Ugrás a tartalomra

Zenei-irodalmi pályázat

A zenei-irodalmi pályázat a Költészeti Nagydíj jubileumi, 10-ik eseménysorozatát készíti elő. A felhívás azokat a művészeket szólítja meg, akik Janus Pannonius bármely költeményét megzenésítik, Janus Pannoniusról szóló verset zenésítenek meg, illetve olyan darabot készítenek, amely bármely zenei stílusban megvalósítható.

 

 

A Janus Pannonius Díj Alapítvány

névadója, Janus Pannonius magyar költő emlékének megőrzését és a vele kezdődő nemzeti költészetünk hagyományainak ápolását szem előtt tartva, zenei-irodalmi pályázatot hirdet.

Olyan pályaműveket várunk, amelyek Janus Pannonius költészetét mutatják be, népszerűsítik: a zene eszközeivel teszik hozzáférhetőbbé az új generációk számára.

A műfaj megzenésített vers, zenével kísért próza vagy szöveg és zene bármilyen ötvözése.

A zenei mondanivaló stílusát a pályázat nem köti meg, a reneszánsz zene- és hangzásvilág, a népzene, a modern könnyűzene vagy világzene bármely irányzata megjelenhet a pályaművekben. A pályaműveket, az olvasható szöveggel együtt elektronikus adathordozón, vagy más digitálisan lejátszható formában kérjük. Egy pályamű nem lehet hosszabb 10 percnél.

Pályázni lehet:

• Janus Pannonius-versek megzenésítésével;

• Janus Pannoniusról szóló saját versek, dalszövegek megzenésítésével;

• olyan zenével kísért szövegekkel, megzenésített versekkel, amelyekben központi szerepet játszik Janus Pannonius költészete, élete, gondolatai, világnézete vagy politikai hagyatéka.

A beérkezett pályaműveket négytagú nemzetközi zsűri minősíti:

Kővári Eszter Sára (operaénekes),

Alfonso Lombana (Janus Pannonius szakértő, fordító) /Németország/,

Szilasi Alex (zenész, zongoraművész),

Böszörményi Zoltán (író, költő) /Monaco/.

Valamennyi pályázó díszoklevelet kap, valamint alkotásával együtt bekerül a díjkiosztó hivatalos műsorfüzetébe. Az első három műalkotás pénzdíjban is részesül, és bemutatásra kerül a 2021. május 16-án a gödöllői kastélyban rendezendő ünnepélyes díjkiosztás során. Az alapítvány kuratóriuma a négy fős nemzetközi zsűri által díjazott pályaművön kívül különdíjat is kioszthat.

Az alapítvány a pályaművek értékelése után, a nemzetközi zsűri döntésének megfelelően az első három pályaművet a következő díjazásban részesíti:

I. díj.           1 000 000 Ft

II. díj.         700 000 Ft

III. díj.        400 000 Ft.

A pályázati felhívást a Magyar Kultúra Napja alkalmából tesszük közzé. A pályaműveknek 2021. 03. 31-én éjfélig kell beérkezniük a palyazat@jpa.hu címre.

A kuratórium és zsűri közös eredményhirdetést tart 2021. 04. 11-én, a Költészet Napján.

2021. május 16-án 17 órai kezdettel a Gödöllői Kastélyban tartjuk az ünnepélyes díjátadót, ahol a díjazott műveket is bemutatjuk.