Ugrás a tartalomra

 

A Rossz versek kapta a közönségdíjat a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon

A Rossz versek című film kapta a közönségdíjat a 19. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon, amelynek egyhetes programjában mozifilmek mellett tévé-, dokumentum- és rövidfilmeket, valamint gyerekeknek szóló animációkat is bemutattak - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szombaton az MTI-vel.

A magyar nyelv napja – Gálával ünnepel az Anyanyelvápolók Szövetsége

Gálaműsorral ünnepel idén is a magyar nyelv napja alkalmából az Anyanyelvápolók Szövetsége november 13-án, kedden a fővárosi Pesti Vigadóban.

Őszi irodalmi gála a Pesti Vigadóban

Dobai Péter, Kalász Márton, Temesi Ferenc, Tornai József, Tóth Bálint és Károlyi Amy műveiből rendez előadóestet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) irodalmi tagozata november 11-én, hétfőn a Pesti Vigadóban.

Elsőként adták át a Kertész Imre és Kertész Magda emlékére alapított díjat

Elsőként Váradi Gyula hegedűművész, a Virtuózok felfedezettje kapta a  Kertész Imre Nobel-díjas író és felesége, Kertész Magda emlékére alapított díjat.  

Évszakok zenéje – Zsombori Erzsébet kiállítása

November 11-én 18 órakor a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház Galéria termében.

A vajdasági Előretolt Helyőrség estje

November 13-án 18 órától a Szekeres László Alapítvány székházában (Szabadka, Makszim Gorkij 6/A).

Emlékhelyek példaképeinknek – Jótékonysági táncház- és koncertsorozat Erdélyben

Az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete és a Hagyományok Háza jótékonysági koncertsorozatot szervez híres zenészek nyughelyének rendbetételére.

Bodor Ádám: A Borbély és A részleg áll legközelebb a szívemhez

A borbély című elbeszélését, valamint A részleg című novelláját tartja kedvenc írásának Bodor Ádám, aki szintén Kossuth-díjas írótársa, Czakó Gábor társaságában kedden vette át a Nemzet Művésze díjat.

Elhunyt Karinthy Márton színigazgató, színházrendező, író

Hosszan tartó súlyos betegség után, életének 71. évében, szerdán elhunyt Karinthy Márton Kossuth-díjas színigazgató, színházrendező, író, a Karinthy Színház és elődje, a Hököm Színpad alapító igazgatója - közölte a Karinthy Színház szerdán az MTI-vel.

Biró Gábor erdélyi festőművész munkáiból nyílik kiállítás Budapesten

Biró Gábor erdélyi festőművész, restaurátor alkotásait mutatja be az a kiállítás, amely szerdán nyílik Budapesten, a Forrás Galériában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Fölszállott a páva – Huszonnégy produkció jutott tovább az első adásból

Huszonnégy produkció jutott tovább a Fölszállott a páva új gyerekévadának első adásából, amelyet ma este sugárzott a Duna Televízió. A gyerekek ezúttal is négy kategóriában - énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok; néptáncegyüttesek - mérhetik össze a tudásukat.

Első ízben állítanak ki egy 19. századi burmai kéziratot Londonban

Első ízben állítanak ki egy 19. századi, gazdagon illusztrált burmai kéziratot a brit fővárosban: a londoni British Library új kiállításának egyik legizgalmasabb tárgya Amitábha Buddha életének korai éveiről mesél.

Párbeszéd a művészetkritikáról. Az MMA Művészetelméleti Tagozatának konferenciája

Az MMA konferenciája kísérletet tesz átfogó képet adni a művészetkritika jelen állapotáról, főbb törekvéseiről, a vizsgált művészeti ágakhoz fűződő viszonyáról, fogadtatásáról.

Asztali beszélgetések – Toronyi Zsuzsanna és Závada Pál

A PIM nagy sikerű sorozatában ezúttal Toronyi Zsuzsanna muzeológus, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár vezetője, valamint Závada Pál beszélgetnek.

Szkárosi Endre Erdélyben

Szkárosi Endrével Murányi Sándor Olivér beszélget a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban október 21-én.

Hamvas Béla Karneváljának világirodalmi előzményei: Nyitrai Tamás előadása

Hamvas Béla Karneváljának világirodalmi előzményeiről a szerzővel, Nyitrai Tamás Hamvas-kutatóval, dr. Turai G. Kamil művészetfilozófus és Pirk László festőművész, a könyv borítójának tervezője beszélget.

Orbán Jolán kapta a Torinói Egyetem tiszteletbeli professzori címét

Orbán Jolán, a Pécsi Tudományegyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének vezetője tiszteletbeli professzori címet kapott az olaszországi Torinói Egyetemtől – erősítette meg a hírt a díjazott az MTI érdeklődésére.

Megnyílt a 71. Frankfurti Könyvvásár

Megnyitották kedd este a 71. Frankfurti Könyvvásárt, a világ legnagyobb könyvszakmai találkozóját, az ünnepség szónokai az olvasás és az irodalom társadalmi jelentőségét emelték ki.

