Ugrás a tartalomra

Pilinszky 100/40 – Pilinszky János színházi és filmes víziója ma címmel rendeznek konferenciát

2021. november 26-27-én Pilinszky 100/40 – Pilinszky János színházi és filmes víziója ma címmel a Károli Gáspár Református Egyetem, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, a Csokonai Színház és a Nemzeti Színház Pilinszky János születésének 100., halálának 40. évfordulójára programsorozatot és tudományos konferenciát szervez a Károlyi-Csekonics Palotában.

A november 26-án 8:30-kor kezdődő, egész napos tudományos konferencia témája a szerző színházhoz és filmhez kapcsolódó tevékenysége, azaz színházkoncepciója, dráma- és kritikaírói munkássága, ennek forrásai, munkáinak színházi és filmes feldolgozásai, ezek hatástörténete, utóélete, irodalom-, színház-, és filmtörténeti jelentősége a műfajköziség lehetőségeinek maximális figyelembevételével. 
Előadók: Hernádi Mária, Horváth Zsuzsa, Iványi Bence, Kedves Emőke, Kemény Aranka, Maczák Ibolya, N. Mandl Erika, Prontvai Vera, Sebők Melinda, Sepsi Enikő, Visky András.
A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Hafner Zoltán, Halmosi Sándor, Jász Attila, Katona Imre, Kirilla Teréz, Lábán Katalin, Mispál Attila, a beszélgetést Sepsi Enikő vezeti.

További információk és részletes program az alábbi linken érhető el:
http://www.kre.hu/portal/index.php/1785-pilinszky-100-40-pilinszky-jano…

A konferenciát az alábbi művészeti események kísérik:

„Egyenes labirintus” c. versszínházi előadás 
Időpont: 2021. nov. 26. 17:30, Károlyi-Csekonics Palota, helyszín: 1. emeleti Csekonics Terem
Előadók: Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek, valamint Szokolay Dongó Balázs Prima-díjas zenész 

Száz éve, hogy megszületett Pilinszky János költő, a magyar irodalom egyik vitathatatlanul legkiemelkedőbb alakja. Költészete, életműve ma is aktuális, hiszen a 20. század történelmét, életérzését úgy alakította lírává, hogy az emberi szenvedés és kegyetlenség mellett már előre leképezte az eljövendő század egyik legsúlyosabb problémáját is: az elmagányosodás, az arctalanság, a lelki kiüresedés világát. Napjainkban, amikor a világjárvány hatására milliók szembesülnek világszerte az emberi élet múlandóságával és törékeny mivoltával, Pilinszky versei az istenhit erejével a remény hangján is szólnak, képesek kapaszkodót nyújtani számunkra. Az alkotók versszínházi formában, zenei improvizációkkal kísérve dolgozták fel a költő verseit az évfordulóra és a mögöttünk álló, embert próbáló másfél évre egyaránt tekintettel s szeretnék minél szélesebb körhöz eljuttatni Pilinszky János költészetének üzenetét, a megújulás, a hit és az irodalom folytonosságának reményében. 

Urbi et orbi alapján készülő összművészeti beszédoratórium 
Időpont: 2021. nov. 27. 15:00, helyszín: Károlyi-Csekonics Palota, Múzeum u. 17. felőli aula 
Alkotóművészek: Bicskei Zsófia, Csonka Boglárka, Dóczy Péter, Illés Dániel, Lázár Balázs, Kákonyi Tibor, Papp Annamária, Pethő Kincső, Szennai Kálmán; rendező: Dóczy Péter; díszlet-film: Boros Attila, Dóczy Péter; jelmez: Bicskey Zsófi; színpadtechnika: Barcsay Zsombor, Szabó Kristóf, MartinKult Event Group – SZÍN-DÓ ART.

Ebben a darabban Pilinszky két világot ütköztet, a gravitációs rend és a hit küzdelmét a kegyelem tükröződéseiben próbáljuk absztrahálni képekben, zenében és a Fehér és Fekete Pápa küzdelmében kortárs- és Mozart-zenével, illetve kortárs művészek koreográfiájával. 

„…Ezek azok, akik a nagy nyomorúságból jöttek, és megmosták ruhájukat, és megfehérítették a Bárány vérében.”(Jel. 17,14) „…és a Bárány…letöröl szemükről minden könnyet.” (Jel. 17,17)

Beszélgetések Sheryl Suttonnal. Egy párbeszéd regénye olvasásperformansz 
Időpont: 2021. nov. 27. 18:00. helyszín: Károlyi-Csekonics Palota, Reviczky u. 6. felőli alagsori előadó
Előadók: Kiss Flóra, Vecsei H. Miklós, rendező-dramaturg: Visky András, videó: Visky Ábel

Pilinszky János dialógus-könyve – „az egyetlen tanulmánykötet (...), aminek a megírására képes vagyok” – észrevétlenül csúszik bele egy minden mozzanatában különleges kétszemélyes drámába. Egyszerre visszhangoztatja a dialógusokban megalkotott filozófiák gazdag hagyományát és az összeérő emberi magányosságok drámáját. A kezdeti, költői meditációkat fokozatosan színházi beszéd-gesztusok, éles szóváltások, szerepjátékok váltják fel, sőt megjelenik egy harmadik hang is, a kommentátoré, amely a Pilinszky János nevű szereplőt végérvényesen fikcionalizálja. A beteljesületlen szerelmek regényének is olvashatjuk a művet, amennyiben mindkét szereplő egy tükörképbe szerelmes. Belepillantanak az egymás elé állított tükörbe, és ott nem önmagukat, hanem az elérhetetlen másikat látják, Sheryl Jánost, János pedig Sherylt. Két szélsőségesen különböző világérzékelés tapasztalatában részesülnek egy darabokra szétesett világban. Búcsú-darab: Pilinszky véglegesen elhallgat a könyv megírása után. Kihullás az időből, por és ragyogás. Színház.  

A konferenciát a következő médiamegjelenések egészítik ki: Pilinszky János 100 év 100 percben videók a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház YouTube csatornáján, illetve posztsorozat a Facebook-oldalukon Pilinszky János tegnap és ma a társművészetek tükrében címmel, augusztus 19-től a születésnapig tartó 100 napban a Mária Rádióban délben jelentkező Pilinszky 100 emlékműsor.
https://www.youtube.com/channel/UCeBwbM2QClZSb2DtZOvj-xw 
https://www.facebook.com/udvarikamaraszinhaz 

A károlis hallgatók az eseményt megelőzően kreatív feladatok megoldásával Pilinszky pontokat gyűjthetnek, Pilinszky-idézetekhez mozgóképes anyagokat készíthetnek.
http://www.kre.hu/portal/index.php/1892-mire-ihlet-teged-pilinszky-alko…
https://www.facebook.com/karoli.gaspar.reformatus.egyetem/posts/4424581…
https://www.instagram.com/p/CWSzLAJtFn5/

A programok szervezői: Bethlenfalvy Ádám, Dóczy Péter, Lázár Balázs, Maczák Ibolya, Pacskovszky József, Prontvai Vera, Sepsi Enikő (projektvezető), Visky András.

A programsorozat a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával valósul meg.