• Varga Kinga

  Kosztolányi a filmvásznon

  2024. március 25-én a Pannon Egyetem Humántudományi Karának beszélgetősorozata, a havi rendszerességű Pannon Kultúrklub első idei eseményén Arany Zsuzsanna irodalomtörténész, a veszprémi Sziveri Intézet vezetője beszélgetett meghívott vendégeivel, Korda Eszter irodalomtörténész-médiatanárral és Muszatics Péter filmtörténész-fesztiválkurátorral Kosztolányi Dezső és a film kapcsolatáról.

 • Tallián Mariann

  Ismernek téged

  Előadással egybekötött beszélgetés Mezey Katalinnal

  Mezey Katalin műveiből összeállított prózaszínházi előadást láthatott a közönség a Hegyvidéki Kulturális Szalonban a Magyar Széppróza Napja alkalmából. A művekből készült jeleneteket Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek adták elő, a Kossuth-díjas íróval Lázár Balázs beszélgetett.

 • Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a József Attila-díjakat a Parlament kupolacsarnokában

  Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat a nemzeti ünnep alkalmából a Parlament kupolacsarnokában.
 • Gulisio Tímea

  A költészet iránti alázat

  A Magyar PEN Club nőnapi PENdrive zenés felolvasóestjéről

  A nagy sikerre való tekintettel a Magyar PEN Club idén is megrendezte a tavaly elindított nőnapi PENdrive zenés felolvasóestet.

 • Gulisio Tímea

  Az irodalom univerzális nyelve

  Turczi Istvánt köszöntötték a magyar költőnek odaítélt nemzetközi díj alkalmából a Magyar–Kínai Baráti Társaság „1573” című költészeti estjén.

 • Lázár Emese

  ​​​​​​​„Leginkább a gyermekekre fókuszálok, mert az övék a jövő”

  Ad az Úristen mindenkinek tálentumot, és rábízza, hogy miként sáfárkodik a kapott kinccsel. A háromszéki színésznőnek, a mesésen zengő nevű Zorkóczy Zenóbiának adta, hogy vállalva a vándorszínész életének minden nyűgét és szépségét országjáró versszínházi előadóművésszé váljon, versnyelven szóljon az aprónépekhez, és hirdesse a magyar nyelv szépségét, a költészet felettébb szükséges voltát. – Lázár Emese tudósítása.

 • Izer Janka

  Szavak jelentéséből költészet, etimológiából irodalom

  Sántha Attila estje a Magyar Művészeti Akadémián
  Február 21-ét 1999-ben Az UNESCO az Anyanyelv Nemzetközi Napjává nyilvánította, melyet Magyarországon is ünneplünk. Ezen alkalomból a Magyar Művészeti Akadémia kötetbemutatót szervezett, egy igazi kuriózumnak tekinthető könyv, Sántha Attila Bühnagy székely szótárának bemutatóját. – Izer Janka tudósítása.
 • Halálvágy és életszerelem

  Ady-est az egykori Három Rózsában

  Idén is a múlt század elején még hírhedt Király utcai lokál, a Három Rózsa – ma Dover Club – ódon falai adtak otthont az évente megrendezésre kerülő Ady-estnek, melyen ezúttal a költő halálának 105. évfordulójára emlékeztünk.

 • Csáth-mesék karácsonyra

  ​​​​​​​Mesék, amelyek „még rosszabbul” végződnek… – újdonságok a Csáth-kutatásban címmel rendezték meg a veszprémi Sziveri János Intézet Manuscriptum sorozatának év végi alkalmát.

 • Gulisio Tímea

  Klasszikus formában természetesen megszólalni

  A Parnasszus centrumában: Várady Szabolcs
  A Parnasszus folyóirat XXIX. évfolyama 6. számának élő bemutatóját rendezték a Nyitott Műhelyben december 7-én. A lapszámbemutató centrumában Várady Szabolcs Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, szerkesztő állt.
 • Rónai Balázs Zoltán

  tegnap.ma – de reméljük, holnap is lesz

  A tegnap.ma nem más, ha egyszerűbben akarjuk megfogni, mint egy folyamatosan bővülő archívum, benne a magyar (korántsem csak anyaországbéli) irodalom szereplőivel, akik felolvassák műveiket, vagy éppen beszélnek munkásságukról. Rónai Balázs Zoltán tudósítása a tegnap.ma portál díjátadó gálájáról.