Müller Péter új regénye, a Világvége!!! játék és vallomás egyben

A nevetés Isten anyanyelve - tartja Müller Péter, Szókratésszel szólva. Ennek szellemében írta meg Világvége!!! című új regényét, amely játék és vallomás egyben, ihletője a bennünk élő bohóc.

Állami tiszteletadással búcsúzott Csehország Karel Gottól

Állami tiszteletadással búcsúzott Csehország szombaton Karel Gott énekestől, a cseh és az egykori csehszlovák könnyűzene október 1-jén elhunyt legnagyobb - nemzetközileg is ismert és elismert - személyiségétől.
Karel Gott 80 éves korában akut leukémia következtében hunyt el.

November elejétől látható a Tutanhamon-kiállítás Budapesten

Több mint ezer replikán keresztül mutatja be Egyiptom titokzatos világát a Tutanhamon rejtélye és kincsei című kiállítás, amely november 8-án nyílik Budapesten a Király utcában található Komplexben.

Kertész Imre-fotókiállítást rendeznek Szabadkán

Fotókiállítással emlékeznek meg Kertész Imre Nobel-díjas magyar író születésének 90. évfordulójáról Szabadkán - közölte a Kertész Imre Intézet az MTI-vel.

Felvidék kincsei – A Hagyományok Háza tematikus napja

A Hagyományok Háza október 26-án rendezi felvidéki tematikus napját. A palettán gyermekprogramok, film és lemezbemutatók, igényes népzenei összeállítások szerepelnek, s a jeles napon a felvidéki konyha kedvelői is megtalálják számításukat.

Sára Sándor hét emblematikus filmjét szabadon elérhetővé teszi a Filmalap

A közelmúltban elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas rendező, operatőr, fotográfus hét emblematikus filmjét péntektől október 31-ig szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF).

Olga Tokarczuk és Peter Handke kapja a 2018-as és a 2019-es irodalmi Nobel-díjat

Olga Tokarczuk lengyel írónak ítélte oda a 2018-as és Peter Handke osztrák írónak a 2019-es irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Elhunyt Dobozi Eszter József Attila-díjas költő

Életének 64. évében, hosszú betegség után szerdán elhunyt Dobozi Eszter József Attila-díjas költő, író, a Forrás folyóirat szerkesztője - tette közzé a Hiros.hu kecskeméti hírportál.

A Mintázat és dekoráció amerikai mozgalom munkáiból nyílik kiállítás a Ludwig Múzeumban

Az amerikai Mintázat és dekoráció mozgalom tizenhárom alkotójának munkáiból nyílik kiállítás a fővárosi Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

Páva Népi Előadó-művészeti Minősítő

A Hagyományok Háza idén másodízben hirdette meg a népi előadó-művészeti alkotások minősítésére vonatkozó pályázatát, amelyre az egész Kárpát-medencéből és a diaszpórából is lehet jelentkezni. A jelentkezési határidő október közepén lejár!

Nápolyi kitüntetést kapott Király Levente Piedone nyomában filmje

Rangos olasz kitüntetést, a San Gennaro-díjat vehette át péntek este a nápolyi dóm előtti főtéren Király Levente, az MTVA munkatársa a Piedone nyomában című, Bud Spencer olasz színész életéről szóló dokumentumfilmjéért - közölte az MTVA Sajtóosztálya az MTI-vel pénteken.

Clara Janés Nadal kapta a Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíjat

Clara Janés Nadal spanyol költő kapta a Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíjat, amelyet szombaton adták át Pécsen.

Birtalan nap hagyományápolói – Széki tematikus nap a fővárosban

A Hagyományok Háza tematikus sorozatát a Széki nappal folytatja. A szeptember 28-ai egész napos programon az érdeklődők egy nagy múltú erdélyi település hagyományőrző munkájába tekinthetnek be.

Meghalt Sára Sándor, a nemzet művésze

Életének 86. évében vasárnap meghalt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója – közölte a család az MTI-vel.

Nyílt Fórum 2019/20 drámapályázat

A Dramaturg Céh drámaírók jelentkezését várja a Nyílt Fórum írói vándortáborába. Pályázni teljesen vagy nagy részben kidolgozott drámaszövegekkel lehet.

Ma van a magyar dráma napja

Ma van a magyar dráma napja: magyar szerzők műveivel, rendhagyó programokkal és díjátadóval is ünnepelnek a színházak országszerte és a határon túl is.

Forgách András és Bazsányi Sándor Csíkszeredán

Forgách András íróval és Bazsányi Sándor irodalomkritikussal beszélget Murányi Sándor Olivér író szeptember 25-én a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban.

Papp Endre Görömbei András című könyvét mutatja be az MMA Kiadó

A MOM Kulturális Központban beszélgetnek szeptember 25-én a Görömbei Andrásról szóló monográfiáról.