• Frideczky Katalin könyvbemutatója az Írók Boltjában

  Frideczky Katalin frissen megjelent, Újratervezés című kötetéről beszélget a szerzővel Laik Eszter az Írók Boltjában március 4-én.

 • Meglehetősen szelíd költő-őrült vagyok

  Varga Melinda beszélgetése Weiss Raoullal

  Miért nem olvasnak már verset a franciák, hogyan kerül egy Elzászban született francia bölcsész, műfordító és költő Erdélybe, miként kezd el magyarul verselni és műfordítani a kortárs magyar és román költészet remekeiből, és miért gondolja úgy, Keleten jobb élni, hogyan lesz a szellemi mestere Kolozsvár kultikus személyisége, Bréda Ferenc – Varga Melinda beszélgetése Weiss Raoul költő-műfordítóval annak apropóján, hogy az Irodalmi Jelenen januárban ő volt a hónap alkotója.

 • Marczinka Csaba

  Túl a váteszkoron

  A hiányzó vers
                       

                        Ady Endre utolsó versére

  Még egy vers hiányzott a végéről
  – talán a betegség és a halál
  akadályozott csupán meg benne –,
  hogy megírjad a Vesztesek Dalát!

  Az „üdvözölt győző” után végre
  a megszállt területekről futók,
  maradékaikkal hurcolkodók,
  a vagonlakóvá válók tömegét

  kellett volna igazán mutatnod!...
  Akikre rázuhant a Monarchia
  oszló teteme, és nyomorékká
  vagy éppen holttá nyomta szét őket!

 • TOP10 – 2020. január

  Az Irodalmi Jelen januári TOP 10-es ajánlója három kategóriában. A műveket alfabetikus sorrendben közöljük.
 • 2019 legjobb könyvei tárca, esszé, antológia, tanulmány, műfordítás műfajában

  Ezeket a könyveket szerettük 2019-ben, és ajánljuk az új évre is csendes téli estékhez egy jó forró fekete mellé.

 • Ezeket a kortárs prózaköteteket szerettük legjobban 2019-ben

  Prózakötetek 2019-ből, amelyet idén is ajánlunk.

 • Emlékezetes lírakönyvek, melyeket 2020-ban is szívesen forgatunk

  Ezeket a líraköteteket szerették leginkább az olvasóink 2019-ben.

 • Szőcs Géza

  Kanazawa

  Olyan helyzetbe jutottunk, hogy újra drámai erővel mutatkozik meg egy igen ősi filozófiai (egészen pontosan: egy vallásos világmagyarázattal kapcsolatos) dilemma: vajon a világban a jó és a rossz nagyjából egyensúlyban van-e és nagyjából szimmetrikusan működik-e?

 • Égi és földi

  Könyvbemutató képekben

  Szőcs Géza Égi és földi c. oroszul megjelent könyvének a bemutatója a Moszkvai Könyvvásáron 2019. december 9-én.

 • Szőcs Géza

  Petőfi Csunkingban

  Ázsiai útinapló, 2019. november–december

  Kínában ritka látvány az olyan köztéri szobor, amely valaha élt élő embert ábrázol. Az azonban még ritkább, ha az ábrázolt alak nem kínai személy.
  Most ez történt: Petőfi Sándor és Szendrey Júlia közös szobra révén, amely Szórádi Zsigmond fehérvári szobrász alkotása, a park napok alatt a szerelmesek kertjévé lett, szerelem-lakatokkal, saját mitológiával rendelkező vonzásközponttá. Amihez azt kell még tudni, hogy Petőfi Szabadság, szerelem... kezdetű strófáját kötelező tananyagként legalább egymilliárd kínai ember tanulta meg kívülről.

 • Verskarácsonyfa a szórványban élő magyar gyerekekért

  Viola Szandra irodalmi újításairól, szokatlan ötleteiről ismert, legyen szó testverselésről, irodalmi fashion show-ról vagy lemosható verstetoválásokról, és az első verskarácsonyfa ötlete, megvalósítása is az ő nevéhez fűződik. A költő idén úgy döntött, hogy a még mindig rendhagyónak számító kezdeményezéssel egyúttal egy jó ügyet is támogat.

