Ugrás a tartalomra

Nemzeti klasszikus verseink szövegkiadásai az Országos Széchényi Könyvtár adatbázisában

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Esszencia című állandó kiállításának egyik hangsúlyos része a Vershaza-terem, ahol a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal autográf kéziratai, a nemzeti könyvtár gyűjteményének kivételesen értékes darabjai tekinthetők meg. A kiállítás a magyar nemzeti azonosságtudat három ikonikus alkotásának nemesmásolata mellett a versek eredeti kéziratát, legfontosabb kiadásait, illetve azok történetét, utóéletét mutatja be. A kiállításhoz kapcsolódva az OSZK Digitális Bölcsészeti Központja (DBK) elkészítette e művek digitális szövegkiadásait. A DBK honlapján, a dHUpla – Digitális Bölcsészeti Platformon immáron a három vers legkorábbi fogalmazványai, kéziratok, első nyomtatásban megjelent kiadások, valamint a Himnusz megzenésítésére készült pályaművek eredeti kottái és hanganyagai is láthatók, hallhatók.

A DBK a nemzeti könyvtár egyik legfiatalabb szervezeti egysége, amelynek egyik legfontosabb feladata, hogy egységes irodalomtudományi és nyelvtechnológiai kutatói felületet fejlesszen. A dHUpla – az OSZK kéziratos forrásainak közzétételére létrehozott Copia mellett – nemcsak a kéziratok digitális másolatait teszi hozzáférhetővé, hanem a források átiratait is közli, azokat jegyzeteli és annotálja, valamint a teljes szöveget kereshetővé teszi. A dHUpla gyűjteményeiben az egyes objektumok különböző szempontok szerint szűrhetők és leválogathatók, a gyűjtemények leírásában pedig a felhasználó tovább tájékozódhat a digitális szövegkiadás hátteréről, mikéntjéről, valamint kapcsolódó tartalmak között is böngészhet. Az oldalon a digitális szövegkiadások mellet kreatív tartalmak is találhatók, amelyek elsősorban a kiadások adataiból készült adatvizualizációk, interaktív felületek formájában teszik könnyebben, illetve egyéb szempontokból értelmezhetővé a közzétett anyagokat.

A Vershaza szövegeinek közlései a betűhű átírást követik, és többféle nézetben olvashatók a kéziratképpel párhuzamosan. A gyűjteményleírásban és az előszóban számos érdekes kapcsolódó tartalommal találkozhatnak az olvasók, többek között a Himnusz különböző megzenésítéseinek hanganyagával.

Forrás: OSZK