Ugrás a tartalomra

Összművészeti fesztivált rendeznek Szentendrén

Koncertek, képzőművészeti foglalkozások, művészeti séták, táncos performanszok, zenés tárlatvezetés és filmklub is színesítik a programokat augusztus 27. és 29. között a szentendrei ArtKert összművészeti fesztiválon.

Megjelent Karl Ove Knausgård önéletrajzi sorozatának zárókötete

A Harcok című kötettel zárul Karl Ove Knausgård önéletrajzi regényfolyama. A kötet egy alkotói és lelkiismereti válságba keveredett férfi vallomása, méltó lezárása a 21. századi világirodalom egyik legizgalmasabb írói kísérletének.

Aquincumi programok az Óbudai KultÉjen

2021. július 31-én egy kora délutántól késő éjszakáig tartó élményekkel teli programsorozat vár mindenkit, aki ellátogat Óbudára.

Elhunyt Kántor Péter

Életének 72. évében elhunyt Kántor Péter költő, műfordító.

Pilinszky verses koncert / PILINSZKY100 a Művészetek Völgye Fesztiválon

A Gorlo Vodka zenekar saját dalaik megalkotása mellett az egyetemes magyar költészet feldolgozására és népszerűsítésére is hangsúlyt helyez.

Megnyílik az MMA Mészöly 100 kiállítása

A 100 éve született, 20 éve elhunyt író életművéhez kapcsolódó tablósorozat az MMA irodaházának Andrássy úti és Bajza utcai oldalán lesz látható.

A medvék nem késnek – könyvbemutató

Murányi Sándor Olivér író és Matza Teréz képzőművész fenti címmel megjelent kötetének ősbemutatójára kerül sor július 20-án, kedden 18 órától a dévai Magyarok Nagyasszonya Kollégiumban.

Képzőművészeti fesztivált rendeznek Pécsett

Kiállítások, szakmai beszélgetések, kreatív alkotóprogramok, művészeti piac és számos kísérőprogram várja a látogatókat július 15. és 18. között a LOKART képzőművészeti fesztiválon, Pécsett.

Megjelent a Magyar Napló júliusi száma

A júliusi Magyar Napló Nyitott Műhely rovatának vendége Száraz Miklós György Babérkoszorú-díjas író, akivel Demeter Zsuzsa kritikus, irodalomtörténész készített interjút.

ENEMVÉ - Nagy magyar versek

A Nagy Magyar Versek vendégei júliusban az idei Európa-bajnokság apropóján focival térnek vissza a színpadra. Az esten Dobos Evelin és Kamarás Iván színművészek tolmácsolásában klasszikus és kortárs költők, írók versei és prózái hangzanak majd el,

Körülbelül idő - Pilinszky Budapestje / irodalmi séta Juhász Annával

A #Pilinszky100 centenáriumi sorozat keretében Juhász Anna irodalmárral és egy-egy színművész vendéggel járhatják be Pilinszky János életének fontos helyszíneit Budapesten.

Klasszikusok díszbe öltöztetve

A Libri az elmúlt években több klasszikus történetet rendezett díszkötetekbe, 2019-től pedig olyan magyar írók műveire koncentrálnak, akik ugyan már nincsenek velünk, szavaik azonban ma is ugyanolyan frissen hatnak, mint megjelenésük pillanatában.

Befogad és kitaszít a világ - Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-estje

Huzella Péter a régi Kaláka együttes Villon-lemezén megjelent dalait és ehhez az előadáshoz írt új szerzeményeit énekli, Mácsai Pál pedig nem csak mondja, játssza, éli a verseket, hanem énekel és gitározik is.

Neszmélyen megnyitották a XXVI. Hídverő Napokat

Az idén XXVI. alkalommal megrendezett Hídverő Napok szombaton és vasárnap várja a vendégeket a Duna neszmélyi és pati oldalán. A rendezvény egy "szellemi, kulturális és szeretethíd a Duna két oldalán élők között" - fogalmazott Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a rendezvény szombati megnyitóján, Neszmélyen.

Augusztusban rendezik a Bujtor István Filmfesztivált

Augusztus 19. és 22. között Balatonszemesen rendezik a XII. Bujtor István Filmfesztivált, amelynek versenyprogramjában 110 film szerepel.

Baráth Tibor első helyezett lett a Híd folyóirat pályázatán

Baráth Tibor, aki az Irodalmi Jelen egyik szerzője is, első helyezett lett a Híd folyóirat kritikapályázatán.

Képújság a kirakatban / Teletexhibition A Szabad Európa TV kiállítása

Józsefváros utcáin most minden eddiginél több járókelő válik TV-nézővé! A TV FREE EUROPE, amely egy online is nézhető TV-csatorna, továbbá nemzetközi hálózat 6 „körzeti stúdióval”, illetve kollaboratív művészeti kutatás és oktatási projekt.

