• Tar Károly

  Az ismert katona igaz története

  Tényregény (részletek)
  Amikor az állomásra vezető sugárúton robogtak, s a fiú a vezető melletti ülésen feszengve műanyagzacskóba csomagolt úti elemózsiáját szorongatta, és az anyja kétségbeesetten hallgatott a hátsó ülésen, az apa még mindig jónak tartotta az emberré válás kilenc hónapjáról kigondolt hasonlatát. A meghatódottság rájuk nehezedő csöndjét megtörve erről beszélt. Minél természetesebb búcsút akart, az ilyenkor meggondolatlanul könnyen, szinte orvul előtörő könnyek nélkül.
 • Abafáy-Deák Csillag, Kölüs Lajos

  Gyökerek és szárnyak – Törzsdúcok akcióban

  Életjelenségek, vonalak, formák és lágy pasztellszínek fogadnak a Vízivárosi Galériában. Vége a virtuális csendnek, itt minden kép élőben látható. Az egyiken karcsú szárny rebben (Hornyák Evelin Cím nélkül, 2020). Röptetés, angyalhívás? Milyen lehet az élet szárnyak nélkül, ötlik fel bennem. Milyen érzés, amikor elengedünk valamit, valakit, végleg, a kötődésünk ellenére?

 • In memoriam Nikolits Árpád

  Nikolits Árpádnak két hazája volt, abban az értelemben, ahogyan a Nobel-díjas lengyel költő, Czesław Miłosz gondolja: haza az, amelyet szeretünk. És Nikolits Árpád számára ez a két haza: Várad és Európa.

 • Lajtos Nóra

  Égbe lendült tarisznyámban

  Kányádi Sándornak
  Sirálytáncom a magasság égbe lendült lélekszárnya, égbe lendült tarisznyámban elfér Jézus keresztfája.
 • Trianoni szabadulószobát terveztek szegedi tanárok

  A Szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium két tanára a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján a járványhelyzethez és a távoktatáshoz igazodva egy olyan szabadulószobát tervezett, amely a diákokon kívül elérhető a nagyközönség számára is.
 • „Amikor úgy élhettem, ahogy mindig szeretnék”

  Jékely Márta levele Stanisław Vincenznek

  Stanisław Vincenzet, a huszadik századi lengyel emigráns irodalom egyik legnagyobb íróját legendás barátság fűzte jeles magyarokhoz, többek között Áprily Lajoshoz. A lengyel alkotó több magyar költő versei mellett Áprily műveit is átültette lengyelre. A két család között szoros barátság alakult ki. –Jékely Márta az írónak címzett levelét Csisztay Gizella polonista adja közre.

 • Petőcz András, Abafáy-Deák Csillag, Zsidó Ferenc, Hevesi Judit, Nagy Lea, Vass Tibor

  Esterházy 70

  Hogyan vigyük közel Esterházyt egy középiskolás világához, miként segít ebben az Egy nő, A szív segédigéi vagy a Fuharosok című műve. Irodalomtörténeti jelentőségű anekdoták, kedvenc mondatok, képeslapok és dedikációk az írótól. – Ma lenne 70 éves Esterházy Péter; az Irodalmi Jelen szerzőit kérdeztük.

 • Irodalmi Jelen

  Istenes verset olvasni felér egy imádsággal

  „A nagyböjti időszak arra készít fel minket, hogy képesek legyünk elkísérni Jézust a keresztúton. Ez hitünk egyik legnagyobb próbatétele” – az Irodalmi Jelen szerzőit arról kérdeztük, hogyan élik meg a nagyböjtöt, milyen szerepe van ebben a mostani, kilátástalannak tűnő helyzetben az imának, az online követhető vallási szertartásoknak, működhet-e a klasszikus és kortárs vers imaként.

