• Csornyij Dávid, Szalai Klaudia

  Úgy jártam, mint Kányádi a hatalmas fenyőfával

  Mandincs Györgyöt kérdeztük legújabb videóinterjúnkban. Vajon milyen kapcsolatba hozható a tudományos-fantasztikus irodalom és kommunizmus; hogyan négyszögesíthető a kör, és mi a kedvenc szava rovásírással Mandics Györgynek, a januári hónap alkotójának? Csornyij Dávid és Szalai Klaudia kisfilmjéből ezek is kiderülnek.
 • „Én nem a lustáknak írok”

  Záhonyi András beszélgetése Mandics Györggyel

  Nyolcvanadik születésnapját ünnepli egyik legsokoldalúbb tudósunk és művészünk: matematikus, íráskutató, költő, műfordító, és még hosszan sorolhatnánk tevékenységeit. Felfedezéseivel nem egyszer kivívta a hivatalos tudományosság rosszallását, ám előadásain hallgatósága leesett állal figyeli okfejtéseit és izgalmas szellemi kalandozásait a magyar múltban.

 • Szorongatja mindenki elrendelt jövőjét – videó

  Mandics György verseiből olvas fel

  A januári hónap alkotója, Mandics György A kör négyszögesítése című, összegyűjtött verseit tartalmazó kötetéből olvasott fel az Irodalmi Jelen kamerája előtt. A kisfilmet Csornyij Dávid és Szalai Klaudia készítette.

 • Mandics György

  A remény peremén. Covid-kórház

  Részlet a regényből

  III. rész

  Zörög a guruló hordágy. Visznek fel. Látom a liftet, látom a fiúkat. Ők nem kis hercegek. Ők nagyon valósak. Benyitnak egy szalonba. Csak három ágy. Kettő foglalt, én az üres harmadikra kerülök. Egy kék köpenyes doktornő jön. Haján, most jól látom, vörös háló, nyilván, hogy könnyebb legyen a fertőtlenítés.

 • „Holt vitorlásként áll a templom”

  Mandics György versfordításiból

  Gheorghe Vidican

  Gyökerek

 • Jel az időben

  Mandics Györgyöt köszöntik barátai 80. születésnapján

  Nagy Dénes
  Mandics 2 x 40 év, azaz 245

  Egy különleges ember és megannyi különleges szám
   

 • Böszörményi Zoltán

  A megismételhetetlenről

  az illúziótlan világban
  észre sem veszi az ember
  ha illúziói
  cserepekben hevernek körülötte

 • Csornyij Dávid , Szalai Klaudia

  Az eleve létező életre hívása

  Villáminterjú Bánkövi Dorottyával
 • Viola Szandra

  Hol van a női test határa?

  Maurice Merleau-Ponty a világot hússzerű közeghez hasonlítja. A változás, az elmúlás és annak átélése is a „hús-jellegből” fakad. Ebben a matériába vesző univerzumban azonban mind az identitás, mind az én örökös veszélyben van.

 • Kovács Újszászy Péter

  Fáradt menedék

  A versbéli femme fatale elunja régi szerepét. Fáradt, és torkig van azzal, hogy férfiművészek tucatjai írnak verseket hozzá, vagy éppen az ő hatására keltenek életre zeneműveket.

 • Bánkövi Dorottya

  Lépcsőházi monológok

  Az idő játékgép,
  majd elfogy a zseton, leáll a szerkezet,
  új lakók jönnek, módosulhat az énkép,

 • Bánkövi Dorottya

  Álomnapló

  Életerős csecsemők  koszlott kórházteremben. Szülni fogok. A gyerek már befordult, a vajúdást várom, nem vajúdok.
 • Ilyés Krisztinka

  Zsebtükörré zsugorodott

  „Amit az utamnak tekintek, annak csak egy szelete az irodalom, ami hozzásegít ahhoz, remélhetőleg, hogy más tekintetben is tudjak fejlődni, és talán mindeközben másoknak is ad valamit. Az irodalom számomra nem út, hanem útitárs, amire – így alakult – egy kicsit jobban tudok már támaszkodni, mint a zenére vagy a fényképezésre, és néha sokkal jobban, mint az emberekre.” – Bánkövi Dorottyával a pályakezdésről, első könyvéről, irodalom, zene és fotográfia viszonyáról, a női identitásról és teremtőerőről Ilyés Krisztinka beszélgetett.

