) ódon, 220 éves emeleti bálterme adott helyet a Nagy Angéla rendezte Ady Endrére emlékező estnek.

 • Abafáy-Deák Csillag

  Amikor költő költőnek ad tüzet

  Négy dudás egy könyvbemutatón: Turczi István babérkoszorús költő, a Parnasszus folyóirat alapító főszerkesztője, a kötet fordítója, Zsille Gábor, József Attila-díjas költő, a kötet szerkesztője, Zámbori Soma színművész és Péter János fuvolaművész. Mint egy összeszokott kvartett.

 • "Csend van, a föld sárláztól lüktet"

  Varga András képriportja a Nulla fok című kísérleti felolvasásról

  A hétvégén az Irodalmi Jelen és a Magyar PEN Club szervezésében megnéztük, hogyan működik nulla fok környékén, az erdő sűrűjében a kortárs magyar líra. A rendhagyó felolvasást és a hangulatot Varga András zenész, lapunk olvasója, a természet és művészetek együttállásának alapos ismerője fényképezte. A képriportot a felolvasók és a közönségben soraiban ülő, de a performanszba aktívan bekapcsolódó költők és prózaírók verseivel "illusztráltuk".

 • Osváth Mihály

  Mi bújhat meg nulla fok alatt?

  – avagy kísérlet a kortárs irodalom kiszabadítására a négy fal közül
  A válasz, amivel hazajöhettem erről a formabontó kísérletről: ahogy a téli erdőnek sem kell feltétlenül hó, hogy szép legyen, úgy az irodalomnak sem kell feltétlenül a négy fal biztonsága, hogy megszólíthasson.
 • Hermán Dániel

  Mire nem gondolt a költő? – Ozsváth Zsuzsa a Bréda-körön

  December 12-én, a Bulgakov Irodalmi Kávéház emeleti termében Ozsváth Zsuzsa költő, képzőművész volt a 15. Bréda Ferenc Irodalmi Kör meghívottja. Az est vitaindítója Nagy Zalán, moderátora Péter Blanka volt, akik november óta a műhely elnökei.

 • Izer Janka

  Kultúrában a remény

  Tudósítás a 10. Színházi Olimpia sajtótájékoztatójáról
  A 10. Színházi Olimpia egy ilyen lehetőség. 2023-ban – Madách Imre születésének 250., Petőfi Sándor és Kölcsey Ferenc írta Himnusz születésének 200. évfordulóján, amikor a Budapesti Operettszínház százéves alapítását ünnepli, a magyar operett évében –, ennek a nemzetközi, kulturális esemény- és programsorozatnak Budapest ad otthont.
 • Izer Janka

  Épelméjű karácsony

  „Az ünnep azé, aki várja” címmel rendezték meg a Várkert Irodalom Adventi estjét a Várkert Bazárban. A beszélgetésen és felolvasáson Juhász Anna moderálásában családi kötődésű vendégfellépők szólaltak meg: Lackfi János író-költő, lánya, Lackfi Dorottya énekes, Sinha Róbert gitárművész, valamint Szabó T. Anna költő és férje, Dragomán György író.
 • Izer Janka

  ​​​​​​​„A lelkemben támadjatok, démonok, ha le akartok győzni!”

  Egy hangoskönyv bemutatójának margójára

  A pszichológiai és spirituális tanítások mind azt üzenik, hogy legyünk jelen. Éljük meg a mát, a jelenvaló pillanatot. De a tapasztalat azt mutatja, főleg ezekben a vészterhes időkben, hogy a dolog nem ennyire egyszerű. Miből fizetjük ki holnap a számlákat, a kenyeret, az üzemanyagot? Járvány, háború, válság. Tíz-tizenöt évvel ezelőtt talán senki nem gondolta volna, hogy újra ide jutunk, mintha semmit sem tanultunk volna elődeink tapasztalatából. Létbizonytalanság tölti be a mindennapokat.

 • Útmutató és játék

  Hodossy Gyula Veletek egyedül című kötetének bemutatója

  A Felvidéken, a Csallóköz fővárosának tartott Dunaszerdahelyen, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ és a Vámbéry Polgári Társulás közös szervezésében került sor a közelmúltban Hodossy Gyula Veletek egyedül című verseskötetének bemutatójára.

