Ugrás a tartalomra

Megjelent a Budapest Nagyregény

„Egy várost nem a téglák, hanem a benne lakók történetei építenek fel.

Budapest Nagyregény. A mi sztorink.” 

Budapest 150 éves évfordulója alkalmából megjelent a Budapest Nagyregény!

 
Kapható az ország könyvkereskedelmi hálózataiban.

https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/budapest-nagyregeny

https://www.libri.hu/konyv/budapest-nagyregeny.html

 
23 kerület története 23 szerző tollából 

Kiadja a Budapest Brand. 

„Budapest formáját az adja meg, hogy milyen hangulatban van, aki nézi. Gyere, gyere, bárki vagy is, csinálj egy Budapestet." Ez az Esterházy Pétertől származó idézet lett a Budapest Nagyregény mottója, egyben kulcs a város megértéséhez, játékszabály a könyv megírásához és útmutató az olvasásához.
 
A város története ugyanis elbeszélhetetlen. Folyamatosan alakul, formálódik, miként a város szövete Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesítése óta, és vég nélkül hömpölyög, ahogy az eredeti részeket hol elválasztó, hol összekötő nagy folyó. Ahány korszak, ahány kerület, ahány család, annyi nézőpont, annyi kapcsolódás és annyi élmény. 

A regény fejezeteit ugyan 23 szerző írta, a Budapest Nagyregény mégis igazi közösségi alkotás. A kötet megszületését hónapokon át tartó kutatómunka és civil legendárium-gyűjtés előzte meg. Az így előkerült történetek fontos támpontot és inspirációt is jelentettek a könyv megírásához, megidézésük tisztelgés mindazok előtt, akik valaha budapestinek tartották magukat. 

A városegyesítés 150. évfordulója alkalmából készült alkotás egyszerre pillanatkép és szellemi emlékmű. Ebben a városregényben a szövegek térképek: az olvasó Budapest különböző kerületeit, korszakait, utcáit, épületeit járhatja be, és közben mindenhol emberekkel, sorsokkal találkozik. S bár bőven merít az elmúlt másfél század élményeiből, a jelen hangulatáról, világképéről, kihívásairól és álmairól is mesél.
Szerzők: Bartók Imre, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Dunajcsik Mátyás, Fehér Renátó, Grecsó Krisztián, Háy János, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kemény Zsófi, Kiss Noémi, Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Nagy Gabriella, Németh Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna, Szécsi Noémi, Szvoren Edina, Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Vámos Miklós és Závada Péter.

Szerkesztők: Péczely Dóra, Szeder Kata, Tasnádi István, Valuska László. 

A könyvterv kreatív koncepciója: Salát Zalán Péter, Bényi Lilla, Huber Júlia Kíra, Szabó Eszter Sára. 

Borítóterv: Salát Zalán Péter, Molnár-Barabás Örs.

A kötet bemutatóját november 16-án tartották a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár dísztermében. 

Egy szellemi emlékmű leleplezése az alkotási folyamat témáira építő műsoros könyvbemutatóval, vetítéssel és beszélgetésekkel. 

Az est házigazdája, Nyáry Krisztián köszöntötte a meghívottakat: a Budapest Nagyregény alkotói projektben résztvevőket és a kiadó munkatársait, a kötet szerzőit, a Városháza és a kerületi önkormányzatok politikai testületeinek képviselőit, a Budapest 150 eseménysorozatban érintett intézmények delegáltjait és a sajtó munkatársait. 

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere ünnepi köszöntőt mondott a város 150. születésnapja és a kötet megjelenése alkalmából.

Elmondta, a Fővárosi Önkormányzat úgy készült a három városrész egyesülését ünneplő rendezvénysorozatra, hogy megmutassa azt a fantasztikus sokszínűséget és sokféleséget, ami a város és részeinek különbözőségéből fakad: „Ha megragadni nem is, de reflektálni rá lehet. Ha néhány évtized múlva visszatekintünk erre az évfordulóra, a Budapest Nagyregény a jelenlegi városnak biztosan egy maradandó és kézzelfogható lenyomatát adja: megragadja a megragadhatatlant.” A főpolgármester köszönetet mondott a könyv születésén fáradozó dream-teamnek, a 23 alkotónak és a szerkesztőknek, hogy ez a különleges alkotás létrejött. 

Nyáry Krisztián a kötet szerkesztőivel, Péczely Dórával és Tasnádi Istvánnal beszélgetett a Budapest Nagyregény alkotófolyamatáról. Nyáry a Budapest Nagyregényről, a közösségi történetmesélés izgalmas vállalkozásáról faggatta Faix Csabát, a Budapest Brand vezérigazgatóját és Kovácsné Koreny Ágnest, a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár főigazgató-helyettesét, majd Liam Browne (Ulysses European Odyssey) és Gáspár Máté, a Budapest Brand művészeti vezetője és a Budapest Nagyregény ötletgazdája meséltek a Budapest Nagyregény összművészeti programjának nemzetközi összefüggéseiről. Pálos Hanna és Martinkovics Máté színművészek olvastak fel a szövegből részleteket. 

Az egybegyűltek elsők között vehették kézbe a Budapest Nagyregény köteteit, a Bálteremben szervezett fogadáson pezsgővel ünnepelték, hogy mától országszerte elérhető a várva várt könyv. 

A kötet megjelenésének és a Városháza Passzázs megnyitásának alkalmából a Budapest Brand izgalmas élménnyel lepte meg olvasóit: különleges felolvasószínházi eseményt szervezett a Városházán. 

Az érdeklődők a vezetett sétákon együtt barangolnak a Budapest Nagyregény fejezetei között, és elsők között fedezhetik fel a szövegvárost a Városházán november 18-án és 19-én.

https://www.facebook.com/events/722424346589621 

Budapest születésnapi hétvégéjén négy alkalommal indulnak vezetett irodalmi séták, amelyek során a csoportok 6-6 kerületi fejezetbe hallgathatnak bele.

A történeteket a TÁP Színház művészei adják elő a Városháza izgalmas tereiben, így a résztvevők egyszerre fedezhetik fel az új irodalmi alkotás és a hatalmas épület eddig ismeretlen részleteit. 

A Budapest Nagyregény fejezeteiből felolvasnak:
Ónodi Eszter, Epres Attila, Pásztor Dániel, Kurta Niké, Jakab Balázs, Hajduk Károly, Csákányi Eszter, Tasnádi Bence, Martinkovics Máté, Patkós Márton, Gombó Viola Lotti. 

Művészeti vezető:
Gáspár Máté és Vajdai Vilmos