Ugrás a tartalomra

Új kötete kiadásával köszöntik a nyolcvanénes Oravecz Imrét

A megfelelő nap Oravecz Imre életművében félúton van a Halászóember (1998) költői szintézise és a Távozó fa (2015) című időskori remekmű között. Egyfajta zajlás, átrendeződés figyelhető meg: a Töredékpótlás ciklus mintha a Halászóember kiegészítése lenne, egy másik ciklus, a Madárnapló motívumai pedig a Távozó fa természetmegfigyeléseire rímelnek.

Széllel szemben: Jakatics-Szabó Veronika kiállítása

Jakatics-Szabó Veronika Széllel szemben című kiállítása nyílik meg február 8-án a KAS Galériában.

Mandics György köszöntése 80. születésnapján

A Magyar PEN Club szeretettel meghívja Önt és barátait Mandics György köszöntésére 80. születésnapján, amelyre a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Ötpacsirta Szalonjában kerül sor 2023. február 7-én 18 órakor.

Bege Magdolna Kölcsey-díjat vehetett át a magyar kultúra napja alkalmából

Az aradi Kölcsey Egyesület, az Arad Megyei RMDSZ Szervezet és az Aradi Kamaraszínház közös rendezvényén vehette át lapunk főszerkesztő-helyettese, Bege Magdolna a Kölcsey-díjat.

Az MMA Kiado Pars pro toto sorozatának újabb köteteit mutatják be a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia, a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet, valamint az MMA Kiadó várja az érdeklődőket a
PARS PRO TOTO
sorozat legújabb köteteinek bemutatójára
 
Időpont: 2023. január 31. (kedd), 17 óra
Helyszín: Pesti Vigadó, Vígvarjú Étterem különterme (1051 Budapest, Vigadó tér 2.)
Program:

Magyarország első alkalommal arab könyvvásáron

Először szerepel Magyarország könyvvásáron az arab térségben. A Petőfi Kulturális Ügynökség a Kairói Nemzetközi Könyvvásáron népszerűsíti a kortárs és klasszikus magyar irodalmat.

Vörös István, Wirágh András – kettős könyvbemutató

Kettős könyvbemutatót rendeznek a Kelet Kávézóban Vörös István és Wirágh András részvételével, a beszélgetést Nagy Hilda moderálja.

Új kortárs szerzők a KMI12 programban

2023-ban 12 elismert és pályakezdő kortárs szerző csatlakozott a jelenleg már harmadik évadába lépő KMI12 Program kezdeményezéshez.

Lehet jelentkezni az idei Versünnepre

Az idei év kiemelt irodalmi évfordulóihoz kapcsolódik tematikájában a 2023-as Versünnep, amelynek versenyprogramjába már várják a jelentkezéseket.

Petőfi Irodalmi Karaván – Irodalmi utazás negyedik alkalommal Erdélyben

Negyedik alkalommal indul útjára az Irodalmi Karaván elnevezésű népszerű sorozat a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében, ami az országhatáron túl „utaztatja” az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben.

Zenés Ady-emlékest az egykori Három Rózsában

2023. január 27-én Nagy Angéla szervezésében verses-zenés műsorral emlékeznek Ady Endrére a budapesti Király utca egyik legrégebbi épületében, az egykori Három Rózsában.

A magyar kultúra napja - Ketten kapták meg idén a Kölcsey-emlékplakettet

Berkesi Sándor Kossuth-díjas karnagynak és Varnus Xavér orgonaművésznek ítélte oda a Kölcsey Társaság kuratóriuma a Kölcsey-emlékplakettet, a rangos irodalmi-művészeti elismerést a magyar kultúra napja alkalmából tartott szatmárcsekei ünnepségen adták át vasárnap.

Megjelent a Magyar Műhely 202. száma

A tartalomból:

A XX. század évfordulós írói #1. Petri György

A XX. század kiemelkedő írói és költői kerülnek a Petőfi Kulturális Ügynökség 2023-as irodalmi sorozatának a fókuszába, akik születésének vagy halálának idén kerek évfordulója van.

Elhunyt Tamás Gáspár Miklós filozófus, közíró

Meghalt Tamás Gáspár Miklós - közölte Facebook-oldalán vasárnap a Litera – Az irodalmi portál. A filozófust, közírót január 15-én, vasárnap hosszú betegség után, 74 éves korában érte a halál – erősítette meg a hírt a család az MTI-nek.  

Felhívás a Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus tagságára való jelentkezésre

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) ismételten biztosítja felvételi kérelem benyújtásának lehetőségét a nem akadémikus tagságra.

A Más Színház Felemás című előadása egy különös, megindító találkozás történetét meséli el

A FeLeMáS két kirekesztett ember egymásra találásának furcsán hétköznapi története a Más Színház előadásában.

