Ugrás a tartalomra

Tudományos emlékülés Mindszenty József születésének 125. évfordulóján Zalaegerszegen

Tudományos emlékülést tartanak Mindszenty József (1892–1975) bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek születésének 125. évfordulója tiszteletére Zalaegerszegen.

    Mindszenty József 25 esztendőn át, 1919–1944 között volt Zalaegerszeg plébánosa. A néhány évvel ezelőtt rendezett konferencia témája a Zalaegerszegen töltött éveiről szólt, a szerdai tudományos ülésen pedig a hercegprímás életének második felében, 1945 után végzett tevékenységét mutatják be – mondta el Béres Katalin történész-főmuzeológus az MTI-nek. 
     Hozzáfűzte: a tanácskozás a legújabb kutatások eredményeire épül. Balogh Margit (MTA BTK Történettudományi Intézet, tudományos főmunkatárs) Hadifoglyok, kitelepítettek, háborús bűnösök  Az emberi jogok és Mindszenty címmel tart előadást. Bank Barbara történész (Nemzeti Emlékezet Bizottsága) a Mindszenty letartóztatásának évében (1948-ben) összegyűjtött hangulatjelentésekről beszél - ismertette Béres Katalin.  
    Felidézik a hercegprímás forradalom alatt betöltött szerepét, életének utolsó éveit, amelyeket emigrációban töltött. A záró előadás Mindszenty József bíboros szentté avatási eljárásáról szól.
    Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere kiemelte: a tudományos emlékülés arra is felhívja a figyelmet, hogy mennyi mindent köszönhet a város Mindszenty Józsefnek. Hitoktatóként 1917-ben került Zalaegerszegre, negyedszázadon át (19191944-ig) volt Zalaegerszeg plébánosa, majd apátplébánosa. 
     Élete szorosan kapcsolódik a város történetéhez: a közösségi életéért, valamit Zalaegerszeg épített örökségekért is egyaránt sokat tett. Nevéhez kapcsolódik a zalaegerszegi ferences templom építése, a katolikus közösségi ház létrehozása. Az apátplébános hívta Zalaegerszegre a Notre Dame Női Kanonok- és Tanító rend nővéreit, hogy segítsék és tanítsák a helyi leányokat. Létrehozta a Notre Dame nővérek anyaházát és tanítónőképzőjét, valamint elemi és polgári iskoláját. Támogatta és taníttatta a szegény sorsú, tehetséges gyermekeket, felépíttette a Szent József Szeretetotthont, mely szegények és elhagyott öregek számára nyújtott biztos menedéket  emlékeztetett Balaicz Zoltán. 
    A polgármester szólt arról is, hogy Zalaegerszegen mintegy 5,6 milliárd forintos beruházással valósul meg a belváros turisztikai megújítását is szolgáló Mindszenty-projekt. A Göcseji Múzeum melletti üres területen Mindszenty Józsefnek emléket állító, valamint a kommunista diktatúra egyházüldözését is bemutató múzeum épül. Felújítják a Göcseji Múzeum épületét, új várostörténeti kiállítás nyílik, és bővítik Németh János Kossuth-díjas szobrász, keramikus tárlatát. A forrásból jut a Kvártélyház és a levéltár épületének teljes felújítására, valamint a Mária Magdolna templom rekonstrukciós munkálataira is. Botfán az Erdődy-Hüvös kastélyt újítják meg, amely 2007 óta szálláshelyként, 2012 őszétől pedig ifjúsági házként is működik. (MTI)