 • Irodalmi Jelen

  „Én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig”

  „A Teremtő lábnyomát kutattam, míg mások pertuban voltak vele” – Czigány György, Péntek Imre és Pósa Zoltán válaszolnak az Irodalmi Jelen nagyböjti körkérdéseire.

 • Ismeretlen középkori szerző

  A Nibelung-ének

  Márton László fordítása
  A felgyújtott nagyteremben zajló eseménysor a világirodalom legborzalmasabb jelenetei közé tartozik, nem utolsósorban sokrétűsége és nagyszabású volta miatt. – A műrészletet Márton László új fordításában közöljük.
 • Irodalmi Jelen

  Jogunk van élni, és a boldogságot felfedezni, bármilyen helyzetben

  Villáminterjúk az öt éve elhunyt Kertész Imréről.

 • Irodalmi Jelen

  Gyíknak lenni egy napsütötte kövön

  Mit kérdeznénk Szabó Lőrinctől, ha kortársunk lenne, milyen rövid válaszverset írnának az Irodalmi Jelen szerzői a Semmiért egészen című versére, hogyan szerettetnék meg középiskolás diákokkal a költő líráját? 120 éve született Szabó Lőrinc – az Irodalmi Jelen szerzői válaszolnak rendhagyó villáminterjúban.

 • A 2020. évi Kossuth- és Széchenyi-díjas kitüntetettek

  Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából hagyományosan kitüntetéseket adományozott.

 • Deák-Sárosi László

  Nyolcágú csillag – Székely Mózes és a brassói csata (1.)

  Hősköltemény nyolc énekben

  „Székelyek és szkíták, magyarok Istene!
  Megosztottságunkat szüntesd meg, s figyelj ránk!
  Kérünk – de te tudod –, nekünk mi kellene.

 • Kovács katáng Ferenc

  Táltosok, koboldok, csélcsapságok

  Olvasónapló és beszélgetés Gáspár Ferenccel Galeotto című regényéről

  „Amikor az Irodalmi Jelen korábbi számaiban olvashattam néhány részletet Gáspár Ferenc készülő regényéből, úgy tűnt, egy újabb Mátyás királyra emlékező mű születik. De amint sorról sorra, részletről részletre haladtam, világossá vált előttem, hogy ez a történet mégis inkább a címadó személyről, Galeottóról szól.” – Kovács katáng Ferenc jegyzete és interjúja.

 • Polgár Vera és Légrádi Gergely estje

  Polgár Vera és Légrádi Gergely „Cserélünk?” címmel tartottak izgalmas és jó hangulatú, telt házas író-olvasó találkozót az Újlipótvárosi Klubgalériában március 5-én.
 • Pályázati lehetőség diákíróknak

  Az Írók Alapítványa, az Írók Szakszervezete, a Sárvári Tinódi Gimnázium és Sárvár Város Önkormányzata meghirdeti a 43. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázatot, és 2020. április 14-től április 17-ig Sárvár városában megrendezi az irodalmi pályázat táborát.
 • Frideczky Katalin könyvbemutatója az Írók Boltjában

  Frideczky Katalin frissen megjelent, Újratervezés című kötetéről beszélget a szerzővel Laik Eszter az Írók Boltjában március 4-én.

 • Marczinka Csaba

  Túl a váteszkoron

  A hiányzó vers
                       

                        Ady Endre utolsó versére

  Még egy vers hiányzott a végéről
  – talán a betegség és a halál
  akadályozott csupán meg benne –,
  hogy megírjad a Vesztesek Dalát!

  Az „üdvözölt győző” után végre
  a megszállt területekről futók,
  maradékaikkal hurcolkodók,
  a vagonlakóvá válók tömegét

  kellett volna igazán mutatnod!...
  Akikre rázuhant a Monarchia
  oszló teteme, és nyomorékká
  vagy éppen holttá nyomta szét őket!

 • TOP10 – 2020. január

  Az Irodalmi Jelen januári TOP 10-es ajánlója három kategóriában. A műveket alfabetikus sorrendben közöljük.