Ugrás a tartalomra

A világ legdrágább szobrát Steven Colbert amerikai milliárdos vette meg

A világ legdrágábban elkelt szobrát, Alberto Giacometti A mutató ember (L'Homme au doigt) című alkotását Steven Cohen amerikai milliárdos befektető és műgyűjtő vette meg májusban a Christie's aukcióján.

    A kilétét most felfedő licitáló 141,3 millió dollárt (39 milliárd forint) fizetett a szoborért, melyet a svájci művész 1947-ben készített - írta a The Daily Mail.
    A sovány, kinyújtott karú férfit ábrázoló életnagyságú szobor Cohen növekvő Giacometti-gyűjteményét gyarapítja. Tavaly novemberben az 58 éves milliárdos 101 millió dollár adott a művész A szekér című szobráért a Sotheby's árverésén.
    Bár a vevő az anonimitást választotta, a New York Postnak több forrás is megerősítette, Steven Cohen adta a rekordnagyságú összeget A mutató emberért.
    Az amerikai milliárdost tartják a világ egyik legsikeresebb fedezetialap-menedzserének. Cége, az SAC Capital ellen nyomozás folyt 2012-ben, és bár számos alkalmazottját elítélték, Cohen ellen nem emeltek vádat. A céget a botrány miatt 2014-ben bezárták, azóta a befektető másikat alapított.
    A vállalkozó az utóbbi időben óriási összegeket fektet műkincsekbe, ma Amerika egyik legjelentősebb kollekciójának tulajdonosa, ennek értékét egymilliárd dollárnál is többre becsülik.
    A Connecticut állambeli Greenwichben magánmúzeumot épít műkincseinek, melyek között Claude Monet, Edvard Munch, Jasper Johns, Jeff Moons, Francis Bacon, Andy Warhol és Damien Hirst alkotásai is megtalálhatók.
    A legnagyobb összeget mégsem a világ legdrágább szobráért adta ki a Cohen. Picasso Az álom című festményéért 155 millió dollárt fizette az előző tulajdonosnak, Steve Wynn Las Vegas-i kaszinókirálynak 2012-ben.
    A Forbes üzleti magazin szerint Cohen, egy manhattani szabó fia tőzsdei karrierjét 7000 dollárral kezdte, melyet iskolai tandíjára kapott.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3115998/Hedge-fund-billionaire-revealed-secret-buyer-world-s-expensive-sculpture-buying-Alberto-Giacometti-s-Man-Pointing-141-3-million-auction.html

 

(MTI)