Ugrás a tartalomra

100 éves százhalombattai Szent László plébániatemplom

A Százhalombattai Római Katolikus Egyházközség, valamint a Százhalombattai Szent István Király Alapítvány tisztelettel meghív minden érdeklődőt a százhalombattai Szent László Plébániatemplom felszentelésének 100. évfordulóján tartandó ünnepségsorozatra.

A mai Dunafüred területén a XII-XIII. századba épített katolikus templom romjai találhatók. Egy kismartoni levéltári okirat 1468-ban a mai óváros területén lévő római katolikus plébániát említi. 1838-ban a 657 lakosú Battán, 254 római katolikus élt; mivel saját templomuk nem volt, ezért a hívek Érdre jártak át szentmisére. A katolikus templom építéséhez az 1870-es években kezdtek adományokat gyűjteni. Az alapokat a tárnoki bánya köveiből, a felmenő falakat téglából építették. A helyi téglagyár 20 000 téglát ajándékozott az építkezéshez. Százhalombattán (a mai Óvárosban) 1910-ben épült fel a római katolikus templom Szent László király tiszteletére. A Szent László templomot, 1910. augusztus 28-án dr. Prohászka Ottokár székesfehérvári megyéspüspök szentelte fel, és adta át a battaiaknak. Ettől kezdve a legszentebb áldozatot itt ezen a helyen is be lehetett mutatni, és a hitéletet megszervezni, de papjuk nem volt a battai katolikusoknak. Végre teljesült ez a vágya is a falunak, és 1919. április 21-én megalakult az önálló százhalombattai római katolikus egyházközség. Azóta folyamatosan van lelkésze az egyházközségnek, és ekkor megindulhatott a falu vallásos életének fejlődése. A templomban a belső festés 1955-ben készült.  A freskókat, keretes vászonképeket   Dénes Jenő festőművész készítette. Az 1973-as felújítás során került a toronyba a két meglévő mellé az 55 kg-os harang. A harang felirata: „ A Szentév tiszteletére és a II. világháború százhalombattai áldozatainak emlékére újraöntötte Gombos Lajos harangöntő mester. 1975-ben, valamint „ Ne hagyjatok többé elnémulni!”. A templom újabb külső belső felújítására 1993-ban került sor. Szabó Ottó erdélyi népi festő végezte a freskók felújítását.

Jelen ünnepre készülve Százhalombatta Város Önkormányzatának 9 millió forintos támogatásának köszönhetően a templomban komoly belső felújítás zajlott.   A templomot augusztus 28-án délelőtt 9.30-kor adja át a felújítás lebonyolítója, a Százhalombattai Szent István Király Alapítvány egyházközségnek. 9.30 órakor kerül a Szent László tér átadására és megáldására, melyen Vezér Mihály polgármester mond ünnepi köszöntőt. 10 órakor felszentelik a templomot és megtartják a 100. évfordulós ünnepi szentmisét.  A misét Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök mutatja be.  A misén közreműködik a Szent István kórus.  Egésznap emlékkiállítás, kirakodóvásár és ünnepi program várja a közönséget!

Bővebb információ: Illéssy Mátyás plébános, 30/9919991, illessy@externet.hu