Závada Pál lesz a vendége a KSH Könyvtárnak január 18-án

A KSH Könyvtár januári rendezvényei sorában vendégül látja Závada Pált, akinek Hajó a ködben című kötetéről beszélgetnek majd.

A barokk freskófestészet Magyarországon című kötet sajtóbemutatóját rendezi az MMA

A barokk freskófestészet Magyarországon című kötet sajtóbemutatóját rendezi az MMA a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar, Dísztermében január 17-én.

Magyar Írórezidencia már Marosvásárhelyen is

A Petőfi Kulturális Ügynökség Magyar Írórezidencia Programja 2022-ben nyitotta meg első határon túli rezidenciáját Sepsiszentgyörgyön. 2023 januárjától pedig Marosvásárhely is várja az elvonulni vágyó hazai és külföldi írókat, költőket, műfordítókat, tudósokat kéthetes időtartamtól, akár három hónapon át.

Bánki Éva író, irodalomtörténész exkluzív tárlatvezetése Lovas Ilona-emlékkiállításán

Bánki Éva tart tárlatvezetést a Műcsarnokban a Lovas Ilona-emlékkiállításon.

Irodalmi estsorozat: Beszélgetés Vörös István József Attila-díjas költővel

Az FFJA irodalmi estsorozatának keretében ezúttal Vörös Istvánnal Lehóczky Ágnes költő, egyetemi tanár beszélget.

Isten – vitaszínházi bemutató készül az Örkény Színházban

Az Isten című előadásban a nézők véleménye is teret kap. A magyar jogrendre alkalmazva, és az elmúlás mindenkit érintő problémakörének hazai gyakorlatát is érintve a nagy sikerű darab itthon az Örkény Színházban látható először.

Félévszázadok viharában. Dutka Ákos-emlékest

Dutka Ákos emlékére, dr. Boka László irodalomtörténész kezdeményezésére 2023. január 27-én, pénteken 18.00 órától a Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában ünnepi ülésszakot szervez az Újvárad folyóirat és kiadója, a Holnap Kulturális Egyesület.

Az idei évtől szabadon felhasználhatóvá válik A Pál utcai fiúk című regény

Szabadon felhasználhatóvá válnak Molnár Ferenc, Kempelen Béla, Szász Gyula, Paul Éluard, Knut Hamsun, Mariano Azuela, Waldemar Bonsels írásai, Kende Géza festményei, Szerémi Gusztáv zeneművei, valamint Borsos József és Vidor Emil önálló építészeti tervei is 2023. január 1-jétől Magyarországon.

A béke lett az Év szava a közmédiában

A béke kifejezést szavazta meg az Év szavának a közmédia Montágh Testülete.

Aki vagy! címmel irodalomterápiás csoport indul január 7-én

Ki vagyok én? Vagyok, aki vagyok.

Ötven új képet mutatnak be Debrecenben a Magyarország 365 fotókiállításon

A Magyarország 365 fotókiállításon ötven új képet mutatnak be szombattól Debrecenben - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ szombaton az MTI-vel.

Jónak lenni jó! - Mintegy 100 millió forint gyűlt eddig össze

Folyamatosan érkeznek a felajánlások a közmédia jótékonysági kampánya, a Jónak lenni jó! javára, amelynek idei kedvezményezettje a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ). A közmédia jótékonysági kampányában vasárnap reggelig mintegy 100 millió forint gyűlt össze.

Kitelepítés - Visky András estje

Kitelepítés - Visky András estje / Irodalmi Szalon #144.

Átadták az Artisjus előadóművészi és pedagógusi díjait

Tizenegy pedagógus és tizenegy előadóművész részesült idén az Artisjus elismerésében, a kitüntetések átadására 2022. december 14-én került sor.

Egy barátság - Petőfi Sándor és Arany János levelezése

Egy barátság - Petőfi Sándor és Arany János levelezése
Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila darabja, a "Kinek az ég alatt már senkije sincsen" évek óta fut nagy sikerrel Debrecenben és Budapesten. A két fiatal alkotó most ugyancsak a reformkor nagyjainak és gondolatiságának állít emléket egyszeri, felolvasószínházi estjükben.
Esemény:
https://www.facebook.com/events/475787047759991
Helyszín és időpont:
Akvárium Klub (NagyHall)
1051 Budapest, V. kerület, Erzsébet tér 12.

Stratégiai együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia

Stratégiai együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia, és Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. Az együttműködés egyik fő célja a magyar kulturális, művészeti és tudománytörténeti jelentőségű értékek megőrzése határainkon innen és túl. A megállapodás létrejöttét az ünnepélyes aláírás helyszínén, az MTA székházában köszöntötte Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter.

Tisztújítás és Örökös Tagok választása a Magyar Írószövetségben

A Magyar Írószövetség tisztújító közgyűlést tartott 2022. december 10-én Budapesten.