 • Ady145 – a zene hangjain

  A korábbi évek jeles Ady-évfordulóihoz hasonlóan idén sem maradt el a megemlékezés a költőről, aki 145 éve született. Az est középpontjában a zene állt, de számtalan izgalmas mozzanat hangzott el a költő életéből, versei keletkezéstörténetéből is – a katarzis nem maradt el, ahogy azt a szervező Nagy Angélától már megszokhattuk.

 • Izer Janka

  „mikor vagyok tinta, üres felület vagy egy jel a papiroson”

  Egerházi Attila és L. Simon László "Idézőjelek" című előadásáról
  A Bethlen Téri Színház 9. alkalommal rendezte meg a SŐT7 fesztivált, avagy a Sissi Őszi Tánchetet. E programsorozat keretein belül került sor a Székesfehérvári Balett Színház "Idézőjelek" című előadására is, Egerházi Attila koreográfus rendezésében. Különlegessége az, hogy a tánc és a zene mellett versszövegek is elhangoztak Sarádi Zsolt színművész (Vörösmarty Színház) előadásában. A verseket L. Simon László A háromlábú lovat etető lány című kötetéből válogatták az alkotók.
 • Az Összhang összhangja

  Gáspár Ferenc könyvbemutatója az Írók Boltjában

  Gáspár Ferenc az ősz során két kötettel is jelentkezett: egy novelláskönyvvel és az Én, Mátyás király című regénnyel, amellyel a Janusszal elkezdett, majd a Galeottóval folytatott regényfolyam immár trilógiává bővült.

 • Bene Zoltán

  Az Összhang összhangja

  Gáspár Ferenc könyvbemutatója az Írók Boltjában

  November 17-én, az Írók Boltjában mutatták be Gáspár Ferenc Összhnag című novelláskötetét.

 • Takáts D. Ágnes

  Juhász Anna-szalonest Aradon

  Idén ősszel harmadik alkalommal indult útjára az Irodalmi Karaván, amely november 2–5. között Nagyváradon, Aradon, Temesváron és Déván népszerűsíti/népszerűsítette a magyar irodalmat.
 • Szalai Klaudia

  Nők az erdélyi magyar irodalomban

  Kit emlegetnek ma is, és kik merültek feledésbe az erdélyi női írók közül? Milyen poétikai vagy kontextuális okok állhatnak e mögött? Vonhatunk-e párhuzamokat az erdélyi, a magyarországi és a vajdasági irodalom között? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a Fiatal Írók Szövetsége két részes beszélgetésének első estje, amelyre október 22-én, szombaton a FUGA előadótermében várták az érdeklődőket. Balázs Imre József költővel, irodalomkritikussal, az Erdélyi magyar nőírók című kötet szerkesztőjével és Vallasek Júlia irodalomtörténésszel, irodalomkritikussal Szarvas Melinda irodalomtörténész, kritikus beszélgetett.
 • Laik Eszter

  Megtalált aranykor

  Toót-Holló Tamás Aranyhajú hármasok című drámakötetét mutatták be a Nemzeti Színházban, ám ezúttal sokkal többről szólt az esemény, mint a szokásos könyvpremierek: rengeteg izgalmas információ hangzott el a műből készülő folkoperáról, valamint az ősi magyar mesekincs titkairól.

 • Ünnepe az irodalomnak, a tehetségeknek – székely humorral fűszerezve

  Október 4-én, kedden délután az Aradi Magyar Napok keretében, az aradi Jelen Ház nagytermében került sor az Irodalmi Jelen gálaünnepségére, melyen átadták az előző évre, 2021-re szóló – 2002 óta évente rendszeresesen kiosztott – díjakat. Jámbor Gyula tudósítása.

 • Székelyhidi Zsolt

  Vers, látod a jövőt? – PEN DRIVE-est képekben

  Varga Melinda 

  A két Prométheusz

 • Az emberiség koronája a nő

  Verses-zenés, kiállításmegnyitóval egybekötött esten ismerhette meg Varga Melindának, lapunk munkatársának A fásult kebelnek nincs költészete (verses krónikák az erdélyi irodalmi életről) és Tizenkét kagyló című verseskötetét a budapesti közönség a Magyarság Háza szervezte esten az Aranytíz Kultúrházban.