Ugrás a tartalomra

Géczi János RÓMA / ÁMOR – Kollázsok és dekollázsok című kiállítása nyílik meg a Magyar Műhely Galériában

A Magyar Műhely Galéria szeretettel várja az érdeklődőket Géczi János RÓMA / ÁMOR Kollázsok és dekollázsok 2023 című kiállításának megnyitójára.

Kepenyes Pál A napfény szerelmese című kiállítása nyílik meg a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskolán

Kepenyes Pál A napfény szerelmese című kiállítása nyílik meg a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskolán. Köszöntőt mond: L. Simon László, Közreműködik: Miklósa Erika, A kiállítást bemutatja Megyeri János.

Konrad Sutarskit köszöntik 90. születésnapján a Felczak Műhely estjén

2024. május 29-én 18 órától kezdődik a soron következő Felczak Műhely, amelynek középpontjában az idén 90. születésnapját ünneplő Konrad Sutarski írói munkássága lesz. Konrad Sutarskival Mezey Katalin Kossuth-díjas író, költő, műfordító beszélget.

A Cédrus Művészeti Alapítvány kettős könyvbemutatója az OIK-ban

Folytatódik a Cédrus Művészeti Alapítvány kettős könyvbemutatóinak sora: május 29-én egy vallomásregényt és szonettkötetet ismerhet meg a közönség.

A húszéves Örkény István Színház meghirdette 2024/2025-ös évadát

Az Örkény István Színház a 2024/2025-ös évadban tíz bemutatót tart, ebből 7 ősbemutató. Így rajzolódik ki az a törekvés, hogy az új színpadi irodalomra és a jelenkor formanyelvére figyelő kortárs színház legyen az Örkény:

Magyarországon is elérhető a világ egyik legnagyobb e-könyv és hangoskönyv szolgáltatójának katalógusa

Már Magyarországon is elérhető a világ egyik legnagyobb e-könyv és hangoskönyv szolgáltatójának katalógusa. A Bookmate több millió címet tartalmazó kínálatából a felhasználók korlátlanul válogathatnak e-könyveket és hangoskönyveket havi fix előfizetésért.

„Enyém, tiéd vagy kié? – Mesterséges intelligencia és szerzői jog” címmel rendez kerekasztal-beszélgetést a MISZJE

A MISZJE meghívja tagjait és az érdeklődőket az „Enyém, tiéd vagy kié? – Mesterséges intelligencia és szerzői jog” című kerekasztal-beszélgetésre június 12-én a Lumen Kávézóba.

Matt Sedillo májusban Budapesten, Szegeden és Újvidéken lép fel

Az Amerikai legjobb politikai költőjének tartott Matt Sedillo május végén Budapesten, Újvidéken és Szegeden lép fel, és részt vesz a Hungarian Association for American Studies nemzetközi konferenciáján Szegeden.

A jászvásári Romanian Creative Week keretében volt látható az Elektra című előadás

A Jászvásáron megszervezett Romanian Creative Weeken volt látható a Kolozsvári Állami Magyar Színház Elektra című előadása Botond Nagy rendezésében. Az előadás 2024-ben a Román Színházi Szövetség (UNITER) Legjobb rendezés és Legjobb fényterv díjára is esélyes.

A Cédrus Művészeti Alapítvány irodalmi pályázatot hirdet

A Cédrus Művészeti Alapítvány (Budapest) nyílt pályázatot hirdet és közlési lehetőséget biztosít elsősorban szépirodalmi alkotások (versek, elbeszélések, drámák, mesék, esszék, tanulmányok, kritikák, interjúk, naplók, vallomások, dokumentum-összeállítások stb.) létrehozására, idegen nyelvből fordítására vagy hozzájuk kapcsolódó kutatómunkára.

A tárgyak társasága – írók gyűjteményei a Petőfi Irodalmi Múzeumban Jókai Mór sétapálcáitól Lázár Ervin nyakkendőgyűjteményéig

A PIM legújabb kiállítása, A tárgyak társasága – Írók gyűjteményei az írók gyűjtőszenvedélyét járja körül Jókaitól Lázár Ervinig, ezenkívül megszólaltat nyolc kortárs írót, és magát a múzeumot is a gyűjtő szerepében mutatja be, méghozzá egy kiemelt gyűjteményén, az írógépeken keresztül.

