Ugrás a tartalomra

Bátori Éva és Berecz Mihály Bartók-estje

Bátori Éva és Berecz Mihály Bartók-estjét rendezik a Pesti Vigadóban

 

2022. október 6. (csütörtök) 19.30 óra

 Pesti Vigadó, Díszterem (1051 Budapest, Vigadó tér 2. IV. emelet)

 

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának ösztöndíjasai az ösztöndíjprogram részeként egy alkalommal ingyenes koncertet adnak a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia székházában. A legközelebbi alkalommal Bátori Éva és Berecz Mihály Bartók-estjére kerül sor.

A rendezvényre regisztrálni a Pesti Vigadó honlapján lehet (www.vigado.hu).

Bátori Éva szoprán énekes, érdemes és kiváló művész, valamint Berecz Mihály zongoraművész, az MMA ösztöndíjasa az estre Bartók Béla műveiből készítettek összeállítást. A népdalfeldolgozások mellett elhangzanak olyan művek is, melyeket Ady Endre költeményei ihlettek. Az elhangzó darabok: Öt dal (op. 15), Három etűd (op. 18), Öt dal Ady Endre verseire (op. 16), Improvizációk magyar parasztdalokra (op. 20), Falun – tót népdalok. (A részletes műsorról ugyancsak a Pesti Vigadó vagy az MMA honlapján található bővebb információ.)

A két fiatal művész fiatal kora ellenére már számos rangos szakmai elismerésben részesült.

BÁTORI ÉVA

Bátori Éva énekművészi tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Wiener Staatsoper stúdiójában végezte. Nemzetközi bemutatkozása keretében elsőször Mozart operák szerepeiben állt színpadra. Pályáját Kölnben folytatta, ahol szerepköre az olasz repertoárral bővült a Pillangókisasszonytól az Aidáig. Párhuzamosan debütált az Egyesült Államokban, Toscaként, amerikai vendégszerepléseit pedig egy csodálatos koncert koronázta a New York-i Avery Fischer Hallban. Többször járt Japánban. A kínai Pekingi Operát a bécsi Staatsoper Figaro házassága című Mozart-produkcióval nyitották meg, melyben a Grófné szerepét énekelte óriási sikerrel. Több fesztiválnak is visszatérő vendégeként szerepelt, mint például a Bregenzi Ünnepi Játékokon. Hazatérve Magyarországra, Richard Strauss operái és a szláv repertoár várta. Legendás előadásoknak volt szereplője, Vidnyánszky Jenufája Marton Évával, vagy Kovalik Balázs Elektrája. Az elmúlt években az operairodalom kuriózumaiban volt elsősorban látható például Prokofjev: Tüzes angyal vagy Reimann: Lear című operájában. Gyönyörű koncertek fűződnek nevéhez, Liszt: Szent Erzsébet legendája Kocsis Zoltánnal, vagy Richard Strauss: Négy utolsó ének a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. Szívügye a kortárs magyar zeneirodalom interpretálása, az elsők között nevezik meg e repertoár hiteles előadójaként. A dalirodalom avatott előadójaként visszatérő vendége a Magyar Rádió koncertjeinek és más hangversenytermeknek is. Elsősorban a későromantika és a XX. század dalainak interpretátoraként szokott koncertpódiumra állni.

 

BERECZ MIHÁLY

Még nincs 25 éves, de Berecz Mihály már aktív szereplője a hazai koncertéletnek. Berecz Mihály hétéves korától tanult zenét: előbb hegedülni, majd két évvel később zongorázni kezdett. A két hangszer tanulását 10 éven keresztül párhuzamosan végezte. Zongorajátékára, egyéni hangjára már korán, olyan nagy művészek figyeltek fel, mint Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Vashegyi György, Keller András, Malcolm Bilson. 16 évesen már a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben játszotta el Ravel G-dúr zongoraversenyét Kocsis Zoltán vezényletével. Azóta számos magyar karmesterrel és zenekarral lépett fel együtt; külföldi fellépései közül kiemelkedik két berlini hangverseny, amelyet a Konzerthausban, illetve a Filharmóniában adott. Berecz Mihály számos hazai és nemzetközi verseny nyertese, díjazottja. 2017-ben első helyezett lett a Debut Berlin és a II. Manhattan-i Zenei versenyen. 2018-ban megnyerte a londoni Királyi Akadémia Harriet Cohen Bach díját. Tanulmányait Londonban a Royal Academy of Music Zongoraművész szakán végezte kiemelkedő teljesítménnyel. 2021-ben a zürichi Anda Géza Nemzetközi Zongoraverseny Liszt–Bartók-különdíjasa lett, ugyanebben az évben megkapta a Junior Prima Díjat. 2022 januárjától a Liszt Ferenc Zeneakadémia kamaratanszékének tanára. 2022 februárjában a Cziffra Alapítvány tehetségdíjasa. Repertoárja rendkívül széles: Bachtól kezdve kortárs zeneszerzők műveiig terjed. Több zenekritikus is felsőfokon nyilatkozott kifinomult, stílus- és kottahű, ugyanakkor felszabadult, energikus interpretációiról, Vashegyi György karmester egy interjúban így fogalmazott: Berecz Mihály nemzeti kincs, hozzáfogható tehetséget, azt hiszem nem láttam még.

Információkérés, interjúszervezés: sajto@mma.hu

Forrás: MMA