 • Abafáy-Deák Csillag – Kölüs Lajos

  Tíz műterem

  Friss műveket látni a tárlaton, a tematika: műterem. Vagy inkább: mű-terem? T. Horváth Éva címadásában rájátszik a tematika sokféle értelmezésére, ha nem is tesz kérdőjelet a mű-terem után, elég, ha a látogató rakja ki magában az írásjelet.

 • A Filius Ursae- és a Khelidón-díjas szerzőink méltatása

  Bármennyire gazdag és változatos is az irodalmunk, mindannyian tudjuk, hogy átütő tehetségek, igazi, született poéták ritkán teremnek. Nekünk, a Janus Pannonius Alapítványnak pedig az a dolgunk, hogy felismerjük ezeket a kimagasló esztétikai teljesítményt nyújtó, bátor, tehetséges költőket, és felmutassuk őket ebben a közegben, ahol évről évre a kortárs világlíra egy-egy klasszikusát díjazzuk.

 • Janus Pannonius Költészeti Nagydíj – 2019

  A Magyar PEN Club és a Janus Pannonius Alapítvány immár nyolcadik alkalommal adta át a költészet egyik legrangosabb díját.
  Az ötvenezer euró pénzjutalommal is járó elismerést idén CLARA JANÉS NADAL spanyol költőnek ítélte oda a nemzetközi zsűri.

 • Abafáy-Deák Csillag – Kölüs Lajos

  Az árnyékfestő; Az ég kabátja

  Ma a rövidítések világát éljük, az alkotások, irodalmi művek kivonatolt változatainak világát, még a szavakat is rövidítjük az írásos kommunikációban, ezek sokak számára érthetetlen szavak, idővel egyenszövegekké válnak, amit bárki, bárkinek, bármikor írhat, illetve csak odakattint az előregyártott, lebutított konzervszövegre, rövidítésre. Zsubori Ervin nem rövidít, ő sűrít, gyakran egyetlen lapra, ez lesz a teljesség hordozója, az eredeti művet a befogadó már csak önmagában rekonstruálhatja, építheti fel újra.

 • A kép a Fekete vonat című film forgatásakor készült (Forrás: Fortepan/adományozó: Schiffer Pál).
  Szőcs Géza

  Mi lesz velünk tíz év múlva?

  Olvasónapló

  A nagymama így búcsúzik a szociológusnőtől:
  „Mondja meg őszintén, mér írnak maguk itt össze? Mert utoljára akkor írtak így össze Gilvánfán, mikor behajtottak bennünket a Drávába. Mondja meg őszintén, ugye, ki akarnak irtani minket? Ugye, háború lesz?”

 • Włodzimierz Odojewski

  A bűn

  Csisztay Gizella fordításában
  A hír, hogy az apja haldoklik, még a tengerparton érte. Megírta már ezt az első levelében. A szezon után voltak már, a hotel kongott az ürességtől, a távirat a recepción egy kis felbolydulást okozott. Állt a bejáratnál, a vállával még kitámasztotta az ajtót, amelyet erős vihar lökdösött, és éppen az esernyőjéről verdeste le a vizet, amikor a recepciós megszakította beszélgetését a telefonos kisasszonnyal, és mindketten szinte egyszerre fordították felé a fejüket, kíváncsian nézték őt.
 • Böszörményi Zoltán német nyelvű válogatáskötete a Frankfurti Könyvvásáron

  Az idei Frankfurti Könyvvásár Leseinsel (olvasósziget) pódiumán október 19-én délelőtt 11 órakor felolvastak Böszörményi Zoltán Notlandung (Kényszerleszállás) címmel frissen megjelent német nyelvű válogatáskötetéből. A szerzővel fordítója, Hans-Henning Paetzke beszélgetett, miután – az alábbi szöveggel – bemutatta őt a közönségnek.

 • Az Irodalmi Jelen estje Veszprémben

  Az Irodalmi Jelen a Pannon Egyetemen rendezendő Sziveri-estjén verses „továbbgondolásokkal", megzenésített költeményekkel idézi fel Sziveri János emlékét, és közben Böszörményi Zoltán, Varga Melinda, Kopriva Nikolett és Pejin Lea költőket ismerheti meg közelebbről a közönség.

 • Az Irodalmi Jelen Sziveri-estje

  A Sziveri-esten a lap szerkesztői és szerzői verses „továbbgondolásokkal” és megzenésített költeményekkel szórakoztatják a nagyérdeműt.