Ugrás a tartalomra

Ma lenne 58 éves Borbély Szilárd

Verseskötetekkel folytatódik a Borbély Szilárd-életműsorozat

a Jelenkor Kiadónál

Ma lenne 58 éves Borbély Szilárd (1963. november 1.–2014. február 19.) író, irodalomtörténész.

 

A szerző életművét 2021 februárja óta a Jelenkor Kiadó gondozza. A sorozat első köteteként a Nincstelenek (2013) című regény látott napvilágot, majd júniusban megjelent a Borbély Szilárd hagyatékából származó szöveg, Kafka fia, amely egy befejezetlenül maradt regény.

2022-ben verseskötetekkel bővül a szerzői életműsorozat.

„A Nincsteleneken, vagyis sokáig a Már elment a Mesijás? című szövegen dolgoztam édesapám halála, 2006 óta, hol csak fejben, hol gépen és papíron is. A Nincstelenek címet Németh Gábornak köszönhetem, hálás vagyok érte. Egyébként mindig versszövegen töröm a fejem és versnyelveken. 2009 óta hosszúverseken dolgozom leginkább, Bukolikatájban (Idÿllek) munkacímmel” – nyilatkozta 2013 júniusában Borbély Szilárd a Bárka folyóiratnak.

Ezzel a címmel jelenik meg a posztumuszkötet februárban. Borbély Szilárd 2013-ban állította össze az anyagot a 2010 után keletkezett verseiből, melyek a Nincstelenek című regényben megteremtett világot az antik mítoszok alakjaival benépesítve jelenítik meg. Emberi és isteni sorsok szenvedéstörténetei olvasódnak egymásra ezekben a megrendítő és provokatív idillekben. A Bukolikatájban egy jelentős költői életmű súlyos záróköve.

„Ma szívszorongva ébredtem megint. Ahogy már

évek óta szoktam. Mint aki tengermélyből bukkan

fel lihegve. Légszomj és pánik, a fulladás görcse és az

agyi oxigénhiány miatt a súlytalan halál kerülgeti.

Mellén a hatalmas víztömeg. Tüdejében a légszomj.

És csupa félelem a lelke.”

 

Borbély Szilárd: Próteusz a pszichiátrián (részlet)

Júniusban újra kiadjuk a Halotti pompa című könyvet, mely Borbély Szilárd 2004-ben megjelent, majd 2006-ban új ciklussal kiegészült verseskötete, mely monumentális gyászbeszéd és rendkívüli lírai teljesítmény, az elmúlt évtizedek magyar költészetének legkiemelkedőbb művei közé tartozik. Az életműsorozatunkban a könyv negyedik kiadása jelenik meg.

„A szüleimet ért rablógyilkosság után minden elbizonytalanodott, azok az összefüggések, amelyek addig úgy tűntek, hogy valamiképpen kezdenek rendben lenni, hirtelen felborultak, és eltűnt mindennek az alapja. (...) Amikor ezeket a verseket írni kezdtem, akkor mindezen már valamennyire túl voltam, azt gondolom. De mint vallásosnak nevelt ember jó sokáig spekuláltam azon, hogyan is vannak a dolgok. (...) És eközben történt, hogy irodalomtörténészi munkám során rábukkantam valamiféle szövegekre, amelyek a halálról és a gyászról, ezekről a belső történésekről, a meghalás művészetéről, a halott és a lélek elbúcsúztatásának a nagy rituáléjáról beszéltek. És ezek nagyon szép és mély tudást csillantottak föl, amiről én addig keveset tudtam, mert nem kellett ismernem azokat az érzelmeket, amelyek átjárhatták ezeket a szövegeket. (...) Valahol a nyelv mélyén, a nyelvről vagy a kultúráról való fogalmaink mélyén ott van ez a hatalmas alak, ez a Krisztus- vagy Messiás-figura. Akiről már nem nagyon beszélünk. Mára valahogy az emberek tudatából kiúszott az, amit ezek a középkori, barokk szövegek tudnak, hogy a Krisztuson keresztül való kommunikáció a Mindenséggel folytatott beszédnek a nyelve” – részlet egy 2005. augusztus 25-i szigligeti JAK-táboros beszélgetésből.

„Mikor az Éj Fénnyé válik,

És mögötte valami

Allegória világlik:

Nincsenek már szavai.”

Borbély Szilárd: A helyek szekvenciája (részlet)

A Borbély Szilárd-életműsorozat borító- és könyvtervét Tillai Tamás tervezte Rozsda Endre festményeinek felhasználásával – a Bukolikatájban borítóján a Tekintet, a Halotti pompa borítóján pedig a Haláltánc című festmény látható.

 

Forrás: Jelenkor Kiadó