Ugrás a tartalomra

Az ART9 Egyesület rendezi Gábor Enikő és Herendi Péter fotóművészek kiállítását

Az ART9 Egyesület és a byArt Galéria szeretettel meghívja Önt és Barátait Gábor Enikő és Herendi Péter fotóművészek kiállítására.

Újraválasztották Tompa Gábort az Európai Színházi Unió élére

Újraválasztották Tompa Gábort, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját az Európai Színházi Unió elnöki tisztségébe – közölte hétfőn a színház sajtóosztálya.

Őszi irodalmi gála

A Magyar Művészeti Akadémia őszi irodalmi gálát rendez a Pesti Vigadóban.

Interaktív hangszerkiállítást és konferenciát rendeznek Budapesten

Hangforrás címmel interaktív zenei és hangszertörténeti fesztivált, kiállítást és konferenciát rendeznek a budapesti Benczúr Házban november 13. és 15. között.

Kortárs felbeszélések a Margó Fesztiválon

A Kortárs Felbeszélések című podcaston 18 magyar író 27 novellája elevenedik meg, hogy az utazás holtidőként megélt perceit feltöltődést hozó irodalmi élményekkel tölthessük meg.

Darabokra tépve – hirdeti az Origo
"Megjelent a nagyszerű költő, író, Böszörményi Zoltán új regénye, a címe: Darabokra tépve. Az erdélyi művészeti folyóirat (és portál), az Irodalmi Jelen főszerkesztőjével négy éve készített hosszabb interjút az Origo, érdemes ismét elolvasni" – hívja fel olvasói figyelmét a portál, majd a kötet szerkesztője, Varga Melinda fülszövegéből idézve csigázza tovább a kiváncsiságot.

Megjelent az Irodalmi Magazin Csoóri-száma

Irodalmi Magazin, Csoóri Sándor, 2020/3.
Csoóri Sándor költő, esszé- és filmíró, a rendszerváltozás emblematikus alakja, idén lenne kilencvenéves, az Irodalmi Magazin őszi lapszáma őrá emlékezik sokoldalú munkásságának áttekintésével.
Csoóri Sándor alkotói szemléletében népi és urbánus nem ellentétet, hanem szintézist alkot. Életművével autonóm, a jelenségeket a maguk teljességében, ugyanakkor összetettségében is megmutatni képes, a fogalmi, tudományos nyelvvel egyenjogú, világirodalmi rangú líra- és esszényelvet alkotott.

Ahol virág, madár megértenek - Báró Eötvös Loránd versei és fordításai című kötet bemutatója

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ 2020. október 15-én rendezi az Ahol virág, madár megértenek - Báró Eötvös Loránd versei és fordításai című kötet bemutatóját.

November 5-étől feláll az MMA új elnöksége

Alelnököt és elnökségi tagot választottak a Magyar Művészeti Akadémia újra összehívott közgyűlésén.

Élő felszín a Komlói Színházban

Az Élő felszín egy szokatlan bábszínházi előadás, melyben a mozgásszínészek egy vízszintesen kifeszített elasztikus textilre vetített képeket animálnak, melyek égitestekként, tájakként és absztrakt felszínképződményekként elevenednek meg.

Egy hét múlva kezdődik a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Kávézókoncertek, világzenei piaci piknikek, lakásszínházi bemutatók, Bartók-remekművek zenekari formációban és jazzköntösben, vadonatúj kortárs zenei kompozíciók, városi sétaszínházi programok és lemezbemutatók is lesznek az október 9-én kezdődő 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon.

Géczi János új verseskötetét mutatják be Veszprémben

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban Éltető Erzsébet és Mészáros Sándor beszélgetnek Géczi Jánossal új verseskönyve megjelenése alkalmából.

Szabadulj ki az ÁVH börtönéből, és alakítsd a forradalmat!

Az országos sikerű trianoni szabadulószoba után ezúttal az ÁVH pincebörtönében kapunk izgalmas feladványokat a két szegedi piarista tanártól. Most azonban a játéknak több komoly tétje is van.
Az egyik újdonság, hogy a szabadulószobából kijutók egy JBL hordozható bluetooth hangszóróval gazdagodhatnak.

Szávai Géza: Cérnapóráz című regényéről az idei őszi Margó Fesztiválon Ungváry Rudolf beszélget az íróval

Szávai Géza: Cérnapóráz című, új regényéről október 15-én, az őszi Margó Fesztiválon Ungváry Rudolf beszélget a szerzővel.

Mert nem lehet feledni… – Trianon 100 emlékkiállítás

2020. szeptember 18. és 2021. január 31. között tekinthető meg a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozata szervezésében megvalósuló „Mert nem lehet feledni…" című kiállítás.

A Napút-levél és -érem 2020. évi kitüntetettje Jankovics Marcell

Tóth Sándor érem- és Mészáros Róza festőművész alkotását tizennegyedik alkalommal ítélte oda a Napút folyóiratműhely: Az idei kitüntetett Jankovics Marcell rajzfilmrendező, kultúrtörténész.

Parnasszus-est – 25 éves a folyóirat

A Parnasszus folyóirat fennállásának 25. évfordulóját ünnepi estjére – amelyet a járványhelyzet ellenére is megtartanak – a Petőfi Irodalmi Múzeum nagytermeiben kerül sor szeptember 30-án 18 órától.

