Ugrás a tartalomra

Versengő verselésből kötet született

 
Versengő verselésből kötet született
 
A Kortárs folyóirat 60. jubileumi évének egyik kiemelkedően fontos eseménye a Kortárs-költőverseny című verseskötet megjelenése volt. A költők minden korban szerettek játszani, és örömmel vettek részt versenyeken. Így volt ez már az ókori görögöknél, míg hazánk költőversenyei a Kisfaludy Társaság idején élték fénykorukat. Ezt a hagyományt szerette volna folytatni a Kortárs folyóirat 2011-től 2016-ig. A játékos, meghívásos költőverseny anyagából kötet született, melynek bemutatóját a Zappa Bistróban tartották március 7-én.
Az új verseknek minden évben egy klasszikus költőnk egyik híres versének kiválasztott sorát kellett tartalmaznia. Első évben a költők azt a feladatot kapták, hogy Petőfi Sándor Itt van az őszcímű költeményének „Aludjál hát, szép természet” sorát szőjék bele a versbe .
A válogatásba kizárólag első díjas, nagyszerű művek kerültek, a könyvet Tóth „Pitya” István illusztrálta. A könyvbemutatón a kötetben szereplő 35 költő 76 verséből Ódor Kristóf, a Centrál Színház színművésze olvasott fel.
A bemutatón jelen lévő költők (Vörös István, Reményi József, Falusi Márton) arról beszélgettek Pécsi Györgyivel, hogy van-e etikai határ a költői utánzásban, és az is kiderült, hogy ezt a versenyt mindannyian egy igazi játékként élték meg. Végül pedig elmeséltek néhány anekdotát a nemrég elhunyt Tarján Tamás kritikusról, aki minden évben küldött be pályaművet, és hiánypótló irodalmi megmozdulásnak tartotta a megmérettetést.
A kötetben szereplő költők valamennyien első díjat kaptak: a szervezők elmondták, hogy ezen a szinten már nem lehet különbséget tenni jó és jobb költemények között. Az írók jutalma egy-egy személyre szóló, a vers ihlette képzőművészeti alkotás volt egy üveg bor kíséretében.
 
Részlet Tandori Dezső Petőfi-költemény című, a kötetben szereplő verséből
 
Aludjál hát szép természet, aludjál,
égi körön ne lásd, ahol a lúd jár.
Reád is már, jajra, reád jár a rúd,
énkezeltből génkezelt mind a lúd.
 
Ó, természet, álmodozó génkezed
Nem tűrheti, betűnkön nincs ékezet.
Visszaadja, mi eltunt sok betunkrol,
Beton koloncne legyen magyar szobol.
 
A kötet költőinek névsora:
 
Acsai Roland, Ágh István, Báthori Csaba, Bertók László, Csehy Zoltán, Dobozi Eszter, Falusi Márton, Fekete Vince, Fenyves Marcell, Filip Tamás, G. István László, Gáti István, Gergely Ágnes, Győri László, Jász Attila, Kiss Judit Ágnes, Ladik Katalin, Markó Béla, Orbán János Dénes, Papp Tibor, Péntek Imre, Reményi József Tamás, Sajó László, Szálinger Balázs, Tamás Menyhért, Tandori Dezső, Tarján Tamás, Tatár Sándor, Térey János, Tóth Erzsébet, Tóth László,
Tőzsér Árpád, Vári Fábián László, Vörös István, Zalán Tibor
 
 
 Forrás: Kortárs folyóirat