Ugrás a tartalomra

Ady stoplisban: könyvbemutató

Ady stoplisban: könyvbemutató

„Valamikor a magyar huszár volt az a kalandos levente, aki a hétéves háborúban, sőt Napóleon ellen vívott hadjáratokban a földgolyó másik felére is eljutott. Az elmúlt háborúban megsántult a huszár lova, ő maga nekiöregedett, a világjárást átengedi másoknak: a fürge, hangos, labdás fiúknak, akik a spanyol félszigettől a ködös Stockholmig járják a világot a labdájukkal, és a régi huszárbravúrok helyett a futballjátékban teszik emlékezetessé a magyar nevet mindenütt, ahol megfordulnak. Ezeknek a modern világjáró fiúknak a kapitányuk, Kiss Gyula, minden sportoknak jeles atlétája, a szelíd képű, csendes kedvű, úri erkölcsű fiatalember, akinek mostanában talán a legtöbb barátja és híve van Pesten a tegnapi világjárás után. Egy egész ország letört büszkesége emeli föl ismét megalázott fejét, amikor külföldi sürgönyök a magyar sportcsapatok diadalmainak hírét hozzák. Nagyon meg kell becsülni férfiainkat, akik ennek a szegény, fényevesztett magyar névnek ismét dicsőséget és tiszteletet szereznek a messzi országokban.” (Krúdy Gyula)

Szeretettel várunk mindenkit június 12-én este 7 órakor a Kazimír Bisztróba Csillag Péter Ady stoplisban című kötetének bemutatójára. A szerzővel Mohay Bence, az M4 sportriportere beszélget, a könyvből Koltai Róbert színművész olvas fel részleteket.
A bemutató után 20% kedvezménnyel lehet vásárolni a kötetből a helyszínen!
Időpont: 2019. június 12., 19 óra
Helyszín: Kazimír Bisztró, 1075. Budapest, Kazinczy u. 34.

A futball nem csak napjaink egyik legismertebb és legnépszerűbb sportja: már az 1900-as évek elején is komoly társadalmi eseménynek számított. Olyan író- és költőóriások is kíváncsiak voltak egy-egy meccsre, mint Juhász Gyula, Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond, Radnóti Miklós vagy Rejtő Jenő, és további 20 szerző, akikről a kötetben olvashattok. Többségük szerette a focit, de voltak, akik egyáltalán nem rajongtak érte, mint például Márai Sándor vagy Szabó Dezső.

A magyar irodalom klasszikusai a futballról és az ahhoz fűződő viszonyukról mesélnek, a kötet szerzője pedig érdekes, olykor humoros kiegészítésekkel teszi a könyvet szerethetővé és közelebbivé az olvasóhoz. Csillag Péter kötete huszonöt klasszikus magyar író és költő futballal kapcsolatos élményeit dolgozza fel a Nemzeti Sport hasábjain 2015 óta futó cikksorozata alapján.