Ugrás a tartalomra

Ákos 50 turné kezdődik szombaton és május végéig tart

Ötvenedik életévét és pályafutása 30. évfordulóját turnéval ünnepli Ákos. A jubileumi koncertsorozat nyitóeseménye április 7-én szombaton lesz a Müpában, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

    "A Müpához méltó előadást tervezünk, de nem maradhat el az elmúlt három évtized néhány vicces vagy izgalmas pillanatának megidézése sem. Hangvételében talán az Andante- vagy a 40-es koncertsorozathoz lehet hasonlítani, amit tervezünk, ami azonban minden korábbi előadásunktól különbözni fog" – idézte Kovács Ákost a közlemény, amelyet a menedzsment csütörtökön juttatott el az MTI-hez.
    A jubileumi Müpa-koncertet tavaly áprilisban jelentette be az előadó, aki most pénteken ünnepli 50. születésnapját. Az előadásra gyorsan elfogytak a jegyek, akárcsak az emiatt meghirdetett második előadásra, amely vasárnap lesz. Az érdeklődés nyomán szerveződött meg az országos turné: áprilisban és májusban tíz helyszínen 18 alkalommal látható és hallható ez a műsor.
    Az Ákos 50 kétfelvonásos, akusztikus műsor lesz, amely az egyszálgitáros daloktól jut el a zenekari megszólalásig; utóbbit egy mintegy negyventagú kórus egészíti ki. A turné során lesznek dupla és tripla koncertek is, a legkisebb helyszín a kecskeméti Katona József színház, a legnagyobb a győri Audi csarnok, de a program Londonba is eljut.
    Az Ákos 50 turné főtámogatója a Szerencsejáték Zrt., a társaság valamennyi koncertlátogatónak egy ingyenes maxi CD-t ajándékoz. A turné állomásai: április 7–8. (Müpa), április 13–14. (debreceni Kölcsey Központ), április 21. (szombathelyi Arena Savaria), április 28. (győri Audi Aréna), április 30. (London, The Clapham Grand), május 5. (Veszprém Arena), május 10–11–12. (pécsi Kodály Központ), május 18. (Kecskeméti Katona József Színház), május 19–20. (Szegedi Nemzeti Színház), május 25–26–27. (Budapest, Erkel Színház).
    Ákos a 30 évvel ezelőtt alakult szintipopos Bonanza Banzai frontembereként lett ismert a nyolcvanas években, a zenekarral 1995-ig kilenc albumot jelentetett meg. Szólóelőadóként még nagyobb sikereket ért el, 19 magyar és hat angol nyelvű albumot készített, de írt verses hangjáték-albumot, hangoskönyvet és színdarabhoz zenét is. Számos zenei díjat kapott, 2012-ben Kossuth-díjat vehetett át. (MTI)