• Szőcs Géza

  Ragály

  Olvasónapló

  Milyen olvasmányok jutnak eszünkbe a közbeszédet ma megtöltő szavakról, mint vírus, koronavírus, járvány, karantén? A Dekameron, nemdebár. Meg Camus regénye a pestisről.
  Körbejárta a világhálót egy idézet. Dean R. Koontz A Sötétség Szeme című regényének egy bekezdése, amely egy 2020-ban a kínai Vuhan városából elszabadult vírusról szól. A fantasy műfajban született könyv iránt most akkora kereslet támadt, hogy megszerezhetetlen. (Gondolom, a vélhető utánnyomásig.)

 • Bene Zoltán

  Együtt könnyebb

  − Bár az a büdösség, amit a cigi áraszt, elriaszt minden élőlényt – panaszolja Marika.
  − A vírus nem él – igazítja ki a másik nő.
  − Már hogy a fenébe ne élne? – horkan föl Pali bácsi.
  − Azt mondják, nem él – erősködik Valéria.
  − Szerintem él – szögezi le Marika.

 • Varga Melinda

  Egy szerkesztő átlagos napja karantén idején

  Az éjjel elfelejtettem behúzni a sötétítőt a nappaliban, mire nagy nehezen elaludtam, bevilágított az ablakon a rendőrkocsi lámpája. Hajnalig azzal mulattam az időt, hogy színeket számoltam. Kék-fehér, kék-fehér, kék-fehér.

 • Varga Melinda

  Ne félj a magánytól!

  A kertet választom és a könyvtárszobát, a hallgatag sétákat, a szótlan imát és a csendes üldögélést.

 • 2019 legjobb könyvei tárca, esszé, antológia, tanulmány, műfordítás műfajában

  Ezeket a könyveket szerettük 2019-ben, és ajánljuk az új évre is csendes téli estékhez egy jó forró fekete mellé.

 • Szőcs Géza

  Milyen országban élünk – avagy a nemzetimázsról: hogyan gyűlöltessük meg magunkat

  Hogyan lehetne gyűlöltebbé, lenézettebbé, megvetettebbé tenni a magyarokat, a magyarságot, a magyar nemzetet, a magyar társadalmat, államot, közösséget?
 • Bakos András

  Ezek nem félnek

  A többi ismerete az erdőről nem ilyen megfellebbezhetetlen tudás. Például: a vaddisznók vajon azért vonulnak keresztül a bozóton olyan nagy csörtetéssel, mint egy harckocsioszlop, mert így tudnak közlekedni? Vagy tisztában vannak azzal, hogy nincs ugyanilyen kaliberű ellenségük? Azt gondolja, ezek a disznók igenis azért ilyen hangosak, mert nem félnek.

 • Szőcs Géza

  Kanazawa

  Olyan helyzetbe jutottunk, hogy újra drámai erővel mutatkozik meg egy igen ősi filozófiai (egészen pontosan: egy vallásos világmagyarázattal kapcsolatos) dilemma: vajon a világban a jó és a rossz nagyjából egyensúlyban van-e és nagyjából szimmetrikusan működik-e?

 • Szőcs Géza

  Petőfi Csunkingban

  Ázsiai útinapló, 2019. november–december

  Kínában ritka látvány az olyan köztéri szobor, amely valaha élt élő embert ábrázol. Az azonban még ritkább, ha az ábrázolt alak nem kínai személy.
  Most ez történt: Petőfi Sándor és Szendrey Júlia közös szobra révén, amely Szórádi Zsigmond fehérvári szobrász alkotása, a park napok alatt a szerelmesek kertjévé lett, szerelem-lakatokkal, saját mitológiával rendelkező vonzásközponttá. Amihez azt kell még tudni, hogy Petőfi Szabadság, szerelem... kezdetű strófáját kötelező tananyagként legalább egymilliárd kínai ember tanulta meg kívülről.

 • Bátyi Zoltán

  Macskareggeli

  A macskakaját szatyrába gyömöszölő öregember riadt arcát nézve már minden olyan öregre haragudott, aki korán reggel a boltokban, villamosokon randevúzik, siet egy soha ki nem deríthető cél felé, korán kezdi a napját, mintha attól tartana, ez lesz számára az utolsó. És gyűlölte a lakótelepet is, amit csak egy sugárút választ el a kertvárostól.

