Ugrás a tartalomra

Akiket elárult a hazájuk – Gervai András új kötetének bemutatója

A Gondolat Kiadó és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára közös kiadásában jelenik meg Gervai András Akiket elárult a hazájuk – Sorsokba zárt történelem című új kötete.

A könyv  bemutatóját május 11-én 17 órakor rendezik a Levéltárban (ÁBTL), ahol Magyari Péter beszélget a szerzővel.

*

Gervai András a kötetéről:

"Könyvemben 18 olyan ember izgalmas, drámai, gyakran valószerűtlen történetét mesélem el, akiknek sorsába beleszólt a politika, életüket megkeserítette, mérgezte a társadalmi légkör, s az egyre embertelenebb hatalom megfélemlítésükre, elnémításukra, vagy akár fizikai megsemmisítésükre tört. A sorstörténetekből történelmi tabló is kirajzolódik. Krónikám hat évtizedet fog át, nagyjából a Hitler hatalomra jutását megelőző évektől a nyolcvanas évek végéig, amikor véget ér néhány, a kádári hatalom számára – származása, előélete, ’56-os magatartása miatt – gyanúsnak és veszélyesnek tartott szereplőm vegzálása, megfigyelése. Hőseim pályafutását többnyire attól a sorsdöntő pillanattól követem nyomon, amikortól alapvetően megváltozik az életük. (Néhány híres szereplőm életének, pályafutásának eddig még ismeretlen részleteit tárom fel, főleg korábban publikálatlan levéltári dokumentumokra építve.)  
Könyvem fontos forrását jelentették a hazai levéltárak, különösen az ÁBTL, de az FBI, MI6 és a svájci titkosszolgálat dokumentumaiban is kutattam. Könyvem megírásához közel 140 könyvet – történeti munkákat, memoárokat, naplókat, levelezéseket, életrajzokat –, illetve újságcikkeket, a szereplőim által írt könyveket, publikációkat, velük készült interjúkat, róluk szóló írásokat olvastam el, használtam fel. Igyekeztem felkutatni a hozzátartozókat, barátokat, ismerősöket is."