Ugrás a tartalomra

Várják a nevezéseket a Pleszkán Frigyes dzsesszzongoraversenyre

Május 31-ig lehet regisztrálni a Pleszkán Frigyes dzsesszzongorista emlékére meghirdetett versenyre, amelyet 26 év alatti zongoristák számára írt ki a Magyar Jazz Szövetség, Monor városa és a helyi Vigadó.

    Jó lenne látni más fiatalokon is azt a mániákus elhivatottságot, amellyel édesapám a zenéhez és az élethez egyaránt hozzáállt. Ha ezen a versenyen felbukkannak ilyen zongoristák, akkor a verseny elérte a célját - fejtette ki Pleszkán Écska énekesnő, a zongorista lánya az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.
    Péterffy András producer kiemelte: Pleszkán Frigyes fantasztikus tehetség volt, "elementáris sugárzása" kézzel fogható volt, amikor megjelent a színpadon.
    Amellett, hogy a verseny emléket állít, fontos célja, hogy felfedezze és bátorítsa a fiatal dzsesszzongoristákat - mondta Péterffy András producer.
    "Nagyon jó lenne, ha olyan fiatal zongoristák kerülnének elő ezen a versenyen, akik meg tudják mutatni egy kis csibészséggel és játékossággal, hogy attól még mert a dzsessz komoly műfaj, nem kell ezt feltétlenül olyan komolyan venni" - fűzte hozzá Pleszkán Écska.
    A versenyre a Monori Vigadó Nonprofit Kft. honlapján (www.vigadokft.hu) lehet regisztrálni május 31-ig, majd június 1. és 30. között a jelentkezőknek videós formátumban fel kell tölteniük egy maguk által rögzített dzsesszstandardet és egy improvizációt az Érik a szőlő kezdetű népdal motívumára, valamint egy rövid bemutatkozást. Ezekből a videókból választja majd ki az elismert zenészekből álló zsűri azokat, akik október 4-én bemutatkozhatnak a közönség előtt a monori Vigadó Kulturális és Civil Központ dísztermében.
    A 2011-ben elhunyt Pleszkán Frigyes idén lenne 60 éves. Csornán született, ifjúkorát Monoron töltötte, nyolcéves korában kezdett zongorázni. Klasszikus zenét Péterffy Máriától, dzsesszt édesapjától, id. Pleszkán Frigyestől tanult, aki maga is kiváló dzsesszzongorista volt. Virtuóz őstehetség volt, emellett szorgalmas és alázatos művész. A Ki mit tud? versenyt tizenhat évesen nyerte meg, azonnal koncertezni hívták szerte az országban, 1976-ban a Pori Jazzfesztiválon is fellépett. A budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola Jazztanszakán tanára Gonda János és Szakcsi Lakatos Béla volt.
    A nyolcvanas évek elején alakította meg saját zenekarát, a Pleszkán Triót Németh Tamás dobossal és Gayer Ferenc bőgőssel. 1985-ben Gonda Jánossal és Kruza Richárddal közösen készített lemezt. 1995-ben jelent meg Fingerprints címmel első saját albuma, amelyen ismert számok feldolgozásai, valamint önálló szerzeményei hallhatók. Az 1996-os Second Step kizárólag Pleszkán saját szerzeményeit tartalmazta. Külföldön ismertebb volt, mint itthon, szórakoztató előadó és szellemes showman volt. Több filmzenét szerzett, a popzene világába is belekóstolt: 1978-1979-ben a Láma együttes tagja volt, kísérte Soltész Rezsőt és Bontovics Katit, zongorázott a GM49 Digitális majális című lemezén. (MTI)