Ugrás a tartalomra

Bege Magdolna Kölcsey-díjat vehetett át a magyar kultúra napja alkalmából

Január 31-én az aradi Bábszínházban az aradi Kölcsey Egyesület, az Arad Megyei RMDSZ Szervezet és az Aradi Kamaraszínház közös rendezvényt tartott a magyar kultúra napja alkalmából. Az esten lapunk főszerkesztő-helyettese, Bege Magdolna vehette át a Kölcsey-díjat.

Az ünnepségen Berecz Gábor, a Kölcsey Egyesület elnöke és Faragó Péter, az RMDSZ Arad Megyei Szervezete elnöke, parlamenti képviselő tartott ünnepi beszédet, majd sor került a Kölcsey-díj átadására. A díjazott Bege Magdolna laudációját Böszörményi Zoltán József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja díjas költő, író, a Magyar PEN Club elnöke tartotta.

A díjátadási ünnepség után, az aradi Kamaraszínház szervezésében Pozsgai Zsolt Jávor hajnalai című kétrészes zenés játékát mutatták be, megidézve az 1902. január 31-én Aradon született Jávor Pál alakját.

A darab hiteles közelségbe hozza a generációk számára imádott színész alakját, élettörténetét. A mű Jávor Pál drámai harcát mutatja be, amikor is feleségével hazatérve Amerikából, kigyógyulva alkoholizmusából, és megtérve Istenhez, megpróbál új életet kezdeni. Egészségi állapota azonban megrendült, memóriája sem a régi, és bár tartja még magát, egyre nehezebben bírja. Kap ugyan kegyelemből szerepeket, de a színpadon egyre rosszabb formát mutat, a közönség is kezd elfordulni tőle. Egyik „lázadási kísérlete”, hogy fellép esténként a Kamara Varietében, ahol édes-bús dalokat ad elő Menedék Imre zongorista kíséretében.  
Pozsgai Zsolt kétrészes darabjának története 1959 májusában játszódik a budapesti Kamara Varietében, műsorzárás után, így a produkció a korabeli zenei részletek megidézésével képet ad az ötvenes évek kultúrpolitikájáról, a pályakezdő és már sikeres művészek komor helyzetéről.  
A Zsadons Produkció által színre vitt zenés játék főszerepeit Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea művészházaspár, a zenés színház és az operett világának meghatározó művészei alakítják. Az előadás rendezője Seregi Zoltán.

A rendezvényt az Arad Megyei RMDSZ Szervezet és Arad megyei jogú város Polgármesteri Hivatala a Municípiumi Művelődési Központon (CMCA) keresztül támogatta.