Ugrás a tartalomra

A miskolci Feledy-ház vendége Kégl Ildikó lesz szeptember 30-án

Kégl Ildikót Fecske Csaba kérdezi szeptember 30-án a Múzsák kertjében.

A Kommentár folyóirat „Konzervatív forradalom” című lapszámát mutatják be a Nemzeti Múzeumban

A Kommentár folyóirat „Konzervatív forradalom” című lapszámát mutatják be a Nemzeti Múzeumban Csejtei Dezső, Hudy Árpád és Szalai Zoltán részvételével.

Konzervatív forradalom –a Kommentár folyóirat lapszámbemutatójaA Kommentár folyóirat „Konzervatív forradalom” című lapszámbemutatójára  2022. szeptember 28-án (szerda) 18.00 órakor kerül sor a Magyar Nemzeti Múzeumban (1088 Budapest, Múzeum krt. 14–16.). 
 

Sarkadi 101 – In memoriam Sarkadi Imre

A „fényes szelek” nemzedékének kiemelkedő tehetségű és tragikus sorsú alakja, Sarkadi Imre fiatalon hunyt el, rá emlékezik az MMA portréfilmje.

Bookline könyvcsere pontok már tíz helyszínen az országban

A Bookline Lapozók először Budapesten jelentek meg, de a pozitív fogadtatásnak köszönhetően idén már hét megyében, tíz helyszínen, többek között Győrben, Pécsen, Szegeden, valamint Debrecenben is találkozhatunk velünk.

Nemes Nagy Ágnes 100 – „Viszonylagos öröklét” 8. Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes és mi

Az irodalmi beszélgetősorozat nyolcadik eseményén a XX. századi magyar irodalom két kultikus írója, két kortárs, barát - Pilinszky János és Nemes Nagy Ágnes kerül a fókuszba.

Kutatók Éjszakája a Bölcsészettudományi Kutatóközpontban

Végleges a Bölcsészet sokszínűen – Kutatók Éjszakája a Bölcsészettudományi Kutatóközpontban rendezvény programja.

Tamási Áron-emlékülés

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata kezdeményezésére és szervezésében emlékülést tartanak a 125 évvel ezelőtt született Tamási Áron tiszteletére.

Felhívás egy összművészeti projektre Mányoki Endre tiszteletére

Küldd el egy műved, ami számodra megragadja Endre esszenciáját, azt az erőt, tudást, hangulatot, amit képviselt számodra. Lehet ez vers, próza, üzenet, fotó, videó vagy más kevert műfaj. Endre támogatott volna bármelyikben!
Határidő: október 15.
A művedet ide küldheted: doragabriella@gmail.com
A műveket online formátumban összefűzzük egy szeretetteljes, multimediális alkotássá, amely interneten is megtekinthető lesz, illetve egy megemlékező eseményen is bemutatásra kerül egy művészeti est keretében. Endre, nem felejtünk!

Elhunyt egykori kollégánk, Mányoki Endre


 


Az Irodalmi Jelen egykori szerkesztője, Mányoki Endre – tanár, író, újságíró, kritikus, szerkesztő, riporter – 68 évesen elhunyt.
Mányoki Endre 2010-től az Irodalmi Jelen vers- és prózarovatát szerkesztette, versműhelyt vezetett, tárcáival színesítette a lapot.

Avar nő háborítatlan sírjára találtak régészek Nagykőrös közelében

A 7. században eltemetett 30-40 év körüli avar nő háborítatlan sírjára találtak a régészek a 441. számú főút felújításához kapcsolódó régészeti feltárások során.

Lebegő arborétum – Megjelent Németh Gábor Dávid új verseskötete

Megjelent Németh Gábor Dávid Lebegő arborétum című kötete.

Nyílt próbák az Örkényben

A magyar dráma napján rendhagyó nyílt próbával ünnepel az Örkény Színház. Szeptember 21-én, 19 órától az évad első nagyszínpadi bemutatója, a Liliom próbafolyamatába nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

Tamási Áron 125

Farkaslakán, Tamási Áron szülőfalujában az évfordulós hétvégén két napon át tartanak az emlékező programok.

Verses-zenés PEN Club-estA Magyar PEN Club verses-zenés pódiumműsora a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Ötpacsirta Szalonjában (1088 Budapest, Ötpacsirta u. 4. – Múzeum utca sarok) 2022. szeptember 21-én 18 órai kezdettel.
Házigazda: Turczi István.
Fellépnek:
Böszörményi Zoltán,

Nemes Nagy Ágnes 100 – "Viszonylagos öröklét" #7

Az irodalmi beszélgetősorozat őszi szezonkezdő, hetedik eseményén a fókuszba a XX. századi magyar irodalom két kultikus írója, két kortárs, barát - Szabó Magda és Nemes Nagy Ágnes kerül.

A német nyelvterület fesztiváldíjas alkotásai a Szemrevaló Filmfesztiválon

A Cannes-ban és Berlinben díjazott, valamint a Német és az Európai Filmdíjjal elismert német nyelvű filmeket mutatja be idén a Szemrevaló Filmfesztivál, amely október 6. és 16. között a Művész moziban, október 10. után pedig Debrecenben, Szegeden és Pécsen várja a közönséget.

Kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozat 2020–2021. évi díjazottjainak munkáiból

​​​​​​​A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata díjazottjainak munkáiból összeállított kiállítás 2022. szeptember 9. és november 13. között tekinthető meg a Pesti Vigadó V. szinti kiállítótermében.

Méhes Károly fotókiállítása: Egyszer volt, hol.

Méhes Károly fotókiállítását Haász János író nyitja meg a Bookta kávézóban.

Háromnapos összművészeti programmal ünnepli a főváros Nádas Pétert

Szeptember 30. és október 2. között Budapest több helyszínét is bevonó programsorozattal tiszteleg Nádas Péter munkássága és életműve előtt.

Irodalmi fesztivál Balatonfüreden – Harmincéves a Quasimodo Költőverseny

​​​​​​​Százharmincnyolc alkotótól, köztük külföldön élő szerzőktől, több mint kétszáz vers verseng a Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny fődíjáért. Az idén harmincéves balatonfüredi költőversenyhez hasonló kezdeményezést Európában sem nagyon találni. Három nap (szeptember 15–17.) a kortárs költők jegyében, koncertekkel, irodalmi estekkel és olasz gasztronómiával.

Népszerű kortárs írók részvételével rendeznek ismét irodalmi fesztivált Pécsett

Ismét megrendezik a tavaly hagyományteremtő célzattal útjára indított író-olvasó találkozókkal, beszélgetésekkel kiállításokkal és gyerekprogramokkal zajló PécsLIT irodalmi fesztivált a baranyai megyeszékhelyen szeptember 12. és 17. között.

A Fehérvári Irodalmi Napokat Kemény Zsófi nyitja meg

2022. szeptember 22-én indul a Fehérvári Irodalmi Napok rendezvénysorozata.

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár szeptemberi programjai

Ha hétfő, akkor családi társasjátékklub! A KSH Könyvtár és a homoludens.hu Egyesület közös rendezésű ingyenes családi társasjátékklubja szeptembertől ismételten várja az érdeklődő kicsiket és nagyokat hétfőnként 16 és 19 óra között. Időpontok: szeptember 5., 12., 19. és 26. Helyszín: Thirring Lajos terem.

Haydn Nelson-miséje a Tihanyi Bencés Apátság templomában

A Győri Filharmonikus Zenekar, Veszprém Város Vegyeskara és az OPUS Énekegyüttes közreműködésével csendül fel Joseph Haydn Nelson-miséje szeptember 11-én a Tihanyi Apátság templomában.

Meghívó Vámos Miklós könyvbemutatójára

Vámos Miklós Palackposta című könyvét mutatja be az Athenaeum Kiadó az Átrium Színházban.

4 VILÁG, 4 ÉVSZAK – 24. Zsidó Kulturális Fesztivál


2022. szeptember 8-án 19 órától.
Rumbach Zsinagóga – 1074 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 11–13.


 

Három új vidéki helyszínen helyez el botlatóköveket a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület a helyi önkormányzatokkal együttműködésben

​​​​​​​A holokauszt áldozatainak utolsó szabadon választott lakóhelye előtt elhelyezett, járdába süllyesztett botlatókövekből ma már lassan 600 található hazánkban. Günter Demnig német képzőművész, a botlatókő-koncepció megalkotója általában ragaszkodik ahhoz, hogy azokat személyesen helyezze el.

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata Élőfolyóirat estjeA Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata Élőfolyóirat estje (VIII. évfolyam, 4. szám).
 
Az MMA „Közelképek írókról" című kismonográfia-sorozatának új köteteiről a szerzőkkel Ács Margit, Szmeskó Gábor és Kemsei István beszélget. A bemutatásra kerülő kötetek:

Vándorkiállítást szervez a PIM a Petőfi Sándor-emlékév alkalmából

​​​​​​​Csütörtökön indul útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) új, Átröpűlök hosszában hazámon című vándorkiállítása a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. A múzeumbusz első állomása Petőfi Sándor szülővárosa, Kiskőrös lesz, melyet több mint 200 helyszín követ majd körülbelül egy éven át.

Mennék én is - Lovászi Edina és zenekara koncertje

Lovászi Edina és zenekara koncertje modern zenei hangzással hozza közel a magyar költők verseit.

Falfirka-felolvasás Mécs Annával

A Falfirka-esteken szerzők olvasnak fel saját műveikből a Bookta kávézóban.

AmfiFeszt, amikor az aréna újraéled

2022. szeptember 10-11-én egy izgalmas római történet mellett barbár harcosok, római katonák, ókori kézművesek és árusok forgataga vár minden érdeklődőt az Amfiban.

Petőfi-vándorkiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum „Átröpűlök hosszában hazámon” címmel vándorkiállítást rendez Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából.

​​​​​​​Regejáró napok az erdélyi Énlakán – kiállításokkal, könyvbemutatóval és rendhagyó író-olvasó találkozóvalImmáron ötödik alkalommal rendezik meg a Regejáró Énlaka-napokat, amelyek során koncertek, előadások, kiállítások, valamint könyvbemutatók várják az érdeklődőket. Idén először író-olvasó találkozóval is készülnek a szervezők.

II. Királyfeszt – Újra visszatér a középkor Pestre szeptemberben

Immár második alkalommal rendezzük meg családbarát hagyományőrző fesztiválunkat a Patrióták javaslatára nemzeti emlékhellyé nyilvánított rákosmezei Királydombon, a főváros X. kerületében.