Ugrás a tartalomra

Megjelent Oravecz Imre Alkonynapló című kötete

Oravecz Imre új könyve az időskor mindennapjainak megörökítése, a létezés teljességének katalógusa. Hangoltságában és kíméletlen őszinteségében Márai Sándor és Kertész Imre naplóit idézi.

„Örülök, ha sikerül összehoznom egy jó bejegyzést, olyat, amellyel valami számomra fontosat rögzítettem, és amely a kívülállót, a feltételezett olvasót is érdekelheti. Ez az állapot azonban nem tartós. Pár perc, másodperc, és elillan. Helyét hiányérzetnek, kielégületlenségnek adja át” – írja az Alkonynapló egyik bejegyzésében Oravecz Imre.

A kötet ritmusát nem a napok adják, nem feltétlenül az a fontos, hogy az adott napon milyen külső események történtek, a hangsúly a belső tükröződéseken van. A falu változása, az amerikai emlékek, a séták, a madarak, az évszakok változása és a kert fái, növényei ugyanúgy helyet kapnak ezekben a feljegyzésekben, mint az idő múlásán, az öregedésen való elmélkedés. Oravecz Imre most is mindent pontosan rögzít, a létezést elemeire bontja, ugyanakkor nem vész el a részletekben, a lényeges dolgokra összpontosít. Az elmúlásra és az életre, a személyét körülvevő világ állandóságaira és változásaira, a test és a tudat folyamatos párbeszédére. Az egymással szervesen összefüggő emlékekre és álmokra. Arra, ami vele együtt távozik, és azokra, akik utána is itt maradnak.

Oldalszám: 200 oldal
Kötés: Keménytábla, védőborító
Ár: 4499 Ft
ISBN: 978 963 14 4249 6

Forrás: Magvető Kiadó