Ugrás a tartalomra

Budapesti fiatalok is szavaznak az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díj nyerteséről

Budapesti fiatalok is szavaznak az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díj nyerteséről május első vasárnapján a Tabán moziban, ahol a Fight Girl, a Los Bando, valamint az Oldboys címú ifjúsági filmekre adhatják le voksukat a 12 és 15 év közötti diákok  - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap pénteken az MTI-vel.

    Az egész napos programon 16 iskolából érkező magyar résztvevők 55 európai város diákjaival párhuzamosan nézik meg az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díjának (Young Audience Award) három jelöltjét, és szavaznak is a legjobbra. 
    Európai szakemberekből álló zsűri választotta ki a három idei jelöltet - a Fight Girl (rendező: Johan Timmers, Hollandia-Belgium), a Los Bando (rendező: Christian Lo, Norvégia-Svédország) és az Oldboys (rendező: Toby MacDonald, Anglia-Svédország) című ifjúsági filmeket. 
    A budapesti résztvevők a vetítések között Madarász Isti forgatókönyvíró-rendezővel és Varró Attila egyetemi tanárral vitathatják meg és elemezhetik a látottakat a Tabán moziban. Az Európán átívelő eseményen a filmeket moziteremben, széles vászonra vetítik eredeti nyelven, magyar felirattal. A program során a budapesti közönség többször kapcsolatba lép online a többi résztvevővel Európa szerte. 
    A három jelölt film a nagyközönség számára online megtekinthető a Fiatal Közönség Díj honlapján. 
    Az Európai Filmakadémia által életre hívott Fiatal Közönség Díj Napját (Young Audience Film Day) ezúttal már 55 európai városban rendezik meg bízva abban, hogy a program minél több fiatal figyelmét felhívja a mozizásra, mint értékes közösségi élményre és elősegíti a filmszerető és filmértő közönség utánpótlását. 
    A Filmalap 2013-ban azzal a céllal csatlakozott az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díj Napjához, hogy népszerűsítse a közös mozizást és elősegítse a magyar fiatalok értő, tudatos és nyitott filmfogyasztóvá válását - írták a közleményben. (MTI)