• Kopriva Nikolett

  Kötetajánló: Amire csak a fák emlékeznek

  Énünk egy idő után önmagát sírja ki,
  elapad, mint a patak.
  Túl sok halottat halmoztam fel –
  kidobálom a pillanataikat.

 • Szőcs István

  A vadászat romantikája

  Vadászat tulajdonképpen kétféle létezik: romantikus vadászat és romantikátlan, ha azonban jól meggondoljuk, csak a romantikus az igazi. Mert a hústermelő vadászat az részben mészárosmunka, részben, jobbik esetben az állattenyésztésnek egy módja. Az irtóvadászat pedig, a kártékony rágcsálók, kóbor ebek, macskák és hasonlók elleni hadjáratok ugyancsak nélkülözik a romantikát.

 • A spanyol király kitüntette Elekes Botondot

  Elismerés a spanyol kultúra népszerűsítéséért

  Anunciada Fernández de Córdova nagykövet javaslatára, VI. Fülöp, Spanyolország királya, a Katolikus Izabella Rend keresztje kitüntetést adományozta Elekes Botondnak, az Uránia Nemzeti Filmszínház főigazgatójának. A kitüntetést a nagykövet szeptember 17-én adta át egy bensőséges, és a járványhelyzetre való tekintettel szűkebb körű ünnepség keretében, a Spanyol Nagykövetség budapesti, a Hatvany-Deutsch-palotában található Rezidenciáján.

 • Kincses Elemér, Mandics György

  Gyászbeszéd – Szőcs Pista hallócsöve

  Szeptember 10-én hunyt el Szőcs István. Kincses Elemér gyászbeszét és Mandics György megemlékező írását olvashatják az alábbiakban.

 • Kudász Gábor Arion: Momó ajtóval
  Abafáy-Deák Csillag, Kölüs Lajos

  Kerítésgaléria – Nem végállomás

  Negyven kortárs művész alkotásai közül nehéz néhányat kiemelni. A sokszínűség okán is. Az első kép szinte idilli, narancsvörös színek, nincs sötét felhő, mégis valószínűtlen Teknős Miklós A kijárási tilalom első napja, Velencei tó, Agárd alkotása, nincs magány, egy párt látunk. A reményt. Majd egy kisfiút, Kudász Gábor Arion Momó ajtóval képén, omladozó fal, az ajtó nem nyílik, a gyerek falhoz állítva, mozdíthatatlanul.

 • Diószegi Sounds – Zongorád

  A videó, amelyen az Irodalmi Jelen 2020. augusztusi számában megjelent Zongorád című Diószegi-vers (https://irodalmijelen.hu/2020-jun-22-1545/kezem-bolcsoje-kezednek) dalváltozata hallható, 2020. szeptember 12-én készült a III. Tisacra Fesztiválon, a szeged-alsóvárosi ferences kolostor quadrumában. 

 • A költészet trendi – Az Irodalmi Jelen díjátadóval egybekötött ünnepi estje

  Hogyan kerülnek az antik istenek egy budapesti bevásárlóközpontba? Mit keres Kölcsey egy tinédzser szobájában? Hogyan reagál Krúdy Gyula és Arany János az okostelefonra? Milyen Bulgakov főhőseivel interjút készíteni? Milyen a jó szelfivers?
 • Szőcs Géza

  Apám a H terminálon

  Szőcs István író, szerkesztő, művelődéstörténész (1928–2020) életének 93. évében elhunyt Kolozsváron.
  Szőcs Géza búcsúzik édesapjától.

 • Irodalmi Jelen

  A költészet trendi

  Az Irodalmi Jelen díjátadóval egybekötött ünnepi estje
  Hogyan kerülnek az antik istenek egy budapesti bevásárlóközpontba? Mit keres Kölcsey egy tinédzser szobájában? Hogyan reagál Krúdy Gyula és Arany János az okostelefonra? Milyen Bulgakov főhőseivel interjút készíteni? Milyen a jó szelfivers?
 • Hudy Árpád

  Világszellem tótágast

  ​​​​​​​250 éve született Georg Friedrich Wilhelm Hegel

  Stuttgartban látta meg a napvilágot 1770. augusztus 27-én, és a filozófia ünnepelt fejedelmeként a porosz fővárosban, Berlinben hunyt el 1831. november 14-én. De az újkorban a szellem világában is gyorsan enyész a világi dicsőség, s már a nyomába tóduló trónkövetelők – akik részint köpenyegéből bújtak ki – alaposan megtépázták tekintélyét.

