Ugrás a tartalomra

A reformkor nagyjai gyermekkori alakjukban szólítják meg a fiatalokat

Petőfi Sándor, Széchenyi István, Pollack Mihály, Brunszvik Teréz... Ismerősen csengenek ezek a nevek, igaz? De vajon tudjuk, milyen nagy tetteket vittek véghez? Milyen gyerekkoruk volt? Hogyan váltak hősökké? A mi gyermekeink már tudni fogják!

Országos programsorozat indul A REFORMKOR NAGYJAI - kicsiknek címmel alsó tagozatos diákok és családjaik számára. A program a reformkorról és hőseiről csempész tudást és értéket a gyerekek fejébe-szívébe szerethető, vidám, játékos formában.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Petőfi Kulturális Ügynökség, valamint a „Hol vagy, Kajla?” alkotóinak összefogásával induló program különlegessége, hogy reformkori hőseink gyermekkori alakjukban szólítják meg a diákokat és mesélnek saját ifjúkorukról, és arról, milyen nagy tetteket fognak végrehajtani felnőttként.

Csák János kulturális és innovációs miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelten kezeli a családpolitikát, és legfontosabb céljai között szerepel a gyermekek testi, lelki és szellemi egészségének megőrzése. Mint mondta, a kultúránkat a családban adjuk tovább a gyermekeinknek. A reformkor nagyjai kicsiknek olyan programsorozat, mely mindenkihez szól.  A családoknak közös szellemi élményekben lesz részük, a fiataloknak példaképeket állítunk. A reformkor egy olyan időszak, amelyhez érdemes visszanyúlni, hiszen a magyar történelem legnagyobb korszakainak egyike volt. Most pedig a gyökereinkhez a modern technológia eszközeivel nyúlunk vissza: ez az innovációs kultúra, ez a kultúra innovációja – tette hozzá a miniszter.

„Főigazgatóként régi célom, hogy a hagyományos múzeumpedagógiai eszközökön túlmenően is kineveljük a következő látogatói nemzedéket. Ez nem csupán a gyermekeket jelenti, hanem a fiatal szülőket is. Másfelől gyakorló apaként szívfájdalmam, hogy a gyermekeinknek importált hőseik vannak. Meggyőződésem, hogy elegendő nagyságunk volt, aki teljesítményével, életútjával példaként állhat a következő nemzedékek előtt. Őket kell a XXI. század eszköztárával és formanyelvével megszerettetnünk” - nyilatkozta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója.

 

„Elképesztően gazdag és sokszínű reformkorunk öröksége, ezzel nem szabad megvárni a felső tagozatos történelemórákat. A gyerekek ezzel a módszerrel szinte észre sem veszik, és olyan példaképeket kapnak, akiktől valódi értékeket sajátíthatnak el, akik sokat tettek azért, hogy másokat segítsenek, hogy egész nemzetük életét szebbé, jobbá tegyék. Akiknek értékei a: mások javának keresése, tisztesség, becsület, önfeláldozás. - mondta Walton Tamás, a program koncepciójáért felelős kreatív producer.

Ezzel a metódussal nemzetünk hősei egyszerre válnak ismertté és szerethetővé a gyerekek számára, sőt gyermekeink Széchenyi Pistit, Deák Ferkót vagy akár Brunszvik Rézit választják majd példaképnek. Később pedig a reformkorral kapcsolatos tananyagokra is sokkal fogékonyabbak lesznek.

A módszer ereje abban rejlik, hogy a gyermekhősökkel a mai kisdiákok könnyen azonosulnak, így már csak egy lépés, hogy megszülessen bennük a gondolat:

-“Deák Ferkó is olyan csendes, visszahúzódó gyerek, mint én, de felnőtt korában mindenki tőle kér tanácsot – ha nagy leszek, olyan akarok lenni, mint ő!”

vagy:

-„Brunszvik Rézi ugyanúgy szeret a kicsikkel foglalkozni, mint én – ha nagy leszek, én is gyerekeknek szeretnék segíteni, mint ő!”

A programsorozatról minden információ  megtalálható a reformkornagyjai.hu weboldalon, a Reformkor nagyjai Youtube csatornán pedig hőseinkről szóló videókat találnak az érdeklődők, amelyek a tanárok és szülők számára is érdekesek és hasznosak lehetnek akár a tanítás szórakoztató kiegészítéseként.

Újdonsült hőseikkel mobil applikációban is találkozhatnak a gyerekek. A Kajla applikációhoz hasonlóan itt is az élvezetes és játékos tudásszerzés a cél, ebben először Petőfi Sanyi, Széchenyi Pisti, Brunszvik Rézi és Semmelweis Ignác lesz segítségükre.

Bajnokság, matricás album és még több hős várható a folytatásban

A program még idén újabb nemzeti hősökkel bővül. Év végén az osztályok egy országos élő, online bajnokságban mérhetik össze megszerzett tudásukat, és a legjobbak értékes osztálykirándulást nyernek. Ősszel pedig minden iskolába matricás füzetek érkeznek az alsós diákokhoz.

A tartalmak összeállítását és történelmi hitelességét az ELTE Történettudományi Intézete, a Magyar Nemzeti Levéltár és számos történész segítette, köztük Dr. Fónagy Zoltán, a reformkori történelem szakértője, az ELTE BTK oktatója és az ELKH Történettudományi Intézete kutatója, Katona Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár történész szakértője, Dr. Csorba László történész, az ELTE prof. emeritusa, az MTA doktora, a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója és Hernády Zsolt történész.