Egy különleges kínai science-fiction magyar fordítását mutatják be a Károli Gáspár Református Egyetemen

A Károli Gáspár Református Egyetemen mutatják be Biheguan Zhuren 1908-ban íródott Új korszak című művét, amely az első és alighanem az egyetlen olyan korai kínai regény, amelyben Magyarország főszerepet játszik.

Átadták az idei Artisju-díjakat

Május 6-án a Magyar Zene Házában adták át az idei Artisjus-díjakat. Az irodalmi nagydíjat Rakovszky Zsuzsa érdemelte ki.

Albert Camus abszurd drámája a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Május 8-án, szerdán este a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyszínpadán kialakított stúdióterében került bemutatásra Albert Camus A félreértés című abszurd drámája Mihai Măniuțiu rendezésében; a rendező tizedik alkalommal dolgozik együtt a kolozsvári magyar társulattal.

Május 7-én zárul a Magyar Művészeti Akadémia 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítása és programsorozata

Május 7-ig lehet megtekinteni a Magyar Művészeti Akadémia 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítását és programsorozatát, az Essentia Artist a Pesti Vigadóban, az MMA székházában.

Szabadság és autonómia címmel 2024. augusztus 12. és 15. között rendezik meg. az idei, 52. Tokaji Írótábort

Tisztújító közgyűlést tartott a Tokaji Írótábor Egyesület. Az 1972 óta működő rangos irodalmi tanácskozást szervező egyesület újabb négy évre L. Simon László József Attila-díjas írót, a Magyar Művészeti Akadémia tagját választotta meg elnökének.

Íróportrékból nyílt kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban

2024-ben alapításának 70. évfordulóját ünnepli a Petőfi Irodalmi Múzeum, amelyet egy gazdag és sokszínű, gyűjteményeit bemutató kiállítássorozattal ünnepel meg. Ennek a sorozatnak képezi az első részét A halandóság törékeny arcai fotókiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményének íróportréiból.

„Panem et circenses” – az aquincumi költőverseny emlékére címmel rendeznek irodalmi estet az Óbudai Társaskörben

„Panem et circenses” – az aquincumi költőverseny emlékére címmel rendeznek irodalmi estet az Óbudai Társaskörben május 17-én, ahol válogatás hangzik el a díjnyertes pályaművekből.

Közkinccsé tett irodalmi hagyatékok

Az MMA Kiadó gondozásában megjelent Az elveszett nemzedék – Albert Gábor válogatott levelezése 1952-2003 és a Cseres Tibor Napló 1956-1993 című köteteket mutatták be április 4-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Az Asszony-írók című monodrámát mutatják be a KSH Könyvtárban május 9-én

Az Asszony-írók című monodrámát Gyulai Zsuzsa előadásában tekinthetik meg az érdeklődők a KSH Könyvtárban május 9-én.

A Chamber Orchestra of Europe nyitja meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált

A Chamber Orchestra of Europe nyitja meg a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatát, amely ezzel a koncerttel ünnepli Magyarország uniós csatlakozásának 20. évfordulóját. A zenekar az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására érkezik Budapestre.

Két költőnő, két verseskönyv: a Napkút Kiadó közös bemutatóestje

Szaxofonnal, verstolmácsolással, szerzőfaggatással zajlik ismét két könyv közös bemutatója a Napkőt Kiadó szervezésében. Szabó Aida és Tornai Xénia mögött nem sorakoznak kötetek; erős egyedi versgondolkodásukról a bemutatandó könyvek tanúskodhatnak.

Íróportrék a PIM fotógyűjteményéből: kiállításmegnyitó, PIM70

Alapításának 70. évfordulóját a PIM egy gazdag és sokszínű, gyűjteményeit bemutató kiállítássorozattal ünnepli meg. Ezekben a kiállításokban a gyűjtemények kiemelkedő darabjai mozaikszerűen adódnak össze és rajzolják ki a PIM sajátosságait;  az innovatív szempontú válogatások számos meglepetést tartogatnak majd.