 • Tar Károly

  Az ismert katona igaz története

  Tényregény (részletek)
  Amikor az állomásra vezető sugárúton robogtak, s a fiú a vezető melletti ülésen feszengve műanyagzacskóba csomagolt úti elemózsiáját szorongatta, és az anyja kétségbeesetten hallgatott a hátsó ülésen, az apa még mindig jónak tartotta az emberré válás kilenc hónapjáról kigondolt hasonlatát. A meghatódottság rájuk nehezedő csöndjét megtörve erről beszélt. Minél természetesebb búcsút akart, az ilyenkor meggondolatlanul könnyen, szinte orvul előtörő könnyek nélkül.
 • Abafáy-Deák Csillag, Kölüs Lajos

  Gyökerek és szárnyak – Törzsdúcok akcióban

  Életjelenségek, vonalak, formák és lágy pasztellszínek fogadnak a Vízivárosi Galériában. Vége a virtuális csendnek, itt minden kép élőben látható. Az egyiken karcsú szárny rebben (Hornyák Evelin Cím nélkül, 2020). Röptetés, angyalhívás? Milyen lehet az élet szárnyak nélkül, ötlik fel bennem. Milyen érzés, amikor elengedünk valamit, valakit, végleg, a kötődésünk ellenére?

 • In memoriam Nikolits Árpád

  Nikolits Árpádnak két hazája volt, abban az értelemben, ahogyan a Nobel-díjas lengyel költő, Czesław Miłosz gondolja: haza az, amelyet szeretünk. És Nikolits Árpád számára ez a két haza: Várad és Európa.

 • Lajtos Nóra

  Égbe lendült tarisznyámban

  Kányádi Sándornak
  Sirálytáncom a magasság égbe lendült lélekszárnya, égbe lendült tarisznyámban elfér Jézus keresztfája.
 • Trianoni szabadulószobát terveztek szegedi tanárok

  A Szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium két tanára a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján a járványhelyzethez és a távoktatáshoz igazodva egy olyan szabadulószobát tervezett, amely a diákokon kívül elérhető a nagyközönség számára is.
 • „Amikor úgy élhettem, ahogy mindig szeretnék”

  Jékely Márta levele Stanisław Vincenznek

  Stanisław Vincenzet, a huszadik századi lengyel emigráns irodalom egyik legnagyobb íróját legendás barátság fűzte jeles magyarokhoz, többek között Áprily Lajoshoz. A lengyel alkotó több magyar költő versei mellett Áprily műveit is átültette lengyelre. A két család között szoros barátság alakult ki. –Jékely Márta az írónak címzett levelét Csisztay Gizella polonista adja közre.

 • Petőcz András, Abafáy-Deák Csillag, Zsidó Ferenc, Hevesi Judit, Nagy Lea, Vass Tibor

  Esterházy 70

  Hogyan vigyük közel Esterházyt egy középiskolás világához, miként segít ebben az Egy nő, A szív segédigéi vagy a Fuharosok című műve. Irodalomtörténeti jelentőségű anekdoták, kedvenc mondatok, képeslapok és dedikációk az írótól. – Ma lenne 70 éves Esterházy Péter; az Irodalmi Jelen szerzőit kérdeztük.

 • Irodalmi Jelen

  Istenes verset olvasni felér egy imádsággal

  „A nagyböjti időszak arra készít fel minket, hogy képesek legyünk elkísérni Jézust a keresztúton. Ez hitünk egyik legnagyobb próbatétele” – az Irodalmi Jelen szerzőit arról kérdeztük, hogyan élik meg a nagyböjtöt, milyen szerepe van ebben a mostani, kilátástalannak tűnő helyzetben az imának, az online követhető vallási szertartásoknak, működhet-e a klasszikus és kortárs vers imaként.

 • Irodalmi Jelen

  „Én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig”

  „A Teremtő lábnyomát kutattam, míg mások pertuban voltak vele” – Czigány György, Péntek Imre és Pósa Zoltán válaszolnak az Irodalmi Jelen nagyböjti körkérdéseire.

 • Ismeretlen középkori szerző

  A Nibelung-ének

  Márton László fordítása
  A felgyújtott nagyteremben zajló eseménysor a világirodalom legborzalmasabb jelenetei közé tartozik, nem utolsósorban sokrétűsége és nagyszabású volta miatt. – A műrészletet Márton László új fordításában közöljük.