 • Bakos András

  Kétszáz literes akvárium

  Tibinek, a karbantartók főnökének szerelmi bánata lett. A modern ember ilyenkor hittérítőnek áll, elmegy a szentinelézek szigetére, aztán ott hever a parti homokon, mint a legfrissebb Darwin-díjas, nyílvesszőkkel a hasában. Vagy keres magának egy új hobbit, és arra költi minden pénzét – magyarázza, ahogy kicsomagolja mellettem a meggyes pitét az alufóliából.

 • Szőcs Géza

  De hol késnek a székelyek?

  Naplójegyzet 2019. augusztus 19-én

  Két könyvnek készítem elő itt a szigeten a második kiadását. Az egyik: saját könyvem a páneurópai piknikről. Nézegetem saját fotóimat, amelyek a Securitate archívumából kerültek elő. Ez a karcsú fiatalember én voltam? S ezek a fiatal lányok...
  A másik könyv: Tófalvi Zoltán munkája Szoboszlay Aladár peréről. A Magyar PEN Club jelentette meg. Ezt is megkapta a pápa Csíksomlyón Semjén Zsolttól, miként Vekov Károly könyvét is, ugyancsak Szoboszlayról. Azt is a PEN adta ki.
  Hadd lássa Őszentsége, miféle tartományba érkezett. Ahol hatvan éve még papokat végeztek ki, 33 éves korukban. Mint Jézus Krisztust.

 • Kovács Újszászy Péter

  Barangolás Fodor Sándor nyomában

  A késő délután napsugarai olyan precízen ragyogták be a Kincses Város járdáit, mintha maguk is igyekeztek volna a Kolozsvár Társaság székhelye felé irányítani az irodalom iránt érdeklődőket. 2019. augusztus 19-én este hat órától Fodor Sándor íróé volt a főszerep.
 • Lőrincz P. Gabriella

  Héthatár Irodalmi Fesztivál

  A szervezők változatos programokkal várták az érdeklődőket: író-olvasó találkozó, zenés előadás, bábszínház, versszínházi előadás váltotta egymást a színpadon.
 • Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
  Szőcs Géza

  Naplójegyzetek 2019 nyarán

  2019-ben olyan Hunyadi-szobrot készíteni, amely mindenkinek – magyarnak, szerbnek, románnak, idősnek, fiatalnak, hozzáértőnek, laikusnak – tetszésére legyen, lehetetlen vállalkozás. Mégis, elszomorító a fanyalgás és hangulatkeltés, amely a szobrot fogadja a magyar nyilvánosságban. Szinte nem is esik szó arról, hogy végre, bár több mint fél évezrednek kellett eltelnie, de eljutottunk oda, hogy a nagy magyar várvédők közt is óriásnak számító Hunyadi Jánosnak szobra állhasson – ha nem is a várban, oda még nem jutottunk el, de – legalább a Duna-parton.

 • Izer Janka

  Együnk egy kis gyulait!

  Ajánló a Bárka folyóirat ötödik számához

  Pataki Tamás hírei szerint ugyanis 2050-ben Magyarország lett a világ legboldogabb országa, ahol a kényszerwellness mellett fontos jellemző, hogy a déli határt gyulai kolbászból font kerítéssel védik, gasztronómiai elrettentés céljából is. Azt mondják, jóból is megárt a sok.
  Pataki Tamás bejelentette még többek között, hogy medvére támad egy család a szelfibottal, mert az állat beleállt a fényképükbe.

 • Szőcs Géza

  „A volt amerikai követ feleségét…”

  A Hámos személyiségét és politikai életművét felidéző előadások sorában hangzott el a magam szerény méltatása is. Ehhez kerestem elő azt a naplóbejegyzést, amely a Bécsi Napló 1987. évi 3. számának 5. oldalán jelent meg, immár – mintha csak tegnap lett volna – harminckét éve...

 • Szabadság

  Heti egy-két mondat Szőcs Géza ajánlásával

  "Nem fogtok el, puccsisták!... Hátba lőni, micsoda aljas banda!... a fejem a földhöz csapódik... szabad vagyok... szabad."

 • Szőcs Géza

  Síppal, lanttal, Berecz Andrással

  Berecz András most nem magyar népmesékkel szólt hozzánk a színpadról.
  Mese, az biztosan volt abban, amit előadott.
  Meg ógörög mítosz is, meg modern betyárballada, egyszóval: történetek és zene.