Ugrás a tartalomra

Bekay Nagy Maya képeiből nyílt kiállítás Brüsszelben

Jelenések címmel nyílt kiállítás Bekay Nagy Maya Olaszországban élő magyar festőművész munkáiból a brüsszeli Balassi Intézetben szerdán.

    Szájer József európai parlamenti képviselő, a Fidesz politikusa megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy Bekay Nagy Maya ikonszerű festményei az igazság vallásos megjelenései. Mivel a művész negyven éve Olaszországban él, munkája a nemzeti összetartozásnak, valamint a hit erejének hangsúlyozása, amely évszázadok óta összeköti az olasz és a magyar nép történetét – tette hozzá a képviselő.
    Bekay Nagy Maya az MTI-nek elmondta, hogy az olasz reneszánsz technikájával festett képeken az Ószövetség és az Újszövetség történetei mellett a Kárpát-medence népeinek kultúrája jelenik meg.
    A Kelet és a Nyugat közötti kapcsolatokat bemutató művek merítenek a mágikus realizmus kiemelkedő alkotóinak, köztük Hieronymus Bosch-nak, Mihail Bulgakovnak és Gabriel García Márqueznek a munkáiból – tette hozzá a művész.
    Vitézy Zsófia, a brüsszeli Balassi Intézet igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy Bekay Nagy Maya festményei, rajzai, akvarelljei különlegesen erős érzelmi kifejezőerővel bírnak, mindent átható expresszivitást árasztanak. A művésznő a magyar spiritualitást európai spiritualitásként értelmezi – mutatott rá az igazgató.
    Bekay Nagy Maya képeit a reneszánsz velatura technikával készíti, melynek lényege, hogy a festéket rétegenként, fátyolosan hordja fel a felületre. Képeinek témái között a keresztény kultúrkörből származó motívumok és a pogány magyar hagyomány elemei mellett megjelennek a Kisalföld dombjai vagy Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operája ihlette jelenetek.
    A budapesti születésű képzőművész az olaszországi Pollenzában, Maceratában, Velencében, valamint Budapesten él, tanít és alkot. A hetvenes években települt át Olaszországba, jelenleg a Velencei Szépművészeti Akadémián oktat. (MTI)