Ugrás a tartalomra

Átadták a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiváljának díjait

Átadták a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiváljának díjait: Meleg Vilmos színművész, a Nagyváradi Szigligeti Színház egykori igazgatója és Beke Sándor rendező, színházigazgató, a Gárdonyi Géza Színház örökös tagja életműdíjban részesült.

    A két művésznek a szaktárca által felkért, háromtagú szakmai bizottság (Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza, valamint a kisvárdai fesztivál igazgatója; Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója, valamint Pataki András rendező) adományozta az életműdíjat - közölték a szervezők szombaton az MTI-vel.
    A színpadi teatralitás érvényes újrafogalmazásáért a szakmai zsűritől a legjobb előadás díját a Nagyváradi Szigligeti Színház Az öngyilkos című előadása kapta.
    A huszonegyedik században is érvényes commedia dell'arte forma megteremtéséért a Zentai Magyar Kamaraszínház A fogadósnő című előadását jutalmazták.
    Az új vígjátéki átjárások megteremtéséért a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat A doktor úr című előadásáért kapott díjat.
    A szakmai zsűri elismerő oklevelét előadásuk kiemelkedő társadalmi érintettsége okán két társulat kapta: az Újvidéki Színház Mephisto című produkciója és a Kosztolányi Dezső Színház Az utolsó kislányok című előadása.
    A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata A doktor úr című előadásában nyújtott virtuóz színészi játékáért Galló Ernő kapott elismerést.
    A nagyváradi Szigligeti Színház Az öngyilkos című előadásában szerepe expresszív megfogalmazásáért Hunyadi István vette át a díjat.
    A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Száll a kakukk fészkére című előadásában nyújtott intenzív színpadi jelenlétéért Barabás Árpád, a darab főszereplője részesült elismerésben.
    A Komáromi Jókai Színház Az örökség című előadásában nyújtott hiteles drámai alakításáért Szvrcsek Anitát jutalmazták.
    A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Káosz című előadásában nyújtott sokrétű színpadi alakformálásáért Szilágyi Míra színművész kapott díjat.
    Kisvárda polgármesterének díját a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Forráspont című előadása nyerte el.
    A 30 év alatti művészeknek járó Teplánszky-díjat a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata Woyzeck című előadásának revelatív színpadi ábrázolásáért az előadás látványtervezője Szőke Zsuzsi kapta.
    A Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját június 24. és július 2. között rendezték meg. A versenyprogram előadásait Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója válogatta.
    A színházi seregszemle idei díszvendége a Zentai Magyar Kamaraszínház volt, érkeztek társulatok például Szabadkáról, Újvidékről, Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Beregszászból, Nagyváradról, Szatmárnémetiből, Aradról, valamint Sopronból, Komáromból és Gyuláról. A magyarországi társulatok közül például a Játékszín, a CSAK! - Csengeri Alkotó Közösség, az Orlai Produkció és a Bánfalvy Stúdió lépett színpadra.
    Kilenc nap alatt 23 színpadi produkciót láthatott a közönség öt helyszínen. A programban nyolc versenyen kívüli darab szerepelt, két előadással pedig a határon túli színészhallgatók is készültek. A színésztréninget az idén Balázs Zoltán színész-rendező vezette, a kritikusjelöltek workshopján pedig a színházi kulisszatitkokba avatták be szakemberek a fiatalokat.
    Az idén a zsűri tagja Csuja László rendező, Hajdu Imelda színművész, Herczeg T. Tamás rendező, Török Viola rendező és Zalán Tibor költő, író, drámaíró volt. (MTI)