Ugrás a tartalomra

Átadták az Arany Medál-díjakat: Csernus Mariann, Ónodi Eszter, Rudolf Péter a kitüntetettek között

Arany Medál-díjazottak – 2018

Gazdára találtak az Arany Medál-díjak: a világhálón, valamit a Bethlen Téri Színházban leadott közönségszavazatok alapján Csernus Mariann (életműdíj), Darvasi László (év írója), Rudolf Péter (év színésze), Ónodi Eszter (év színésznője), Herendi Gábor (év rendezője) és Herr Szilvia (legígéretesebb fiatal tehetség díja) a 2018-as év elismertje. Mind a hat művész megjelent a jubileumi díjkiosztón, amelyet december 5-én, a Bethlen Téri Színházban tartottak, korábbi kitüntetettek és sajtó-szakmabeliek részvételével.

Mérföldkőhöz érkezett az Arany Medál-díj: az idei évben 10. alkalommal szavazhatott a közönség kedvenc színművészeire, filmes- és irodalmi alkotóira. A közönségdíj létrehozása óta az idei volt a második év, amikor az internetes szavazási lehetőség mellett a főváros VII. kerületében található Bethlen Téri Színházban kihelyezett szavazóurnában is le lehetett adni a voksot. A szavazatok leadására egy hónap állt rendelkezésre. Ezúttal is hat kategóriában várták a felterjesztéseket. Díjat az alábbi alkotók vehettek át:
 

• Az év írója: Darvasi László

• Az év színésze: Rudolf Péter

• Az év színésznője: Ónodi Eszter

• Az év rendezője: Herendi Gábor

• A legígéretesebb fiatal tehetség díja: Herr Szilvia

• Életműdíj: Csernus Mariann

 

A közönség szavazatai alapján odaítélt elismerést olyan művészek vehetik át, akik az adott évben közreműködtek hazai filmes vagy színpadi produkció létrejöttében, önálló irodalmi kötetet publikáltak, közölte a színpadi műsor elején Juhász Anna irodalmi menedzser, az est háziasszony. A megkötés alól az életműdíj kivételt képez. A díjátadóra meghívóban részesültek a korábbi Arany Medál-díjasok - megtisztelő volt, hogy közülük többen eljöttek kitüntetést átadni, együtt ünnepelni a díjazottakkal.

Az október végén 90. születésnapját ünneplő Csernus Mariann, a Pesti Magyar Színház társulat tagja a valaha volt legidősebb Arany Medál-díjasként léphetett az 1929-ben alapított színház világot jelentő deszkáira. A kitüntetést Bánsági Ildikó, Kossuth-díjas színművész adta át neki, megható szavak kíséretében. (Bánsági 2015-ben kapta meg ugyanezt a díjat, de mint a közönségnek elmondta, most rájött, hogy egy életműdíj nem jelenti a pálya lezárását.) Csernus a díj átvétele után azt mondta, nem szeretne különösebb köszönő-beszédet mondani, de bízik abban, hogy folytathatja még a pályafutását. Jelenleg ő az egyik legidősebb aktív magyar színpadi színész, aki már tizedik éve szerepel Háy János Házasságon innen, házasságon túl című darabjában a Pesti Magyar Színházban. A művésznő a közelmútban Agárdy-emlékláncot vehetett át.

Az év írójának, Darvasi Lászlónak idén jelent meg a Magvető Kiadónál - irodalmi álnevén, Szív Ernő néven jegyzett - legújabb regénye Meghívás a Rienz Mariska Szabadidő Klubba címmel, állandó tárcasorozata rendszeresen olvasható az Élet és Irodalom hasábjain. A József Attila-díjas szépíró Bán Zsófia ugyancsak József Attila-díjas író-esszéista kezéből vehette át a kitüntetést a következő, dicsérő szavak után: “Ennek az év írójának minden éve jó író-év.”

Az év színésznője és színésze: Ónodi Eszter, a budapesti Katona József Színház Jászai Mari-díjas művésze, illetve Rudolf Péter, a Centrál Színház Kossuth-díjas művésze mindketten a díjalapító, Mészáros Márton tevékenységét méltatták, hiszen a kulturális újságíró a kitüntetés megálmodásakor tizennégy éves volt. Előbbi Thuróczy Szabolcs, utóbbi Ábrahám Edit színművésztől kapta meg a díjat. (Thuróczy 2016-ban volt az év színésze, Ábrahám 2008-ban, az év színésznőjeként az egyik legelső Arany Medál-díjazott volt.)

A legígéretesebb fiatal tehetségnek választott Herr Szilvia a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című, Schwechtje Mihály rendezte filmdráma főszereplőjeként vehetett át Arany Medál-díjat. Az állami támogatás nélkül készített nagyjátékfilm, amely alapvetően a kamaszok internetes zaklatási veszélyéről szól, az élvonalbeli tallinni filmfesztiválon a hétvégén nyert el a gyerek- és ifjúsági szekció, a Just Film fődíját. A tizenkilenc éves Herr, aki a díj legfiatalabb kitüntetettje, tizenhat éves énjének ajánlotta a kitüntetést, hiszen három évvel ezelőtt kezdték forgatni a munkát. A produkció egyébként több mint 15 ezer nézőt csalt a magyar mozikba, szeptemberi bemutatója óta folyamatosan vetíti több fővárosi filmszínház. A Vörösmarty Gimnázium dráma tagozatán végzett fiatal Szabó Erika kezéből vette át a díjat, akinek 2014-ben, ebben a kategóriában szavazták meg a díjat.

A magyar közönségfilmek veteránjának számító Herendi Gábor filmrendező tavaly bemutatott Kincsem című történelmi kalandfilmje a 2017-as év második legnézettebb filmje volt a magyar mozikban (több mint 450 ezren tekintették meg). Ugyancsak jelentős sikert ért el a Valami Amerika 3. című, általa rendezett vígjáték idén. “Úgy látszik, engem a közönség imád, hiszen csak közönségdíjaim vannak”- mondta ironikusan, miközben átvette barátjától, Szabó Győző színművésztől a trófeát.

Pribojszki Mátyás, idén új albummal előrukkolt blues-zenész és Szász Ferenc gitárművész Grunting Pigs nevű akusztikus formációja egészítette ki a díjátadás ceremóniáját. Az ünnepséget Vattamány Zsolt, a főváros VII. kerületének polgármestere nyitotta meg, hiszen az Önkormányzat kiemelt támogatója az Arany Medál-díjnak. Vattamány felidézte, hogy a díjátadás évek óta a kerület színházában zajlik, egyúttal méltatta a díjalapító elhivatottságát. A 10. Arany Medál-díjkiosztón az elismertek nem csak trófeát, hanem a Kovács Nimród Borászat (Eger), valamint a Vylyan (Villány) borászat felajánlásaként egy-egy palack bort kaptak, illetve a Reakció Könyvkiadó könyvcsomagját. A díj non-profit kezdeményezés, pénzjutalommal nem jár.