Ugrás a tartalomra

Kánonváltás – Történt-e változás 1989-et követően a magyar kultúrában, művészetben?

Az MMA Művészetelméleti Tagozatában folyó szakmai diskurzusban megalakulásunk óta folyamatosan és hangsúlyosan van jelen a kortárs művészeti, kulturális kánon kérdése. A legkülönbözőbb művészeti ágakban dolgozó szakemberekként egybevágó tapasztalatunk a Magyarországon uralkodó kánon mesterségessége, erőszakoltsága, egyetlen értékrendhez, pontosabban éppen az értékek megkérdőjelezésén alapuló poszt-avantgárd szemlélethez igazodása, elavultsága, megmerevedettsége. Kulturális életünket áthatják a művészeten kívüli, politikai szempontok és csoportérdekek, a posztmodern, posztkommunista kánont politikai, hatalmi alapú kirekesztés, belterjesség, a különböző értékrendek artikulációjának, az eltérő művészet-fogalmak és kánonok „békés egymás mellett élésének" lehetetlensége, az ignorancia, az elhallgatás jellemzi, a „negatív emlékezet", a történelemhamisítás veszélyezteti. A jelenkori magyar művészeti kánon nem szakmai konszenzus, hanem egy hatalmi konstrukció végeredménye, a késő-kádárizmusból megörökölt szemléletmód és esztétika terméke, amely egy szűk, a kádári rendszerben megszerzett privilégiumait átörökítő elitnek az egész hazai művészeti szcénára ráerőszakolt diktátuma.
Mivel őszintén tartunk a hazai kultúra jelentős értékeinek és sokszínűségének elvesztésétől, első lépésként egy konferencia keretén belül a nemzetközileg is erősen megkérdőjeleződött posztmodern kánon elméleti premisszáinak megvitatására, az azon kívül eső művészeti jelenségek bemutatására és a hazai posztkommunista kánon problémáinak tényszerű feltárására teszünk kísérletet.
A decemberben megrendezésre kerülő konferencia központi kérdése, hogy történt-e kánonváltás a '89-es politikai változást követően a magyar kultúrában, a különböző művészeti ágakban, vagy lényegében a késői Kádár-rendszer értékrendje és az azt biztosító hatalmi-intézményi rendszer öröklődött tovább? Ha nem történt változás, miért nem? Egyáltalán kell-e, indokolt-e új vagy más kánon, van-e empirikus alapja, magyarán létrejött-e egy olyan, az uralkodó kánonba nem illeszkedő, vagy azon kívül rekesztett művészet, amely új kánon vagy kánonok létrejöttét igényli? Mennyiben eltérően játszódtak le ezek az események a különböző művészeti ágakban?
A konferencián előad többek közt Csáji Attila, Keserü Katalin, Kucsera Tamás Gergely, Sturcz János, Sulyok Miklós és Szemadám György – akadémikusok, valamint Békés Márton, Falusi Márton, Horkay Hörcher Ferenc. Az előadások között többféle beszélgetés és vita is helyet kap.

Kánonváltás
A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata konferenciája
Magyar Művészeti Akadémia irodaháza
1062 Budapest, Andrássy út 101. Rendezvényterem (2A emelet),
2021. december 9–10.

A részletes program itt, a konferencia letölthető programfüzetében nézhető meg!

A konferenciára regisztrálni ezen a linken lehet: https://forms.gle/9DLmwLzwJhLXPNqeA

A konferenciát élő közvetítésben lehet majd követni honlapunkon is!