Ugrás a tartalomra

A Scolar Kiadó meglepetése az olvasóknak

A szerzők, jogtulajdonosok engedélyével a Scolar Kiadó 90 napra ingyen letölthetővé tette hangoskönyveit, Erlend Loe (Doppler), Karafiáth Orsolya (Szirén), Ungvári Tamás (A feledés enciklopédiája) és Spiró György (Álmodtam neked) egy-egy munkáját – ezzel járulunk hozzá olvasóink tartalmas, otthoni időtöltéséhez.

Az ajándék hangoskönyvek itt találhatók: https://www.scolar.hu/hangoskonyv_free

A Scolar Kiadó tavaszi irodalmi újdonságai:

Simon Stranger: Fény és sötétség lexikona 
3999 Ft / 400 oldal / keménytábla védővel / megjelenés: hamarosan…

A háború után néhány évvel egy fiatal házaspár beköltözik a korábban a
leghírhedtebb norvég nácinak, Henry Rinnannak és bandájának otthont adó házba. Lányaik színházi előadást rendeznek a pincében, mely egykor foglyok üvöltésétől és sikolyaitól volt hangos. A gyerekek semmit sem tudnak a ház történetéről, a házasságot azonban lassan kikezdi a múlt rájuk nehezedő súlya…
A történelmi események ihlette fikció két szálon fut: egy norvég zsidó család és egy háborús bűnös történetét göngyölíti fel, utóbbit egészen a gyerekkorától. Az elbeszélő maga a szerző, Simon Stranger, aki felesége családjának múltját s ezzel együtt a második világháború eseményeit, és mindenekelőtt a gyűlölet eredetét és a túlélés természetét kutatja. És nem utolsósorban emléket állít az áldozatoknak.

Per Petterson: Férfiak az én helyzetemben

3999 Ft / 304 oldal / keménytábla védővel / megjelenés: hamarosan…
Arvid Jansen úgy kapaszkodik az ismerős dolgokba, mint akinek az élete múlik rajta. Felkeresi régi kedvenc helyeit, leissza magát, nőket szed fel, vagy csak úgy beül a Mazdájába, és keresztül-kasul bejárja a várost, olykor pedig ott is alszik a kocsiban. Egy év telt el azóta, hogy a felesége, Turid elhagyta, és vitte magával mindhárom lányukat is. Arvid úgy érzi, hogy egyedül legidősebb lánya, Vigdis látja őt színről színre, és éppen ezért tartja is tőle a három lépés távolságot. Pedig talán éppen ő az, akinek a legnagyobb szüksége lenne az apjára.
Petterson önéletrajzi elemekkel átszőtt regénye egy olyan férfi életét tárja elénk kíméletlen őszinteséggel, aki körül egyik pillanatról a másikra darabokra hullik minden.
 

Turczi István: Marokkóban a beteg párnája alá mindig tesznek tőrt

3799 Ft / 272 oldal / keménytábla védővel / megjelent
Az ember olyan, mint a rugó: ha nagyon lenyomják, egyszer csak visszarúg. Azrael, ez a bibliai hangulatú névvel megáldott fiatalember azonban másféle jellem. Mindig mosolyog, lefegyverzően udvarias, nincsenek hátsó szándékai és született optimista. A világról vallott felfogását a bizalom tartja egyben. Igent már tud mondani, a nemet még meg kell tanulnia. Olyan fiú, aki többet is adna, mint amije van, ha volna kinek; akinek mindig szüksége lesz valakire, aki érzi azt, amit ő, és tudja azt, amit ő nem.
Lehet-e egy naivitásig jószándékú, ártatlan és ambiciózus fiatalember csupán passzív nézője annak a világnak, amelybe két hónapra belecsöppen? Vagy őt is magával sodorja, részvételre kényszeríti a valóság?

Zsembery Péter: Vigyázz, kész (Scolar LIVE sorozat – próza)

2990 Ft / 240 oldal / puhatáblás / megjelenés: hamarosan…
Rövid, filmszerűen pergő jelenetek, néhány nyers, durva humorral megírt mondatba, egy-egy párbeszédbe sűrített kamaszkor. Csak az egyes szám első személy van, a jelen idő. Ábel magára hagyva próbál eligazodni a felnőttek világában, túlélésre játszik egy alkoholizmustól sújtott család romjai között a rendszerváltás utáni években, melyek nem sok okot adnak a reményre. De a levegőtlenségben, a szűk terekben is fel lehet nőni valahogy.

Wirth Imre: Lementem egy üveg borért Hajnóczynak (Scolar LIVE sorozat – líra)

1495 Ft / 88 oldal / puhatábla / megjelent
Minden a gyerekkor avarillatú kertjéből, ebből a talpalatnyi földből nőtt és nő ki – és ide is tér vissza. A versek beszélője már-már mániákusan emlékezik és emlékezni akar, jelenét is mintha múltként élné: „rezzenéstelen víztükör viszi / az időt, még mindig ugyanoda”. Fel- felsejlik egy-egy semmiség vagy éppen majdnem-tragédia. Családi viszonyok, betegségek. Félelem, magány. És néha pillanatokra a szerelem. Az örök múlt időt mély melankólia és olykor halálvágy hatja át, miközben minden szó az életbe kapaszkodik. Hiszen a nyelv kapaszkodó, mert képes rögzíteni (vagy egyenesen létrehozni?) az érzések és külső-belső történések kusza hálózatát.
És nagy ereje van az irodalomnak is: Wirth Imre újra és újra megidézi azokat a költőket-írókat, akik fontosak neki, így a hagyomány mint szakadozott, de erős szövet tartja ezeket a törékeny, fájdalmasan szép verseket.