Ugrás a tartalomra

Múzeum+ Rippl-Rónai Light

A Magyar Nemzeti Múzeum idei első programjának témája és hívószava: Rippl-Rónai József, a századforduló legeredetibb és az egyik legnagyobb hatású magyar művésze.

Sára Sándor operatőr és filmrendező emlékére hirdetik meg a 20. Lakiteleki Filmszemlét

Sára Sándor operatőr, filmrendező emlékére hirdetik meg a 20. Lakiteleki Filmszemlét, amelyre október 1-jéig lehet nevezni.

Bereményi Géza 75 éves

Azóta is élek címmel jelennek meg Bereményi Géza összegyűjtött novellái az író 75. születésnapjára.

„... Hozz rá víg esztendőt..." - Online filmvetítés a magyar kultúra napján

A magyar kultúra napja alkalmából vetítik le a Kölcsey Társaság által 2014-ben készíttetett, „…Hozz rá víg esztendőt…” A Himnusz képekben című filmet.

Mészöly Miklósra emlékezik az MMA

Az MMA a kettős évfordulón (a járvány miatt meg nem valósítható rendezvények hiányában) júniusban kerítés-kiállítással, egy szeptemberben elkészülő tanulmánykötettel és a tervek szerint az ősszel elkészülő, In memoriam… portréfilmmel tiszteleg Mészöly Miklós emléke előtt.

Irodalmi szerelmek VIII. – Kaffka Margit & Lesznai Anna

Február 15-én, a Várkert Irodalom Aposztróf sorozatának estjének fókuszában a századforduló magyar irodalmának két kivételes alkotónője, Kaffka Margit és Lesznai Anna.

Al-dunai álom – könyvbemutató

Szálinger Balázzsal új kötetéről Murányi Sándor Olivér beszélget a szerzővel az online követhető eseményen.

Húszéves a Wikipédia, a világ hetedik leglátogatottabb honlapja

Megalakulásának 20. évfordulóját ünnepli pénteken a mindenki által szabadon szerkeszthető online világenciklopédia, a Wikipédia, a világ hetedik leglátogatottabb honlapja.

Mészöly 100: a Várkert Irodalom estje

A Mészöly-centenáriummal indítja irodalmi szezonját a Várkert Irodalom Aposztróf sorozata.

Újra látható lesz a Trianonról szóló dokumentumfilm az Uránia online csatornáján

Jelenczki István Trianonról szóló Nem, nem, soha - Isten az igaz ügyet nem hagyja el című négyrészes dokumentumfilmje január 16-án és 17-én újra látható lesz az Uránia Nemzeti Filmszínház online mozicsatornáján.

Könyvkuckó / Szalon #120.

Juhász Anna szezonkezdő Szalonjában Fábián Janka Julie könyvkuckója kötete adja a kiindulást.

Napról Napra - Online kiállítással jelentkezik a MAOE Iparművészeti Tagozata

Az iparművészet sokféle szakágából érkező alkotók munkáit vonultatja fel Napról Napra címmel január 13-tól a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) Iparművészeti Tagozatának online kiállítása.

Klukon Edit és Ránki Dezső négykezes zongoraestje Erdélyi Zsuzsanna emlékére

Klukon Edit és Ránki Dezső négykezes zongoraestje hallgatható és nézhető meg online Erdélyi Zsuzsanna (1921–2015) néprajztudós, az MMA néhai tagja emlékére.

Embermentés a vészkorszakban Magyarországon

Az Erdélyi Szövetség és a Kráter Műhely Kiadó Embermentés a vészkorszakban Magyarországon címmel közösen jelentetett meg emlékezőkötetet.

Asztali beszélgetések: In memoriam Konok Tamás

Az Asztali beszélgetések sorozat és a Ludwig Múzeum közös online rendezvényén a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas festőművészre, Konok Tamásra (Budapest, 1930. január 9. – Budapest, 2020. november 20.) emlékeznek pályatársai, barátai a művész 91. születésnapján.

Jókai halála után 116 évvel megjelent a Jókai-enciklopédia

A magyar nyelv- és irodalomtudomány régi és nagy adósságát törlesztette a TINTA Könyvkiadó, amikor ötéves gyűjtő- és szerkesztőmunka után megjelentette a Jókai-enciklopédiát.

Bács Ferenc-emlékkiállítás

Bács Ferenc halálának első évfordulóján kamarakiállítással idézik meg a színművész szokatlan pályafutásának állomásait a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Hagyományosan Haydn-hangversennyel köszöntik az új évet a Müpában

A hagyományok szerint Haydn-hangversennyel köszöntik az új esztendőt a Müpában, ahol január első napján ezúttal is a zeneszerző ikonikus alkotása, A teremtés csendül fel.

