• Héthatár: itt a környezettudatos művészeti fesztivál

  A Guttenberg Pál Népfőiskola is kihasználja a járványcsendet, s július 10-én a Nógrád-megyei Terényben megrendezik immár hagyományosnak mondható művészeti fesztiváljukat, amely az előző években is számos érdeklődőt vonzott.
 • Janáky Marianna

  Nincs különbség

  Könyvinterjú Böszörményi Zoltán A szerelem illata című verseskötetével
  Halkan mondom, és ha te is fogadod, A meglepetésből kibontott vágyat, Mit eddig még soha nem próbált ki agyam, Szerelemmel szeretni, hát itt vagyok.
 • AZ ELŐRETOLT HELYŐRSÉG ÍRÓAKADÉMIA ÚJ PÁLYÁZATA FIATAL ÍRÓKNAK

  ​​​​​​​Új pályázatot hirdetett meg az Előretolt Helyőrség Íróakadémia és az Íróakadémiát működtető intézmény, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG).
 • Meghirdették a 44. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázatot és Sárvári Írótábort

  PÁLYÁZATI KIÍRÁS                                                                                            

  Az Írók Alapítványa, az Írók Szakszervezete, a Sárvári Tinódi Gimnázium és Sárvár Város Önkormányzata meghirdeti  

  a 44. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázatot,   

  és 2021. augusztus 25–28-ig,   

 • Abafáy-Deák Csillag – Kölüs Lajos

  A földön futó Ikarus

   

 • Darabokra tépve

  Ötállomásos pódiumműsor az Irodalmi Jelen Trianon-lapszámából
  Kortárs verses-zenés pódiumműsor az Irodalmi Jelen Trianon-emlékszámából élőben és online közvetítéssel is. Terítéken: a jelenkori magyar irodalom legizgalmasabb szerzői és fiatal alkotói. Ötállomásos turné öt különböző színházi produkcióval Győrön, Szegeden, Miskolcon, Szolnokon és Székesfehérváron. Közreműködnek: Tallián Mariann és Lázár Balázs
 • A Darabokra tépett táj-pódiumműsor Székesfehérváron

  Kortárs verses-zenés pódiumműsor az Irodalmi Jelen Trianon-emlékszámából élőben és online közvetítéssel is. Terítéken: a jelenkori magyar irodalom legizgalmasabb szerzői és fiatal alkotói. Ötállomásos turné öt különböző színházi produkcióval Győrön, Szegeden, Miskolcon, Szolnokon és Székesfehérváron.
 • Trianon-pódiumműsor fiatal alkotók műveivel

  Kortárs verses-zenés pódiumműsor az Irodalmi Jelen Trianon-emlékszámából élőben és online közvetítéssel is.
  Terítéken: a jelenkori magyar irodalom legizgalmasabb szerzői és fiatal alkotói. Ötállomásos turné öt különböző színházi produkcióval Győrön, Szegeden, Miskolcon, Szolnokon és Székesfehérváron.
  Közreműködnek: Tallián Mariann és Lázár Balázs
  Szeged, június 3. – 11. óra Somogyi-könyvtár, Dóm tér 1–4.

 • Irodalmi Jelen

  Trianon-pódiumműsor fiatal alkotók műveivel

  Kortárs verses-zenés pódiumműsor az Irodalmi Jelen Trianon-emlékszámából. Terítéken: a jelenkori magyar irodalom legizgalmasabb szerzői és fiatal alkotói. Ötállomásos turné öt különböző színházi produkcióval Győrön, Szegeden, Miskolcon, Szolnokon és Székesfehérváron. Közreműködnek: Tallián Mariann és Lázár Balázs Szeged, június 3. – 11. óra Somogyi-könyvtár, Dóm tér 1–4.
 • Pódiumműsor az Irodalmi Jelen Trianon-számából Miskolcon

  Kortárs verses-zenés pódiumműsor az Irodalmi Jelen Trianon-emlékszámából élőben és online közvetítéssel is.
  Terítéken: a jelenkori magyar irodalom legizgalmasabb szerzői és fiatal alkotói. Ötállomásos turné öt különböző színházi produkcióval Győrön, Szegeden, Miskolcon, Szolnokon és Székesfehérváron.
  Közreműködnek: Tallián Mariann és Lázár Balázs

