Ugrás a tartalomra

Akik nélkül nincs irodalom

Ez a szöveggyűjtemény nem alternatív kánon, nem is értékítélet - egyszerűen csak olyan írásokat igyekeztek a szerkesztők választani, amelyek érdekesek lehetnek egy mai tizenéves számára, és a segítségükkel, a kötelezőkkel kiegészítve, végigkövethető az elmúlt száz és páratlanul gazdag és izgalmas magyar irodalma.

Király Levente (szerk.): Nem kötelező – kortársak és kimaradók - magyar prózaszöveggyűjtemény középiskolásoknak (16 éven felülieknek ajánlott)

Olvasni nem csak azért lehet, mert kötelező – lehet élvezetből is. Ha okosabb, tájékozottabb, műveltebb akarsz lenni, akkor viszont erősen ajánlott. Vannak kérdéseid az életről, csak még nem sikerült pontosan megfogalmaznod őket? Esetleg a kérdés már ott a fejedben, de még nem kaptál rá választ? Netán vannak válaszaid, de érzed, hogy még nem teljes a kép? Olvasnod kell, nem vitás!

Az olvasás megdolgoztatja az agyad, a képzeleted, a fantáziád, és persze a lelked is. Cserébe némi erőfeszítést kell tenned, ezért kicsit a hegymászásra hasonlít: elfáradsz és leizzadsz közben, de amikor szétnézel a hegytetőn, arra gondolsz: ez minden áldozatot megér! És amiért a leginkább érdemes olvasni: a katarzis. Anélkül élni olyan, mintha nem tapasztalnád meg a szerelmet, a boldogságot.
Abban bízom, ez a szöveggyűjtemény legalább egyszer katarzist okoz benned, és hogy mindenképp a képzeleted hasznára válik. Szerepel benne sok kortárs író, akikre az iskola sosem tér ki (tisztelet a kivételnek); talán mert még élnek, és ettől eleve gyanúsak: egy író, kérem szépen, legyen halott! (Remélem, sok élő kedvenced lesz!) A másik csoport a kimaradók, akiket ilyen-olyan okok miatt kihagytak a tananyagból, mégis érdemes megismerni őket.

A Corvina Kiadó köszönetet mond a szerzőknek és a jogutódoknak, amiért lemondtak a díjazásukról az alábbi két, hátrányos helyzetű diákokat segítő alapítvány javára: Igazgyöngy Alapítvány, Véka és Korsó Alapítvány.

Az Igazgyöngy Alapítvány 1999 óta dolgozik az esélyegyenlőségért, társadalmi integrációért, a gyerekszegénység és az átörökített mélyszegénység felszámolásáért. 

A következő generációért, a mostani generáció segítségével.

A Véka és Korsó Alapítvány a hátrányos helyzetben lévő gyermekek és fiatalok felzárkóztatását segítő programok megvalósítását tűzte ki céljául, félárva családból származó tartósan beteg és fogyatékos, valamint gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek és fiatalok helyzetén igyekeznek segíteni.

E könyv megvásárlásával Te is támogattad őket.

Forrás: port.hu