Ugrás a tartalomra

Csütörtökön kezdődik az 5. Budapesti Cigány Filmfesztivál

A cigány kultúra és a cigányság jelenlegi helyzetének bemutatása a célja a csütörtökön kezdődő 5. Budapesti Cigány Filmfesztiválnak, amelynek vasárnapig tartó programjában dokumentumfilmek, kis- és nagyjátékfilmek, kerekasztal-beszélgetések mellett egy kiállítás is szerepel.

    Az Örökmozgó Filmmúzeumban tartandó fesztivál programját részben a holokauszt emlékév jegyében állították össze.
    A szervezők tájékoztatása szerint a bemutatandó filmek egyrészt olyan problémákat dolgoznak fel, amelyek az egész magyar társadalom fontos és aktuális kérdései, másrészt bepillantást engednek az európai cigányság életébe, kultúrájába, hagyományaiba.
    Több olyan dokumentumfilmet vetítenek a fesztiválon, amely a cigányságnak a holokauszt alatti szenvedéseit mutatja be: Jancsó Miklós Temetetlen holtak és Kovács László Nem szűnő fájdalommal című filmje mellett látható lesz Fátyol Tivadar Út a halálba című alkotása is.
    Számos dokumentumfilm foglalkozik emellett azokkal a társadalmi szintű problémákkal, amelyekkel jelenleg kell megküzdeniük a cigányoknak. Az Isten keze című filmben egy Borsod megyei faluban alapítanak zöldségtermelő szövetkezetet, míg A fal, amit kerítésnek hívunk a nagybányai cigánytelep lebontásáról szól. A Nyíregyháza-Zürich expressz egy 17 évesen prostituálttá vált anyát mutat be, az Építsünk templomot! pedig egy olyan, Kárpátalján élő közösséget, amelynek a hitén kívül semmije sincs. A múlt héten tartott Budapesti Dokumentumfilm Fesztivál egyik díjazott filmje, a népszerű Besence Open is látható lesz.
    Tehetséges művészek életútját is megismerhetik a fesztiválozók: Nyári Oszkár színészt, Balázs Elemér dzsesszzenészt, Tosko (Szénási Tibor) prímást, Kecskés Sándor klarinétművészt, valamint Ferkovics József festő- és grafikusművészt portréfilmek mutatják be. Az utóbbi művész alkotásaiból kiállítást is összeállítottak a szervezők, Kecskés Sándorról pedig zenésztársai emlékeznek meg egy kerekasztal-beszélgetésen.
    A négynapos fesztiválon, amelynek minden programja ingyenes, vasárnap négy díjat is kiosztanak: a legjobb kisjátékfilmnek, nagyjátékfilmnek, dokumentumfilmnek járó díj mellett különdíjat is átadnak, az alkotók jutalma Ferkovics József egy-egy grafikája, festménye lesz. A fesztivált spanyol flamenco est zárja.  (MTI)