Mandics György estje a Magyar PEN Club szervezésében

Mandics György: Elfelejtett magyar költészet - középkori rovásírásos költői hagyatékunk című előadását hallgathatják meg az érdeklődők a PIM-ben szeptember 28-án 17 órakor.

Elhunyt Bertók László

Életének 85. évében, hétfőn váratlanul elhunyt Bertók László Kossuth-díjas magyar író, költő, a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) alapító tagja.

Természetközeliség a XXI. századi irodalomban – nyílt irodalomóra Murányi Sándor Olivérrel

A nyílt irodalomóra meghívott vendég Murányi Sándor Olivér író, akinek legutóbbi, Medvenéző (Új Forrás Kiadó – Alutus, Tatabánya–Csíkszereda, 2017) címmel megjelent könyvét Bodor Ádám Kossuth-díjas író és dr. Fried István Herder-díjas irodalomtörténész ajánlása jegyzi.

A Magyar Művészeti Akadémia ismételten kiírja kulturális-művészeti pályázatát

A koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére kiírt, újranyitott pályázatban egyéni vállalkozók és adószámos magánszemélyek részére 120 millió forint, a gazdálkodó szervezetek részére 180 millió forint áll rendelkezésre.

Mintafordítási pályázat tapasztalt fordítók számára

A pályázatra olyan műfordítók jelentkezését várják, akiknek már legalább egy, magyarból készült műfordítása (önálló kötet) megjelent.

Megjelent a Jelenkor Kiadó gondozásában Térey János önéletírása,

Megjelent a Jelenkor Kiadó gondozásában Térey János önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Egy cívis vallomásai.

Megnyílt a Háromcsőrű Kacsa Történeti Műhely, a PIM-Mesemúzeum kiskamaszoknak szóló helyszíne

Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhely néven megnyílt a Petőfi Irodalmi Múzeum
Mesemúzeumának új, kiskamaszoknak szóló helyszíne, melynek célja a 10–14 éves korosztály
szövegértési és -alkotási képességének fejlesztése.

Elhunyt Szőcs István

Kilencvenkét éves korában elhunyt Szőcs István (Marosvásárhely, 1928. augusztus 2. – Kolozsvár, 2020. szeptember 10.) Aranytoll-díjas erdélyi magyar író, újságíró, szerkesztő, műfordító, művelődéstörténész.

III. Tisacra Fesztivál Szegeden

III. Tisacra Fesztivál Szegeden 2020. szeptrember 11-12-én

Francis Bacon egy ritkán látható festményét állítják ki Londonban

Francis Bacon egy bika haláltusáját ábrázoló Study of a Bull című festményét állítják ki Londonban. A művész ritkán látható alkotása, élete utolsó műve a Királyi Művészeti Akadémia tárlatán látható jövőre.

Bemutatták Rubik Ernő A mi kockánk című könyvét

Bemutatták Rubik Ernő A mi kockánk című könyvét pénteken a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Az elmúlt csaknem fél évszázadban világszerte több mint 350 millió példányban elkelt Rubik-kocka történetét, az alkotó ehhez kapcsolódó gondolatait rögzítő kötet a következő hetekben számos külföldi országban is megjelenik.

Az Uránia is vetíti a világ eddigi legnagyobb Leonardo-kiállításának filmjét

Egy éjszaka a Louvre-ban: Leonardo da Vinci címmel az Uránia Nemzeti Filmszínház is vetíti  szeptember 16-án a párizsi Louvre 162 műalkotást felvonultató, februárban zárult kiállításáról készült filmes tárlatvezetést.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár műfordítás-pályázata

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár Műfordítás-pályázatot hirdet műfordításkötettel nem rendelkező műfordítók számára.

Öt bemutatót tervez az évadban Békéscsabai Napsugár Bábszínház

Öt bemutatót tervez a 2020/2021-es évadban a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, amely bábos drámaíró fesztiválra és Nemzetközi Bábfesztiválra is várja majd a nézőket - tájékoztatta a teátrum közleményben az MTI-t.

Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója: hetedszer

A Hagyományok Háza szeptember 5-én rendezi meg a VII. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját Zalaegerszegen. A Göcseji Falumúzeumban négy portán tizenkét zenekar muzsikál, lesz tánc- és énektanítás, a zenészek szakmai programon is rész vesznek.

Szántói Lilla fotográfiáiból nyílik kiállítás a Capa Központban

Szántói Lilla fotográfus három, különböző években, eltérő gondolati háttérrel és technikával készített munkáit mutatja be A látvány érintése című kiállítás, amely augusztus 25-én nyílik Budapesten, a Capa Központ Project Roomban.

Szeptember 4-ig elmaradnak a Vígszínház és a Pesti Színház előadásai

A járványügyi hatóságok döntése alapján szeptember 4-ig elmaradnak a Vígszínház és a Pesti Színház előadásai, így A Pál utcai fiúkat sem mutatták be péntek este, a darab egyik külsős művészének koronavírus-tesztje ugyanis pozitív lett - tájékoztatta a színház az MTI-t.

Átadták a március 15-e és augusztus 20-a alkalmából odaítélt állami kitüntetéseket

Ma vehették át jeles művészek és tudósok a március 15-i és augusztus 20-i kitüntetéseket, állami elismeréseket. Három irodalmár is díjat kapott.

A Libri Kiadói Csoport és a Mai Könyv online raktárvására

Augusztus 24. (hétfő) és szeptember 6. (vasárnap) között a mai-könyv.hu-n rendhagyó online raktárvásárt rendez.