 • Marton Angéla

  Áthallások – Csáth Géza három arca

  A veszprémi Sziveri János Intézet Manuscriptum rendezvénysorozatának harmadik alkalmával Csáth Géza muzikális oldalát ismerhettük meg Arany Zsuzsanna irodalomtörténész, egyetemi docens és Gulyás Dénes operaénekes, a Pécsi Nemzeti Színház operaigazgatója beszélgetéséből.

 • Varga Kinga

  Második kiadás – Kosztolányi Ádám

  2023. október 18-án a veszprémi Pannon Egyetem Manuscriptum rendezvénysorozatának második alkalmával Arany Zsuzsanna beszélgetett Bíró-Balogh Tamással. A két jeles Kosztolányi-kutató sok mindent megmutatott nekünk Kosztolányi fiáról, Ádámról, akit apja tréfásan csak „második kiadás”-nak nevezett, mert olyannyira hasonlított rá. A szabadegyetemi beszélgetés a laikus érdeklődő és a szakember számára is tudott újat mondani.

 • Marton Angéla

  Manuscriptum – Faludy György hagyatéka

  Elindult a veszprémi Sziveri János Intézet Manuscriptum című rendezvénysorozata, melynek első alkalmával Kisantal Tamás irodalomtörténész, egyetemi docens tartott előadást Faludy György anekdotákkal átszőtt, kalandos életművéről. Az est után az érdeklődők betekinthettek a Faludy-kéziratok és -fényképfelvételek gyűjteményébe is.

 • Érzelmes lírai költemények, humoreszkek és operett

  Megtartotta díjátadó gáláját az Irodalmi Jelen

  Az elmúlt év kimagasló alkotóinak adományoz díjat minden évben az Irodalmi Jelen. A díjátadóval egybekötött irodalmi estet idén szeptember 15-én délután tartották Aradon, a Jelen Házban.

 • Varga Melinda

  A transzcendentálistól a tudattalanig

  Böszörményi Zoltán könyvbemutatója Budapesten

  Bódult őszi fényekben úszott a belváros, amikor Böszörményi Zoltán Regál című kötetbemutatójának helyszínére, a Magyarság Háza felé haladtam a kettes villamossal, a Duna mentén. A Parlament elé érve mindig meghatódom. Egy budapesti lakosnak valószínűleg nem tűnik fel, beépül a tájba, az élet természetes része naponta elmenni előtte, ezzel szemben engem mindig valami transzcendens erő, nosztalgikus hangulat kerít hatalmába ilyenkor.

 • Nagy Angéla

  „Szellemidézés” a temetőben

  Egy kellemes júliusi nyárestén, sötétedés után, a Fiumei úti temetőben gyűltek össze Ady Endre síremlékénél Ady költészetének  kedvelői. Turek Miklós A Napisten papja című előadására érkeztek,  amely  a Nemzeti Örökség Intézete szervezte Nyáresték a Fiumeiben elnevezésű kulturális eseménysorozat újabb felvonása volt.
   

 • Parnasszusi pillanatok

  Lapszám- és könyvbemutatót is tartott a Parnasszus folyóirat és kiadó az Ünnepi Könyvhét előtt. A két, nagy érdeklődés mellett zajló eseményről Payer Imre és Gulisio Tímea tudósított.

   

 • Újrakezdeni és felépíteni

  A Magyar Művészeti Akadémia különleges szépségű óbudai épületében, akadémikusok, köztestületi tagok és külföldi költővendégek jelenlétében zajlott Böszörményi Zoltán Fellázadt szavak című verseskötetének bemutatója.

 • Székely agora – képriport

  Az Ünnepi Könyvhét szombatján az Irodalmi Jelen kötetlen felolvasást rendezett Székely agora címmel, melyen szerzőink mellett bárki felolvashatta Erdélyhez kapcsolódó versét, prózarészletét.