 • Laik Eszter

  A fényképezőgép kattanása

  Jenei Gyula költészetéről

  Átböngészve Jenei Gyula versesköteteinek fogadtatását, mintha a 2018-ban megjelent Mindig más című kötet hirtelen jelentősen megnövelte volna az érdeklődést a Szolnokon élő alkotó költészete iránt. Noha addig sem maradtak reflektálatlanul verseskötetei – a legkevésbé sem –, a Mindig más homogén tematikája és hangvétele, nagy tudatossággal kialakított szerkezete és versekben feldolgozott téma (a gyermekkor) regényessége mégis átütött valamiféle falat a szakmai berkek és a tágabb olvasóközönség között.

 • Jenei Gyula

  Szégyen

  ősz lesz. vagy tél. az évszakot onnan tudom: átlátni a fák
  gallyai között, és gyorsan sötétedik. amikor ezt a verset
  írom, már nem emlékszem pontosan, mikor, hogyan
  keveredünk oda. készülünk rá, vagy csak valahonnét
  hazafelé tartva megállunk útközben, és bemegyünk? még
  világos lesz, amikor keresni kezdjük. nem is kellene keresni,
  hisz korábban sokszor járok majd ott gyerekkoromban
  apámmal, az ő apja sírjánál. nagy nyarakon, borostyánok
  között, örökzöldillatban meséli apám, itt nyugszik

 • Mintha ugyanaz, pedig mindig más

  Beszélgetés Jenei Gyulával

  Költő, szerkesztő és tanár. A sorrend persze nem rögzíthető. Innen is, onnan is megéli az alkotást. A szolnoki szerkesztőséggel működő Eső egyre nélkülözhetetlenebb szín a kortárs palettán, ahogy Jenei Gyula kötetei is egyre markánsabb hangot képviselnek a maguk fanyar-kontemplatív, tárgyiasan szubjektív történetmesélő verseivel. A beszélgetésen jelen volt a költő, a szerkesztő, a tanár, hiányzóként csupán a felhőtlen mindennapokat jegyeztük fel.

 • Jenei Gyula

  Macskák

  (kilenc bekezdés)
  szeretem az állatokat. a macskákat például. de az is lehet, hogy valójában nem szeretem őket, és csak azért mondom, hogy szeretem, mert akkor engem is szeretnek majd, akik a macskákat szeretik, vagy legalábbis elnézőbbek lesznek
 • Arany Zsuzsanna

  „Ez már nem irodalom, hanem…”

  Kaffka Margit Hangyaboly című regényéről

  Kaffka Margit utolsó regénye, a Hangyaboly 1917 januárja és márciusa között folytatásokban látott napvilágot a Nyugat hasábjain, majd még ugyanabban az évben kötetben is megjelent, a laphoz tartozó irodalmi kör révén.

 • Széchenyi Ágnes

  „Sokat tudni és nem fitogtatni”

  Arany Zsuzsanna: Kosztolányi Dezső élete

  Az irodalomtörténet „életrajzi” műfajáról

 • Arany Zsuzsanna

  Mert igenis kell az a varázs, a csillogás…

  Előfordul, hogy eltűnik a varázs. Jönnek a szürke hétköznapok, hideg van, fáradtak vagyunk, morcosak, elegünk van mindenből. Már megint maszk, már megint felidegesítjük magunkat apró hülyeségeken, már megint próbáljuk megérteni a velünk goromba embereket, már megint lekéssük a buszokat-villamosokat. És mikor arra lenne szükség, hogy nyugodtak legyünk, kipihentek, kedvesek és viccesek, mert kitüntetett pillanat érkezik az életünkbe, addigra le- és kimerülünk, s csak sótlanul pislogunk bele a vakvilágba, a másik ember szintén fáradt szembogarába. Minek, minek?