Ugrás a tartalomra

IX. Irodalmi Humorfesztivál és Weöres Sándor-napok Gyulán

IX. Irodalmi Humorfesztivál Gyulán

A Gyulai Várszínházban 2002 óta kétévente megrendezett Irodalmi Humorfesztivál az egyik legkiemelkedőbb nyári szépirodalmi program a Kárpát-medencében.

A kortárs magyar irodalom élvonalát képviselő költők, írók idén július 16-án olvassák fel a még publikálatlan, általában erre az alkalomra írott humoros verseiket, prózáikat. Az alkotók személyes jelenléte és előadásmódja mindig egyedivé és a közönség számára különösen izgalmassá, vonzóvá teszi ezeket az estéket.

Az est szerkesztője-rendezője, Elek Tibor, arra törekszik mindig, hogy lehetőség szerint különböző esztétikai ízlésirányok és irodalmi csoportosulások hazai és határon túli képviselői olvassák fel műveiket és legyenek közöttük nagy visszatérők, akik már elnyerték a közönség tetszését egyszer-egyszer, korábbi szerepléseikkel, de olyan alkotók is, akik először mutatkoznak be.

Az idei fellépők: Csík Mónika, Dragomán György, Egressy Zoltán, Pataki Tamás, Sántha Attila, Szabó T. Anna, Szálinger Balázs, Székely Csaba, Temesi Ferenc, Tóth László, Végh Attila.

Az előadás két részből, felvonásból áll, az egyes szövegek közötti zenei átmenetekről Szirtes Edina Mókus improvizatív muzsikája gondoskodik majd, ezzel is fokozva a közönség szórakoztatását.

 

Weöres Sándor-napokkal indít a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház és Nemzeti Színház tavaly egy olyan hosszú távú színházi, összművészeti programsorozatot indított el a Székely János Napokkal, amelynek célja, hogy a közelmúlt nemzeti klasszikusainak az utóbbi évtizedekben kicsit háttérbe szorult életműveire egy-egy kétnapos programsorozattal, benne legalább egy fontos dráma bemutatásával hívják fel a figyelmet. Székely János munkássága után idén Weöres Sándor műveit állítják Gyulán középpontba, június 26-27-én.

A harminc évvel ezelőtt elhunyt Weöres Sándor (1913-1989) a huszadik század második felének egyik legkülönb, ugyanakkor a társaitól is leginkább különböző, világirodalmi rangú költője. Versein (Bóbita, Zimzizim) gyerekgenerációk sorozata nőtt fel, de ma már csak kevesen ismerik ennek a költészetnek (A hallgatás tornya, Tűzkút, Merülő Szaturnusz) valódi gazdagságát, sokoldalúságát és mélységeit, színpadi műveinek (A holdbeli csónakos, Octopus, A kétfejű fenevad, Csalóka Péter) szokatlanul izgalmas dramaturgiáit, vagy például az olyan eredeti műveit, mint a Psyché, A teljesség felé, Három veréb hat szemmel.

A Gyulai Várszínház nyári évadnyitó programsorozata június 26-án 15 órától egy irodalmi konferenciával kezdődik, Kenyeres Zoltán, Farkas Attila, Falusi Márton, Bucz Hunor próbálja az életmű teljességének részleteit felvillantani „Perzselő szomjat kelteni a jóra...” címmel. Este 19 órától Tallián Mariann és Lázár Balázs versszínházi előadása, Piros ruhában, szerelemben címmel Weöres Sándor és Károlyi Amy szerelmének történetét mutatja be. Másnap 27-én 15 órától A holdbeli csónakos című mesejátékot adja elő a Térszínház, a vásári képmutogató dramaturgiát felhasználva, gyerekek és felnőttek számára egyaránt figyelemkeltő módon. Este 18 órától a Tünet Együttes Az éjszaka csodái című látványos, mozgalmas, összművészeti előadásának a weöresi versvilág biztosítja az elrugaszkodási pontot, s miként a híres, címadó látomásvers, úgy az előadás is számít a nézői képzelet és fantázia szárnyalására. A kétnapos programsorozat zárásaként a Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház új előadásában láthatjuk a Psychét. Vidnyánszky Attila a kaposvári színészosztályával 2015-ben már készített egy igazán emlékezetes előadást a vár mögötti ligetben. Idén a részben megváltozott színészgárda ismét felvállalja a női princípium felfrissített, újragondolt változatát, ezúttal a várszínpadon.