Ugrás a tartalomra

Átadták a Turi Attila által tervezett OSZK archivális raktárát Piliscsabán 

Az erdő, a fa metamorfózisa
Átadták a Turi Attila által tervezett OSZK archivális raktárát Piliscsabán 

Az épület az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) archivális példányainak őrzőhelye lesz, mintegy tizenegyezer négyzetméteren. A modern kor vívmányainak megfelelő raktárat Turi Attila Kossuth- és Ybl-díjas építész, az MMA elnöke tervezte, formavilága megfeleltethető az organikus építészet filozófiájának, tisztelgés Makovecz Imre szellemi nagysága előtt. A beruházásnak köszönhetően nyolcvanenegyezer folyóméternyi polcon nemcsak a jelenlegi vaspéldányok, hanem a következő ötven-hatvan év kultúrkincseinek megőrzése is lehetővé vált. Az MMA képviseletében az ünnepségen részt vett Richly Gábor főtitkár.
A széleskörű érdeklődés mellett megtartott átadó ünnepségen Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter azt mondta: a közel 25 milliárd forintos kormányzati támogatásból épült raktár nemcsak a kultúrkincs őrzését, hanem a modern kornak megfelelve, annak átadását is szolgálja. Kultúrkincseinket a "modern kor digitalizálási technikáival át kell adnunk, elérhetővé, kutathatóvá, mindenki számára megjeleníthetővé téve" - fogalmazott. Hozzátette: „Köszönet az alkotó embereknek, köszönet az alkotó kezeknek, köszönet Turi Attila elnök úrnak, köszönet a kivitelezőknek, hiszen itt, ahogy láthattuk, közel tizenkétezer négyzetméter tudáskincs, tudásbázis áll rendelkezésünkre."
Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke arról beszélt: az átadott raktár nem csupán egy épület, „nem csupán tárolja a tudást, hanem aktívan alakítja és annak jövőbeli formáját a benne működő digitalizálási tevékenység révén." Hozzátette: „Amit mi itt teszünk, az nem más, mint az emberiség kollektív bölcsességének ápolása és gyarapítása. Nem látványos, de nélkülözhetetlen munka. Mert a tudás, legyen bármilyen ellentmondásos, mindig lehetőség a megértésre és lehetőség a változásra."
A teljes cikk az MMA oldalán olvasható ide kattintva.