Ugrás a tartalomra

Jelszó: Kófic – Két megálló között

Kis türelmüket kérem, dolgozunk a műszaki hibán, a villamos hamarosan tovább indul! – recsegte a vezető a mikrofonba. Nokedli azonban már nem törődött vele, derűsen kilibbent a csukott ajtón.

 

 

 

Két megálló között

 

Nokedli Gedeon, a Számok Ördöge Kft. könyvelője futva érte el a villamost, majd zihálva felkapaszkodott rá.  Ábrázata újra felvette a mogorva hétfő-kinézetet, így tésztaképe összhangba került aszfaltszín gyapjúöltönyével.  Éppen prémiumáról szőtt ábrándjai között ringatózott, amikor a villamos hirtelen lefékezett. Kis türelmüket kérem, dolgozunk a műszaki hibán, a villamos hamarosan tovább indul! – recsegte a vezető a mikrofonba. Nokedli azonban már nem törődött vele, derűsen kilibbent a csukott ajtón.
Útja egy újságosstandhoz sodorta az Astorián, ahol felkavarta a pucérnő-fotós bulvárlapokat, majd tovább hussant a Duna felé, de az elhagyatott, felállványozott Klotild-palota előtt megtorpant, és kis fuvallatokra bomolva gyengéden körbelengte. Egykor mennyi bál és lüktetés lehetett itt, morfondírozott és a századfordulós pörgő szoknyák táncára gondolt. Nem időzhetek sokáig, kapott észhez, ezért a rakpartra lebbent. Át kellett bucskáznia egy munkagödrön, ami felbosszantotta, így lefújta a legközelebbi sznob dáma fejéről a kalapot, hadd kocogjon utána a nevetséges magassarkújában. A sültgesztenye-mozgóárus kezéből kikapta az illatozó csomagot, csak aztán vette észre, hogy egy nyüzüge kisfiúnak akarta nyújtani az árus. Kicsit elszégyellte magát, megjuhászodott. A rőt leveleket kis örvénylő girlandokká igazgatta, így próbálva elterelni a fiú figyelmét a földre esett, tönkrement gesztenyéről. Sikertelenül, a fiú bömbölni kezdett. Az apukámat akarom, ordította, miért ment el az apukám?
Nokedli döbbenten rámeredt, sóhajtott egyet, amivel összesűrítette magát és visszaszivárgott az Astoriára, át a villamosajtón, majd kötelességszerűen megfogta a kapaszkodót két bamba öltönyös fazon között. A villamos megrázkódott és elindult. Nokedli ösztönösen az órájára nézett: alig 10 percet álltak.
Másnap sem emlékezett semmire, de amikor az asszony fásultan megkérdezte, hova menjenek nyaralni az idén a gyerekkel, balatoni vitorlázást javasolt, és maga is meglepődött.

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.