Ugrás a tartalomra

Bartók-nap zárja a Fesztivál Akadémia Budapest programsorozatát

Bartók Béla személyiségének és munkásságának egy egész napot szenteltek a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) szervezői, így július 22-én négy Bartók-versenyművet hallgathat meg a közönség három karmesterrel és szólistával, valamint a Pannon Filharmonikusok közreműködésével a Zeneakadémián.

    A Bartók-napot egy matinékoncert nyitja, amelyen a FAB-mesterkurzus diákjai lépnek fel, ezután előadás szól majd Bartók Béla életéről a versenyművek nézőpontjából, az Út a nehéz indulástól... című előadást pedig egy kerekasztal-beszélgetés követi majd a zárókoncert előtt - olvasható a szervezők közleményében.
    Az első hegedűverseny szólistája Vilde Frang norvég hegedűművész lesz, a darabot Kelemen Barnabás vezényli, a második hegedűversenyben pedig Kelemen Barnabás játssza a szólót, a karmester Andreas Ottensamer világhírű klarinétművész lesz. A Brácsaverseny szólistája Maxim Rysanov, a karmester Sunwook Kim lesz, a harmadik zongoraversenyben pedig fordítanak, és Sunwook Kim játszik zongorán, a zenekart pedig Maxim Rysanov vezényli majd. A Divertimento előadásában közreműködik a FAB Kamarazenekar, szólamvezetők Kokas Katalin, Veronique De Raedemaeker hegedűművész, Adrienn La Marca brácsás, Fenyő László csellista és Fejérvári Zsolt nagybőgős lesznek, vezényel Andreas Ottensamer.
    A pénteken kezdődött, és Budapest több helyszínén zajló Fesztivál Akadémia Budapest keretében kerekasztal-beszélgetésekre, szakmai előadásokra, műhelyfoglalkozásokra, hangszer- és fotókiállításokra, filmvetítésekre, kurzusokra és próbákra, valamint matinékoncertekre várják a közönséget július 23-ig.

Forrás: MTI