Orlai Produkció - Füge Produkció: Hogy szeret a másik

Három házaspár. Két hely. Két idő. Eközött kell ugrálni, különben baj lesz. Az online megtekinthető előadás rendezője Göttinger Pál.

Faun realness - Horváth Gideon önálló kiállítása

Horváth Gideon önálló kiállításában a görög mitológiából ismerős faun alakjának kortárs megjelenítésére tesz kísérletet.

Nemzetközi látogatókutatást koordinál az Iparművészeti Múzeum

Nyolc európai nyelven végez felmérést a kultúrafogyasztásról az Iparművészeti Múzeum.

Kern András kapta a 2020-as Ruttkai Éva-emlékgyűrűt

A Vígszínház társulatának titkos szavazása alapján Kern András kapta az idei Ruttkai Éva-emlékgyűrűt Az apa című előadásban nyújtott alakításért.

Banksy - Zseni vagy vandál? Kiállítás

A Banksy: Zseni vagy vandál? kiállítás végigvezet minket az elmúlt évek egyik legbefolyásosabb alkotójának vitatott művészeti világában, különböző tematikus helyszíneken.

Kreatív Karantén címmel hirdettek pályázatot szociális intézményekben és gyermekvédelemben élőknek

Kreatív Karantén címmel hirdetett összművészeti pályázatot szociális intézményekben és gyermekvédelemben élőknek az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a pályaműveket január 15-től február 28-ig várják.

Újévi koncert pénteken a Bartók Rádióban és az M5 műsorán

Közös koncerttel köszönti az újévet az Magyar Rádió zenekara és a Zeneakadémia: az Újévi nyitányt pénteken este hat órától a Bartók Rádió, este fél 8-tól pedig M5 csatorna közvetíti.

Az a baj – A Litera 19. előszilvesztere

Erre az estére a Litera korábbi előszilveszterein és a 15. születésnapi estjén elhangzott írásokból válogatnak a szerkesztők.

Térey János: Asztalizene - online színházi közvetítés

Térey János Asztalizene című drámáját nézhetik meg az érdeklődők december 29-én az eszinház.hu oldalán.

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál 2021

2021. január 8-17. között, nyolcadik alkalommal rendezik meg Budapest különleges zenei seregszemléjét, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált.

Ünnepi online programokkal várja az érdeklődőket a Várkert Bazár

Ünnepi online programokkal várja az érdeklődőket a Várkert Bazár, a kulturális intézmény idén online előadásokkal búcsúztatja az óévet és köszönti az újévet - olvasható a Várkert Bazár MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ünnepi online programokkal várja az érdeklődőket a Várkert Bazár

A két ünnep között, december 29-én a Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója című előadást követheti élőben a közönség Hámori Gabriella előadásában. A FILC. (Fischer Iván Lakásszínháza) saját produkcióját először 2015 decemberében láthatta a közönség, Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében.

Gálaműsorral ünnepli újranyitásának 50. évfordulóját a Fővárosi Nagycirkusz

    A 131 éves múltra visszatekintő Fővárosi Nagycirkusz épületének 50. évfordulóját az intézmény különleges programokkal ünnepli - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Vetélkedő Orbán Balázs halálának 131. évfordulója kapcsán

Orbán Balázs - a legnagyobb székely - halálának 131. évfordulója kapcsán szellemi vetélkedőt hirdet az Erdélyi Szövetség diákoknak.

Jónak lenni jó! - Több mint 54 millió forint gyűlt össze a műsor kezdetéig

Egész napos műsorral várja a közönséget vasárnap a Jónak lenni jó!, amelynek idei kedvezményezettje az Együtt az Autistákért Alapítvány. A közmédia jótékonysági kampányában a műsor vasárnap délelőtti kezdetéig több mint 54 millió forint gyűlt össze.

Fehérvári írók estje: Czinki, Gellén-Miklós, Pallag

A Petz Söröző és a Szépírók Társasága szervezésében élő közvetítést tartanak a székesfehérvári Petz Söröző Facebook-oldalán.

A Budapest Bár karácsonykor és szilveszterkor online koncertet ad

A Budapest Bár karácsonykor és szilveszterkor online koncertet ad a Trip WebSzínházából. A produkcióban öt zenész és tíz énekes vesz részt.

Megjelent a Magyar Műhely 194. száma

A Magyar Műhely legfrissebb számában olvashatók többek között Syporca Whandal, Bíró József, Aranyi László, Egyre Márki és Nagy Zopán versei, Wehner Tibor műelemzése Prutkay Péter alkotásárólés Kulcsár Balázs interjúja Nagy Pállal, a Magyar Műhely egyik alapítójával.