 • Pódiumműsor az Irodalmi Jelen Trianon-számából Szolnokon

  Kortárs verses-zenés pódiumműsor az Irodalmi Jelen Trianon-emlékszámából élőben és online közvetítéssel is. Ötállomásos turné öt különböző színházi produkcióval Győrön, Szegeden, Miskolcon, Szolnokon és Székesfehérváron. Terítéken: a jelenkori magyar irodalom legizgalmasabb szerzői és fiatal alkotói.
 • Ötállomásos pódiumműsor az Irodalmi Jelen Trianon-lapszámából

  Kortárs verses-zenés pódiumműsor az Irodalmi Jelen Trianon-emlékszámából élőben és online közvetítéssel is.
  Ötállomásos turné öt különböző színházi produkcióval Győrön, Szegeden, Miskolcon, Szolnokon és Székesfehérváron.
  Terítéken: a jelenkori magyar irodalom legizgalmasabb szerzői és fiatal alkotói.
  Közreműködnek: Tallián Mariann és Lázár Balázs

 • A vers a nyelv temploma

  Fűzfa Balázs és Juhász Anna beszélgetése
  Negyven éve, 1981. május 27-én hunyt el Pilinszky János, a huszadik század egyik legjelentősebb költője. A kettős évforduló apropóján zajló „Pilinszky100” sorozat keretében egész évben beszélgetések, videók mutatják be a költőt, kortárs alkotók szólalnak meg. Juhász Anna sorozatának első vendége Fűzfa Balázs volt 2021. január 28-án. Az alábbiakban az élő beszélgetés szerkesztett változatát közöljük.
 • Művészeti kitüntetések március 15-e alkalmából

  Mások mellett az Irodalmi Jelen munkatársát, Varga Melinda költőt is József Attila-díjasok között köszönthetjük az idei március 15-i kitüntetések alkalmából.
 • Janáky Marianna

  Könyvinterjú: Bene Zoltán – Isten, ítélet

  Janáky Marianna interjúsorozatában kortárs irodalmi alkotásokkal, friss könyvekkel "beszélget". Az interjúk érdekessége, hogy nem a szerzők a könyv bizonyos passzusaival válaszolnak a kérdésekre. Ezúttal Bene Zoltán Isten, ítélet című regénye volt terítéken.

 • Díjazott színésznő olvasatában hallgathatják meg a Sóvárgást

  Nemrég elkészült Böszörményi Zoltán Sóvárgás című kisregényének a hangos könyve, amelyben a szöveget Mikita Dorka Júlia adja vissza nagyon hatásosan. A színésznő az Online Farsangi Szinkronszemle közönségszavazásán bekerült a 8 legjobb színésznő közé, majd a kategória nyertese lett, a Stargirl sorozat főszereplője szinkronhangjaként aratva sikert

 • A költészet trendi

  Több mint háromszáz diák küldött pályamunkát A költészet trendi című, középiskolások számára meghirdetett pályázatunkra. Tehetséges fiatalok a Kárpát-medence minden szegletéből – Budapesttől Marosvásárhelyen és Csíkszeredán át Szabadkáig – jobbnál jobb művekkel bizonyították, hogy az irodalom izgalmas, olvasni jó, a költészet valóban trendi.

 • Mandics György

  Fölfogni az elmúlást

  „A hasonló életkorban írt versekkel jelentkező Balla Zsófia, Veress Gerzson, Veress Bíborka alkotásaival összevetve Szőcs Géza kötete komoly, sőt komor benyomást kelt.” – Mandics György írása Szőcs Géza kötetéről.
 • Lőwy Dániel

  „Megrakott vas teherautók hordták szerte gyermekkorát”

  „Egyik osztálytársnője felidézte, hogy Géza a verseket sohasem idézte hibátlanul; Petőfi vagy Arany János több sorát is átköltötte. Rendhagyóan jó emlékezetét ismerve Géza látszólagos pontatlansága, ahogyan Mozart kiigazította Salieri vagy Michael Haydn dallamvezetését, költői vénájának korai megmutatkozása lehetett.” – Lőwy Dániel írása Szőcs Gézáról.

 • Visszanéző

  A szerkesztőség ajánlója a 2020-as év megjelenéseiből

  Az alább közölt idézetválogatásunk csupán fel-felvillant néhányat az Irodalmi Jelen legfontosabb rovatainak gazdag kínálatából. Választhattunk volna számos más művet is, hiszen egyik alkotás sem marad el a másik mögött, sőt. A mindenkori Olvasót pedig arra biztatjuk, állítsa össze, ossza meg és olvassa újra meg újra saját visszanézőjét.