Idén újra Hangzó Helikon-fesztiválsorozat

A Hangzó Helikon fesztiválsorozat egy csodás hagyományt kíván népszerűsíteni a Kárpát-medencében: az énekelt vers műfaját. Idén 4 helyszínen kerül megrendezésre az énekelt versek ünnepe: a felvidéki Nádszegen (május 5-én), Bicskén (június 9-én), Tusványoson (Erdélyben, július 25-én) és Budapesten, a Vajdahunyad várában (október 5−6-án).

Sík Sándor István király című színdarabjáról rendez beszélgetést a Magyar Írószövetség

A Magyar Írószövetség Sík Sándor István király című színdarabjáról rendez beszélgetést a Benczúr Házban Erős Kinga, L. Simon László, Rátóti Zoltán és Szász Zsolt közreműködésével.

Lezsák Sándor adja át a Művészeti Népfőiskola Alkotóházat április 20-án

Lezsák Sándor adja át a Művészeti Népfőiskola Alkotóházat április 20-án Kápolnásnyéken. Ebből az alkalomból nyílik meg az Ariadné fonala – Válogatás a Szombathelyi Képtár textilgyűjteményéből című tárlat is.

Két új könyv közös bemutatóját rendezi a Napkút Kiadó az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

Turai Kamil és Varga Imre firssen megjelent verseskönyveit mutatja be a Napkút Kiadó az Országos Idegennyelvű Könyvtárban április 19-én.

Lőrincz P. Gabriella Ahogy világra jöttünk című verseskötetének bemutatóját rendezik a Benczúr Házban

Lőrincz P. Gabriella Ahogy világra jöttünk című verseskötetének bemutatóját rendezi a Benczúr Házban az Arany János Alapítvány és az Orpheusz Kiadó.

Kovács Katáng Ferenc könyvbemutatóját rendezik a Benczúr Házban április 18-án-én

Kovács Katáng Ferenc könyvbemutatóját rendezi az Arany János Alapítvány és az Orpheusz Kiadó a Benczúr Házban április 18-án.

A Prae Kiadó gondozásában megjelent az Egymás nyelvén. Magyar irodalom fiatal műfordítók hangján című kötet

A Prae Kiadó gondozásában megjelent az Egymás nyelvén. Magyar irodalom fiatal műfordítók hangján című kötet. Az antológiában 35 magyar szerző írása szerepel, összesen 16 nyelven olvashatóak a rendkívül sokszínű válogatásban szereplő szövegek, amelybe klasszikus és kortárs szerzők munkái egyaránt bekerültek, vers, próza és drámarészletek egyaránt.

Egész napos családi programsorozattal és új Tolkien-gyűjteményével várja az érdeklődőket az Országos Idegennyelvű Könyvtár

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) a Magyar Tolkien Társasággal közösen változatos programokban bővelkedő, A Gyűrűk Ura világát megidéző, ingyenes családi nappal várja az érdeklődőket 2024. április 6-án, szombaton.

Szárnyvonal – Beszélgetés Fekete Vince József Attila-díjas és Babérkoszorús költővel

Április 10-én, szerdán este 6 órától a magyar költészet napja előestéjén a Fekete Vince József Attila- díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költővel a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében Tompa Gábor, a színház igazgatója beszélget. Közreműködik: Dimény Áron.

Idén Nádszegen rendezik meg a Hangzó Helikon fesztiválsorozat első eseményét

A Hangzó Helikon fesztiválsorozat egy csodálatos hagyományt kíván népszerűsíteni a Kárpát-medencében: az énekelt vers műfaját. Idén Nádszegen rendezik meg a nagy sikerű fesztivált.

Könyvtolmácsok – világirodalom, és a fordítók, akik mögötte vannak

Az Élet és Irodalom szerkesztősége a Magyar Műfordítók Egyesületével (MEGY) és az Írók Boltjával együttműködésben felvállalták, hogy bemutatják a műfordítók munkáját a nagyközönségnek.

Kettős jubileumot ünnepel a Kaláka májusban a 6SZÍNben

Kányádi Sándor költő születésének 95. évfordulója, valamint a Kaláka együttes megalakulásának 55. évfordulója alkalmából könyvbemutatóval egybekötött koncertet ad május 5-én a 6SZÍN teátrumban a zenekar.