Ugrás a tartalomra

Az a baj – A Litera 19. előszilvesztere

Erre az estére a Litera korábbi előszilveszterein és a 15. születésnapi estjén elhangzott írásokból válogatnak a szerkesztők.

"Már megvannak a jegyek, mondjátok, elővételben, online, rég elhatároztátok, hogy nem fogtok ott ácsingózni a lepattanóra, évek óta ezt hozza az angyalka a fa alá, élményt, a Litera-előszilvesztert december 30-án, este 8-kor a Trafóban, be van állítva a családi öröknaptárban...

Na, ez idén máshogy lesz.

Elég sok mindent mi találtunk ki, de ezt speciel koppintottuk: a Nappali Ház nevű szépemlékű és megboldogult művészeti folyóirat és alkotóközösség szokott volt szilveszter előtt irodalmi estet rendezni, aztán megszűntek és abbahagyták, mi meg, az újonnan jöttek rátapintottunk a résre az évvégi kulturális rendezvények ütőerén, és elkezdtük 18 éve megteremteni a hagyományt, hogy zárjuk az évet közösen, együtt, írók és olvasók, barátok és kollégák, és rendre össze is jövünk egy teltházas pár óra erejéig, kivétel nélkül, december 30-ánként.

Na, ez lesz máshogy az idén.

De a kivétel erősít.

2020-ban a járványra való tekintettel a Trafó zárva, ezért a távolból fogjuk elszórakoztatni közönségünket, a Litera csodálatos olvasóit és követőit, hogy ne maradjunk élmény nélkül, a szokás hatalma, ugye.

„Ha ide megyek szórakozni, az a baj. / Ha oda megyek, szórakoznak, az a baj" – rappeli a Bëlga, de mivel ez most ki van zárva, mert senki sehova, ahol szórakozhatnánk vagy szórakozhatnának velünk, dugjuk össze a laptopot a plazmával, fészkeljük be magunkat egyedül vagy a vírusközösségünkkel a nappaliba, eszegessünk, iszogassunk, és nézzük újra az elmúlt évtized legemlékezetesebb felolvasásait. Apokalipszis, most.

A 10 híres sztori, az Országos elme, a Kenyeret és cirkuszt, a Messziről jött ember, a Fake News, a Kánonkórus és a Felnőtt tartalom című előszilvesztereken és a Litera 15. születésnapján elhangzott írásokból válogattunk."

Akiknek a felolvasása most újra élvezhető: BÁN ZSÓFIA, DRAGOMÁN GYÖRGY, ERDŐS VIRÁG, ESTERHÁZY PÉTER, GARACZI LÁSZLÓ, KERESZTURY TIBOR, SPIRÓ GYÖRGY és VARRÓ DÁNIEL
Műsorvezető: LITKAI GERGELY
Zene: TUDÓSOK és BËLGA

A Litera-előszilveszter 2020. december 30-án 20 órakor indul a Literán és a Litera Facebook-oldalán, online.

Élvezzük újra együtt, BÚÉK!