Ugrás a tartalomra

Budapesti Wagner-napok – A nürnbergi mesterdalnokok és a Ring az idei műsoron

A Nibelung gyűrűje (Ring-tetralógia) és A nürnbergi mesterdalnokok szerepel az idén 10 éves Budapesti Wagner-napok műsorán június 15. és 26. között a Müpában.

  

(Forrás: Müpa)

 

 A Rajna kincse június 16-án, A walkür június 17-én, a Siegfried június 18-án, Az istenek alkonya június 19-én, A nürnbergi mesterdalnokok június 24-én és 26-án látható. 
    A Ring-tetralógiában Siegmund szerepében Johan Botha dél-afrikai tenor, Siegfried szerepében Daniel Brenna és Christian Franz hallható, utóbbi Loge szerepét is énekli. Wotanként Johan Reuter, Vándorként Thomas Konieczny, Hagen szerepében a Feröer-szigetekről származó Runi Brattaberg lép színpadra. 
    Brünhildét Evelyn Herlitzius és Elisabeth Strid kelti életre, Sieglinde szerepében Anja Kampét üdvözölheti a magyar közönség. Gerhard Siegel, Waltraud Meier és Walter Fink mellett fiatal magyar tehetségek is színpadra lépnek: Fasoltként Bretz Gábor, Alberichként Kálmán Péter, Frickaként Schöck Atala, Gutruneként pedig Pasztircsák Polina - közölte a Müpa hétfőn az MTI-vel.
 A nibelung gyűrűje színpadra állítására Hartmut Schörghofer rendezőt kérte fel Fischer Ádám, mert - ahogy fogalmazott - "olyan rendezőre volt szükség, aki a műben rejlő gondolatokat képekben tudja megfogalmazni". A német művész nem a megszokott operai kliséket és eszközöket használja, hanem társműfajokat hív segítségül: filmvetítés, árnyjáték, táncosok, bábok segítségével, valamint egy többfunkciós díszletfal alkalmazásával jeleníti meg a rajnai sellők gyűrűjének elrablásától a Valhalla pusztulásáig vezető mitológiai történet jeleneteit.
    A nürnbergi mesterdalnokokat 2013-ban, a Wagner-bicentenárium alkalmából mutatta be a Müpa Michael Schulz rendezésében. Idén is a nagysikerű premier előadói érkeznek a fesztiválra, mások mellett James Rutherford, Bretz Gábor, Annette Dasch, Bo Skovhus és Daniel Kirch.
    Az eseménysorozat művészeti vezetője és karmestere a Kossuth-díjas Fischer Ádám, közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara, valamint a Budapesti Stúdió Kórus.
    A fesztivál ideje alatt a látogatók az elmúlt 10 év emlékezetes pillanatait megörökítő fotókiállítást tekinthetnek meg a Müpa előcsarnokában. Az évforduló alkalmából a Müpa érdekes digitális megoldásokkal is elősegíti az ismerkedést a német zeneóriás varázslatos világával.
    A programban a Müpa A bolygó hollandi és A nürnbergi mesterdalnokok színpadra állításával kapcsolatos két dokumentumfilmje is szerepel. Várbíró Judit szerkesztő-rendező a művek legfontosabb gondolatairól, tanulságairól és értelmezési lehetőségeiről beszélget az alkotókkal, Fischer Ádám művészeti vezető-karmesterrel, Michael Schulz és Kovalik Balázs rendezőkkel. A magyar és angol feliratos filmek vetítésére a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. (MTI)