Ugrás a tartalomra

Jelige: Rozina Charity – Másképp, mint mások-avagy egy fiatal lány gondolatai a holokausztról

Jelige: Rozina Charity

 

 

Másképp, mint mások-avagy egy fiatal lány gondolatai a holokausztról

 

Fiatal korom ellenére abban a megtisztelő helyzetben lehettem, hogy részt vehettem a”Magyar-zsidó női életutak” nemzetközi konferencián, amit a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség szerevezett, Judith Müller Oscar díjas parfümkreátor emlékére.

2007-ben A Nők világkonferenciáján abban a szerencsés helyzetben lehettem, hogy személyesen is találkozhattam és megismerhettem Judith Müllert.

Judith Müller és családja túlélték a holokauszt borzalmait, mégis Izraelben kötöttek ki.

Magyarországról a kitelepítések, a kuláküldözések elől emigráltak Izraelbe. Judith Müller - miután letöltötte az Izraelben a nők számára is kötelező katonaidejét - kitanulta a kozmetikus szakmát, majd Párizsba ment tanulni. Visszatérve Izraelbe megalapította parfümgyárát és megalkotta a Bat-Shebát, a világ első nemzeti illatát, amely meghozta számára a legnagyobb szakmai elismerést, a "parfüm Oscart".

A”Magyar-zsidó női életutak” konferencia során megismertem különböző emberi sorsokat, életeket és életutakat, amik igazán példaérdekűvé és inspirálólag hatottak rám.

A konferencián többen is hangsúlyt fektettek arra, hogy a rasszizmus elleni sikeres harc legfontosabb eleme, hogy nekünk, embereknek közösen kell fellépnünk a megkülönböztetés ellen.

Vallom, hogy az élet az elfogadás, megbékélés és az elengedés körforgásából áll, ami arra a célra vezet rá minket, hogy ezek közti váltakozás folyamán találunk rá az egyensúlyra, testi-lelki békére, azaz saját magunkra, saját boldogságunkra.

Viszont sok ember nem mer szembenézni semmiféle olyan dologgal, ami problémát jelent a mai világban.

Minden bántó szó és tettlegesség, félreértés, gyűlölet a zavargás amorf sarja.

Mindannyian csodás emberek vagyunk! De mikor lettek egyesek olyan félelmetesek? Mi történik velünk, emberekkel? Mi folyik a nagyvilágban? Miért torzulnak el olyan sokan? Mindent tönkre akarnak tenni, emberi életeket oltanak ki ok nélkül, és azt utána hiába próbálják helyreállítani… az már késő… soha nem hozhatnak vissza egy emberi életet sem, de elvenni egy másodperc alatt el tudják. Pusztítanak, borzasztó és szörnyű dolgokat építenek fel a fejükben, amit véghez is visznek.

Valóban tényleg ilyen az emberiség?

De ha jobban belegondolunk a történelem során két folyamat váltogatta egymást: emberek tönkretettek mindent, hogy aztán valahogy helyreállítsák azt, amit szétbombáztak. Feldúltak mindent, romboltak áldozatokat nem kímélve, hogy valami nagyot hozzanak létre. Tényleg megérte és megéri ez? Vagy, ahogy a mondás is tartja „Amiről nem tudunk, az nem fáj?”

Próbáljuk a nagyvilágot „menővé” tenni, de nem mindegy egy kicsit sem mindegy, hogy milyen áron… Azokat, akiket elvesztettünk soha nem tudjuk visszahozni az élők közé, összetört szíveket újraéleszteni nem igazán tudunk. Összerakni össze tudjuk, de soha nem lesz semmi olyan, amilyen régen volt! Ezen el kellene gondolkodnunk! Jobb egy békés világban élni, ahol elfogadjuk és segítjük egymást, mint egy olyan világban, ahol folyamatos értelmetlen harcok és viaskodások folynak.

Ha valaki azt sugallja a másiknak, hogy békével, jó szándékkal, barátsággal közeledik a másik felé, ezzel azt üzeni, hogy egy puritán emberként egyedül egymaga nem képes arra, hogy befolyásolni tudja a nagyvilágban történő konfliktusokat, de gondolatait, mondanivalóját és hozzáállását mindig a béke és az elfogadás iránti bizalom ösztökéli.

 

Az egyértelművé vált számomra és már kisgyermek korom óta abban a neveltetésben részesültem, hogy nem az a fontos, hogy kinek milyen színű a bőre, ki milyen magyar, zsidó, roma stb., kinek milyen a vallása, hiszen mindannyian emberek vagyunk és lelkünk mélyéből, őszintén viszonyuljunk a többi emberhez! 

Szívből remélem, hogy egyszer ez a nagyvilág meg fog okosodni és a hangos, fenyegető szavak el fognak csendesülni. Az emberek meg fogják tapasztalni, hogy mi is valójában az élet körforgása, hogy nekünk, embereknek együtt kell élnünk békében, szeretetben és tisztességben!

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.