Ugrás a tartalomra

Döme Barbara novelláskötetének bemutatóját rendezik az Írók Boltjában

Döme Barbarával Angyalt reggelire című novelláskötetéről Erős Kinga beszélget az Írók Boltjában. Az esemény online követhető az Írók Boltja Facebook-oldalán.

Márton László az Artisjus irodalmi nagydíjasa

A Nibelung-ének című irodalmi mű fordításáért, valamint teljes írói életművéért Márton László kapta az idei Artisjus Irodalmi Nagydíjat.

21 éve jelent meg az első DRÓT és 7 éve működik online

21 éve jelent meg az első DRÓT és 7 éve működik online . Ez alkalomból Weiner Sennyey Tibor harmincperces filmes visszaemlékezést készített.

Intervenciók 2020. Houellebecq szókimondó könyve egy képmutató világról

Az Intervenciók 2020 a magyar olvasó számára eddig regényíróként ismert Michel Houellebecq esszéinek, publicisztikai írásainak és interjúinak a gyűjteménye. Kényelmetlen, szókimondó olvasmány egy képmutató világról, amelyben elmosódtak az erkölcsi határok.

A magyar indiánozás nyomába eredhetünk a PIM online tárlatvezetésén

A Petőfi Irodalmi Múzeum „Rézbőrű volt az alkony” című, új kiállítását Wirth Imre kurátor kalauzolásában most először ismerheti meg a közönség.

Ötödik alkalommal hirdetik meg Erdélyben a dráMÁzat drámaíró versenyt

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház idén a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Karával közösen hirdette meg a dráMÁzat drámaíró versenyt.

Pilinszky100 #7. / Czinki Ferenc és Pallag Zoltán

A centenáriumi sorozat hetedik alkalmával Juhász Anna Székesfehérváron találkozik Czinki Ferenc író, szerkesztő, kritikussal és Pallag Zoltán költő, író, szerkesztő, régésszel.

A költészet napján 50% kedvezménnyel megvásárolható Az év versei antológia

A költészet napján 50% kedvezménnyel megvásárolható a Magyar Napló Kiadó gondozásában megjelent Az év versei antológia.

Kortárs szerzők az A38 Hajón: Böjte Csaba és Csender Levente

Az A38 Hajón április 20-án Horváth László Imre moderálásával Böjte Csaba és a József Attila-díjas Csender Levente mesél többek között a Füveskönyről, közös élményekről és kihívásokról.

A költészet napja - Sokszínű programmal készül a Müpa

Sokszínű programmal készül a költészet napjára a Müpa, az emléknap alkalmából az intézmény a széles közönség előtt is elérhetővé teszi Hobo zenés, irodalmi estjét, valamint a Tandori Dezső előtt tisztelgő emlékműsort.

A költészet napja - Bevásárlóközpontokban szól a Vers mindenkinek a magyar költészet napján

Bevásárlóközpontokban szól a Vers mindenkinek a magyar költészet napján, a hétvégén nyolc budapesti és tizenhárom vidéki plázában hallhatják a magyar kultúra remekműveit a vásárlók.

„Jó versei teszik a poétát” – beszélgetés Kaffka Margitról és Kosztolányi Dezsőről

Parádi Andrea muzeológus, a Petőfi Irodalmi Múzeum tudományos titkára és Arany Zsuzsanna irodalomtörténész, a Pannon Egyetem MFTK egyetemi docense, a Sziveri Intézet vezetője Kaffka Margitról és Kosztolányi Dezsőről beszélgetnek.

Karthágó – hangjáték premier

Weiner Sennyey Tibor Karthágó című hangjátékát mutatják be április 11-én a Buddha FM-en.

Megjelent a Magyar Műhely új száma

A Magyar Műhely 195. számában többek között Láng Eszter, Janáky Marianna, Stankovics Marianna, Korda Zsuzsa, Hajnal Éva, Fehér Kinga, Vezsenyi Ildikó és Bali Anikó versei, G. Komoróczy Emőke tanulmánya és Wehner Tibor jegyzete olvasható.

Költészet napja. Vida Kamilla, Székely Szabolcs, G. István László és Mesterházi Mónika új kötetei

A költészet napjára jelenik meg az Időmérték sorozat négy új darabja: Vida Kamilla, Székely Szabolcs, G. István László és Mesterházi Mónika kötete.

Klasszikus és kortárs – líratanítás digitális eszközökkel

A következő Kapu témája, hogyan lehet a digitális oktatásban izgalmasan, élményszerűen verseket megismerni, feldolgozni.

A Budapesti Távmoziban tartják a X. Mozinet Filmnapokat

A Budapesti Távmoziban rendezik a X. Mozinet Filmnapokat; április 5. és 11. között minden este egy-egy alkotást láthatnak a nézők.

#Énésakönyvem / Weöres Sándor: A teljesség felé

Április 20-án folytatódik az #Énésakönyvem sorozat, áprilisi szerzőnk Weöres Sándor, a XX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotója.

A romániai forradalom relikviájával bővült a hódmezővásárhelyi Emlékpont kiállítása

A romániai forradalom egyetlen magyarországi áldozata, Tóth Sándor segélyszállító teherautójával bővült a hódmezővásárhelyi Emlékpont kiállítása.