Ötletpályázattal jelentkezhetnek felsőoktatási hallgatók fesztiválok szervezésére

Felsőoktatási hallgatók jelentkezhetnek fesztiválok szervezésére a Magyar Turisztikai Ügynökség CheckINN elnevezésű turisztikai innovációs pályázatán; az ötleteket július végéig lehet benyújtani.

Ismét jön a Séták Éjszakája

Július 10-én ismét jön a Séták Éjszakája, ahol délutántól késő éjszakáig lehet elveszni máskor bezárt budapesti kapualjak mögött, és felfedezni a főváros ismeretlen oldalát.

Két díjat nyert a romániai Atelier fesztiválon a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciója

Két díjat nyert a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciója, Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című előadás a 27. Nagybányai Atelier Nemzetközi Színházi Fesztiválon - közölte csütörtökön az erdélyi színház.

Megjelent és kedvezményesen megvásárolható Mezey Katalin legújabb, Lyukak az osztálykönyvben című regénye

Mezey Katalin regényének konfliktusa valóságos konfliktus, még ha nem is a mában, hanem a sok szempontból ellentmondásos közelmúltban történik is.

Úton a Harag György-kiállítás

A Magyar Művészeti Akadémia által Harag György születésének 95., halálának 35. évfordulója kapcsán meghirdetett emlékév programsorozata a Partiumban folytatódott.

Ismét megrendezik az Ördögkatlan fesztivált

Több száz programot tartanak az augusztus 3. és 7. között zajló Ördögkatlan összművészeti fesztiválon.

Animációs esték – Hagyomány és haladás

Az Animációs esték – Hagyomány és haladás című online beszélgetéssorozat következő részét július 1-én este 18 órától az MMA MMKI Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján élőben követhetik az érdeklődők.

Átadták a Magyar Mozgókép Fesztivál díjait

Átadták a Magyar Mozgókép Fesztivál díjait szombaton Balatonfüreden: a legjobb játékfilm Krasznahorkai Balázs rendezése, a Hasadék lett. A Post mortem négy, a Pilátus három, a Természetes fény alkotói pedig két kategóriában is nyertek.

Tárlatvezetés a Magyar Nemzeti Múzeum Pálosok történetét bemutató időszaki kiállításában

2021. nyarán két szerzetesrend nagyszabású időszaki kiállítását tekinthetik meg a látogatók a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Kezdődik a PIM nyári fesztivál

Színes összművészeti programokkal, négy helyszínen várja a látogatókat a PIM Nyári Fesztivál.

Mészöly és a háború

A Mészöly Miklós Egyesület 2021. július 3-án, Kisorosziban rendezi meg A hely szelleme című előadássorozat újabb eseményét.

Szabadtéri kiállítással készül az eucharisztikus világkongresszusra az MMA Székesfehérváron

Huszonnyolc alkotó munkái láthatók Székesfehérváron a Városház téren a szeptemberi 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felvezetéseként a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Képzőművészeti Tagozatának rendezésében.

Szergej Pantsirev és Mandics György könyvbemutatója az OIK-ban

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár szeretettel vár minden kedves érdeklődőt Szergej Pantsirev és Mandics György kettős könyvbemutatójára.

Véget ért az I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál

Szombaton este a Sárospataki Rákóczi-vár kertjében ünnepi műsorba ágyazott díjátadással zárult az I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál.

Megjelent és kedvezményesen megvásárolható az Irodalmi Magazin Csukás István-száma

Idén lenne nyolcvanöt esztendős Csukás István, akinek meséin milliók nőttek fel. Az író előtt tiszteleg az Irodalmi Magazin Csukás István-száma.

Élek mentén - kortárs magyar képzőművészet az adatok tükrében

Az Élek mentén című kötet megszületésének apropója a Ludwig Múzeum által szervezett, BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállítás.

Hajrá, magyarok! – A Népstadiontól a Puskás Arénáig

, 2021. június 15-én, kedden 18:30-tól a bukaresti Magyar Kulturális Intézetben kerül sor a Hajrá, magyarok! – A Népstadiontól a Puskás Arénáig című kiállítás, mely Magyarország legnagyobb stadionjának történetét és egyedülálló építészetét mutatja be.

Önkormányzatok hétvégéje a Rákóczi Szövetség táborában

A Rákóczi Szövetség hagyományteremtő jelleggel szervezte meg az önkormányzatok hétvégéjét Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi táborban, a szombati találkozóra félszáz magyarországi településvezető érkezett, akik támogatják a külhoni megmaradást szolgáló Magyar Iskolaválasztási Programot.

Prágai Tamás-díjátadó és könyvbemutató

A Prágai Tamás-díj könyvbemutatóval egybekötött átadóját rendezik az Országos Idegennyelvű Könyvtárban.