Ugrás a tartalomra

ArtKert címmel összművészeti fesztivált rendeznek Szentendrén

Nyitott műtermek, művészeti séták, festőműhely, művészeti workshopok, koncertek és filmvetítés is várja az érdeklődőket az ArtKert összművészeti fesztiválon augusztus utolsó hétvégéjén Szentendrén.

    Mint az MTI-hez eljuttatott közleményben írják, harmadik alkalommal szervezi meg az ArtKert összművészeti fesztivált a Szentendrei Régi Művésztelepen és a MANK Galériában a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. augusztus 28. és 30. között.
    A fesztiválon a Szentendrei Régi Művésztelepen a hétvégi esték zenével telnek meg: szombaton az Ivan & The Parazol és az IDEGEN, vasárnap a Meg Egy Cukorka zenekar és a Lóci játszik csapata lép színpadra. A Hangfoglaló Programnak köszönhetően a hétvégén koncertet ad még a The Anahit, A Bence kalandjai és a Fiúk zenekar is.
     A művészeti sétákon a Fő téri ÚjMűhely Galériából indulva az érdeklődők Szentendre azon kultikus helyszíneit ismerhetik meg, amelyek híres festmények kompozícióit ihlették. A várostörténeti érdekességek mellett az egykor itt élő és alkotó művészek alakjait is megidézik: szó lesz a Ferenczy család Szentendréhez fűződő viszonyáról és olyan művészházaspárokról, mint Vajda Lajos és Vajda Júlia vagy Anna Margit és Ámos Imre. A Régi Művésztelep műteremlátogatásán személyesen is megismerhetik az érdeklődők a művésztelep alkotóit: Aknay Jánost, Baksai Józsefet, Bánföldi Zoltánt, Bereznai Pétert, Buhály Józsefet, Csáki Róbertet, Knyihár Amarillát és Krizbai Sándort.
    Művészeti workshopokon az agyagművészettől a zománcozáson és a selyemfestésen át a fotózásig és a szitanyomásig több izgalmas technikát próbálhatnak ki a felnőttek és gyerekek egyaránt. A Szentendrei Régi Művésztelep alkotóinak vezetésével pedig bárki megtanulhatja, hogyan kell a vászonnal bánni. Játékos művészeti kalandozásra is hívják a közönséget Magyarország nagy vizei mentén: képzeletben el lehet látogatni a Balaton partjára, a Duna mellé Szentendrére vagy a Tisza partjára Hódmezővásárhelyre, és az ott született festményekből inspirálódva a Kalandozás - Pemzlivel című foglalkoztató füzet segítségével közösen alkothat a közönség.
    A Banquet for Bees című interaktív előadáson a méhek életéről lesz szó tánccal, sétával és ehető virágokkal fűszerezve, a Képmás-est elnevezésű sorozatban pedig a Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs filmet vetítik. A közönség megismerheti Emmer Lászlót és Páczai Tamást, a Képmás magazin címlapfotósát és képszerkesztőjét, de Szalóki Ágival is tartanak beszélgetést.
    A MANK Galériában ÉLET-JELEK címmel a 25 éves Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep munkáiból álló tárlat, a Fő téri ÚjMűhely Galériában pedig Gallai Judit Ágnes Triamala - Tűz, Tenger, Asszony című kiállítása lesz látható.
    A Hangfoglaló Programnak köszönhetően Vértes György magyar könnyűzenei fotós munkáiból nyílik háromnapos tárlat a Szentendrei Régi Művésztelep Jeges Ernő Műtermében, a Szobrok a kertben című szabadtéri szoborkiállítás mellett pedig Eifert János fotóművész portréfotóit mutatják be a művésztelep kertjében. Mindezek mellett a kortárs vizuális művészetek fiatal generációjának legfrissebb munkáit is megismerheti a közönség Szentendre ikonikus helyein, terein.
    Ismét megrendezi a MANK a Ferenczy Múzeumi Centrummal közösen a műgyűjtő játékot, amelyben értékes ajándékokért szállhatnak versenybe a családok.
    A szentendrei Fő téren található ÚjMűhely Galériában komolyzenei koncertek, tárlatvezetés, ékszerkészítő és kerámiaművészeti workshop várja a látogatókat. A test kultusza a képzőművészetben című beszélgetésen a MANK Kép/Test/Lét összművészeti programsorozata mutatkozik be. Esténként a Melléküzemág és az E.J.R. Műhely koncertje színesíti a programot, a Generációk találkozása című sorozatban pedig Krizbai Sándor festőművésszel, Krizbai Gergely "Krizbo" grafikusművésszel, valamint ef Zámbó Istvánnal és Margit Szabolccsal találkozhat a közönség.  
    A program a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál részeként, a Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Forrás: MTI