HUBBY – Gyerekkönyv Fesztivál Április 2-4.

A koronavírus-járvány miatt sajnos idén áprilisban is nélkülöznünk kell a Nemzetközi Könyvfesztivált, ezért a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum úgy döntött, hogy az egyesület a kiadói tagozatával tart egy online mini Gyerekkönyv Fesztivált a HUBBY Facebook-oldalán.

Pilinszky100 #6. / Erős Kinga

2021-ben ünnepeljük Pilinszky János költő születésének 100 évfordulóját – a centenárium okot és lehetőséget teremt arra, hogy programokkal, közösségi és online együttlétekkel, videókkal kiemeljük a szerző sokrétű életművét.

Marosszentgyörgyön felavatták az 1990-es fekete március áldozatainak és meghurcoltjainak az emlékművét

A Marosvásárhellyel összeépült Marosszentgyörgyön szombaton felavatták az - emlékezetbe fekete márciusként beivódott - 1990-es véres román-magyar összecsapás áldozatainak, sebesültjeinek és meghurcoltjainak az emlékművét.

Fővárosi és vidéki színházak köszöntötték közönségüket videóüzenetben

Harmincegy budapesti és vidéki színház igazgatója köszöntötte a magyarországi színházak képviseletében közös Facebook-üzenetben a színházszerető közönséget szombaton a színházi világnap alkalmából.

A filozófia hasznáról - onilne kerekasztal-beszélgetés

Mire való a filozófia, a filozofálás? Hasznos tevékenység-e manapság? Mit tud nyújtani a ma emberének? A beszélgetés résztvevői: Farkas Attila Márton, Karsai Gábor, Schreiner Dénes.

A 2021-es Libri Irodalmi Díj döntősei

A 2020-ban megjelent, és a díj követelményeinek megfelelő 155 műből idén 212 neves közéleti személyiség szavazatai alapján alakult ki a 10 döntős listája, amiből a zsűri és a közönség is kiválasztja majd a kedvencét.

Lajkó Félix és Balázs János ad koncertet a Cziffra György-emlékév programjában

Lajkó Félix hegedűművész és Balázs János zongoraművész ad koncertet a Cziffra György-emlékév programjában április 9-én Zalaegerszegen.

Női írók a folyóiratokban

A Szépírók Társasága és a SZÍN Női Érdekvédelmi Fórum közös online konferenciájának fő kérdése, hogy a nők mérsékelt jelenléte a folyóiratokban és kritikákban összefügg-e azzal, hogy a női szerzők a mai napig sokkal kevesebb elismerésben részesülnek, mint férfi kollégáik, és csak elvétve kerülnek be a magyar irodalmi kánonba. Nemzedékek nőnek fel úgy az iskolákban, hogy szinte egyetlen írónő nevével sem találkoznak tanulmányaik során.

A Költészet Világnapja Rómában – Lackfi János közreműködésével

2021. március 21-én, vasárnap immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a Giornata mondiale della poesia (A Költészet világnapja) című eseményt, amelyet az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézete (EUNIC), a római Dante Társaság elnökségével szervez.

Tavaszi programsorozatot indít a Magyar Művészeti Akadémia

Tavaszi programsorozatot indít a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete, a június közepéig tartó rendezvények alkalmával között többek között animációs estek, könyvbemutatók, konferenciák, valamint beszélgetések várják a nagyközönséget.

A zongorista és az újságíró - Cziffra György emlékezete műhelytalálkozó

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet a Cziffra Fesztivállal közös együttműködésben „A zongorista és az újságíró” – Cziffra György emlékezete címmel online műhelytalálkozót szervez.

„Mi értelme van a kortárs drámának?” Székely Csaba beszélgetése Kovács Gáborjánnal

A Sziveri János Intézet Közép- és Kelet-európai Irodalmi és Társadalomtudományi Kutatóközpont márciusi programján Székely Csaba beszélgetése Kovács Gáborjánnal a kortárs drámáról.

A 2021-ben Kossuth-díjjal kitüntetettek névsora

Idén mások mellett Vári Fábián László Babérkoszorú- és József Attila-díjas költő, műfordító, néprajzkutató, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja is Kossuth-díjban részesült.

Öt éve nyitott meg a gyulai Almásy-kastély

Március 18-án lesz öt éve, hogy megnyitották a felújított gyulai Almásy-kastélyt, amelynek azóta már több mint 360 ezer látogatója volt.

Megjelent a Magyar Napló márciusi száma

A Magyar Napló márciusi számában többek között Pethő József nyelvész, Krúdy-kutató lapkezdő jegyzetében a Szindbád írójának nagyanyjáról, Radics Máriáról olvashatnak.

Művészeti programokra írt ki pályázatot az MMA

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) az elmúlt évekhez hasonlóan 200 millió forint összegben nyílt pályázatot hirdet művészeti programokra.

Elhunyt Fabó Kinga

Március 4-én, 68 éves korában elhunyt Fabó Kinga költő, nyelvész, esszéista.