Ugrás a tartalomra

Égetően aktuális témáról szóló magyar dráma ősbemutatójára készül az Orlai Produkció

Kerékgyártó István darabja, a Skorpió Máté Gábor rendezésében december 3-tól látható a Belvárosi Színházban. Az előadás a közélet iránt érdeklődő, a színházban a társadalmi kérdések boncolgatását és a szarkasztikus humort kedvelő nézők számára az évad egyik legfontosabb eseménye.

Az Orlai Produkció repertoárja a kezdetek óta alapvetően kortárs művekre épül. A választás tudatos, hiszen a világról, amelyben élünk, érzéseinkről, a bennünket foglalkoztató dolgokról a legérvényesebben a kortárs drámák fogalmaznak, a színház pedig a párbeszéd helye.

Kerékgyártó István állandó témái a karriertörténetek, a nagyon magasról az elképzelhetetlen mélybe való zuhanás, a hatalom és a pénz amorálissá tevő hatása. Új drámája, a Skorpió műfaját tekintve tragikomédia, amely látleletet ad jelünkről és közelmúltunkról; az Orlai Produkciónál bemutatott korábbi darabjával, a Hurokkal szemben azonban nem széles társadalmi tablót mutat. Ezúttal egy 2000 és 2025 között játszódó családtörténet, egy nagyvállalkozó és fiai sorsának prizmáján át érthetjük meg a rendszerváltás máig ható ellentmondásosságát, amelynek sötét oldala a legújabb kori Magyarországra is árnyékot vet.

Király Ferenc és fiainak sorsa egyszerre idézi a nagy klasszikusokat és a kortárs popkultúrát: valahol a Lear király, a Keresztapa és az Utódlás háromszögében helyezhető el. „A Skorpió a gründerzeit győzteseiről szól, a győzelem minden gyomorforgató mocskával. Mert ilyen időket élünk, a nagy győzelmek sok mocsokkal járnak. Majd – talán – a harmadik, negyedik vállalkozói generáció a morálra támaszkodva, tiszta lelkiismerettel hozhatja meg a döntéseit, úgy érve el saját boldogulását, hogy a közérdekekre is messzemenően figyelemmel lesz. Mint ma, mondjuk a svéd, a dán vagy a kanadai többgenerációs tőkések” – fogalmaz Kerékgyártó István.

A Skorpió társadalmunk gyengeségeinek analízisét adja, ám a szerzőtől megszokott módon ebbe sok humor is vegyül, épp úgy, mint mindennapjainkba. A darab létrejöttében komoly szerepet játszott a kortárs magyar irodalomra érzékeny Máté Gábor rendező, aki Török Tamara dramaturggal együtt segítette a szerzőt. Az időben előre-hátra ugráló, ettől pedig egy lebilincselően izgalmas rejtvényhez hasonló tragikomédiát Mészáros Máté, Ullmann Mónika, Schruff Milán, Járó Zsuzsa, Csonka András és Pataki Ferenc játsszák.Miközben az ember olvas egy darabot, még a kezdetleges állapotában is, vagy megjelennek a fejében színészek, vagy nem. Nekem megjelentek, és ezek a színészek jelentek meg. Ilyen esetben pedig nem is érdemes máshova elképzelni” – fogalmazott a szereposztás kapcsán Máté Gábor, és azt is hozzátette, a Skorpió témáját, a hatalom, de a vezetői tisztség átadását illetően is van mondandója.

A Skorpió bemutatója december 3-án lesz a Belvárosi Színházban. Decemberben 4-én, 5-én és 28-án látható, a januári előadások időpontjai: január 2., 15., 25., 30.

Részletek az előadásról:

orlaiprodukcio.hu/eloadas/skorpio-185