Ugrás a tartalomra

Egy időben két határon túli helyszínen képviselteti magát a Petőfi Kulturális Ügynökség

Május 26. és 29. között a Petőfi Kulturális Ügynökség a Sepsiszentgyörgyön idén debütáló SepsiBookra, és a Varsói Könyvvásárra is elviszi a kortárs magyar irodalmat.

Fontos pillanat a Petőfi Kulturális Ügynökség életében, hogy egy időpontban, két külföldi helyszínre viheti el a hazai irodalmat. Két év kihagyás után, május 26–29. között ismét megrendezik a varsói könyvvásárt, ezzel egyidőben debütál a SepsiBook névre keresztelt sepsiszentgyörgyi könyvfesztivál, ahova olyan neves szerzők is ellátogatnak, mint Bereményi Géza és Háy János. Az Ügynökség képviseletében Király Farkas, Fekete Vince, és Farkas Wellmann Éva köteteit ismerhetik meg az érdeklődők.

A pandémia végét követően, két év után, „The dream we carry” mottóval, és Norvégia díszvendégségével, idén ismét megrendezik a varsói könyvvásárt. Az esemény célja a lengyel-nemzetközi irodalmi kapcsolatok újraélesztése és a lengyel olvasóközönség nagy számban való megmozgatása, tájékoztatása a legújabb irodalmi megjelenésekről. A Petőfi Kulturális Ügynökség saját standdal vesz részt a vásáron, ahol az elmúlt évek lengyel nyelvre fordított magyar könyvei, a „Best of” katalógusok és az Ügynökség információs anyagai is megtalálhatóak lesznek.  A varsói Liszt Intézettel együttműködve négy eseményt rendez majd a PKÜ. Szvoren Edina, Nincs, és ne is legyen könyvbemutatója mellett Kovács István dedikálja az Egy barátság anatómiája sorozat első részét. A kötet a magyar-lengyel kulturális kapcsolatokat tárgyalja. A magyar standon lesznek továbbá kerekasztal beszélgetések, valamint bemutatják a PKÜ amerikai piacra szánt kiadványát, a The Continental Literary Magazine-t is.

2022. 05. 27. – 10.00

Fordítói kerekasztal: A Petőfi Kulturális Ügynökség támogatási programjaink bemutatása.

 

2022. 05. 27. – 16.00

Dedikálás a magyar standon

Kovács István: Egy barátság anatómiája, 1. kötet. A kezdetektől a 16. század végéig.

 

2022. 05. 27. – 18.00

The Continental Literary Magazine bemutató.

Résztvevők: Gurubi Ágnes, Agnieszka Wolny-Hamkało.

Moderátor: Keresztes Balázs.

Tolmács: Alexandra Bata-Bocian.

 

2022. 05. 28. – 18.00

Szvoren Edina: Nincs, és ne is legyen kötetének bemutatója.

Résztvevők: a szerző.

Moderátor: Keresztes Balázs.

Tolmács: Alexandra Bata-Bocian.

Sepsiszentgyörgyön négy nap alatt nyolcvan irodalmi, könyves és zenés eseményt kínál a május 26. és 29. között debütáló első SepsiBook könyvvásár és irodalmi fesztivál. Negyven erdélyi és magyarországi kiadó mintegy harminc standon mutatja be a könyveit.

A Sepsi Arénában sorra kerülő rendezvénynek emellett három további helyszíne is lesz, így két színpadon – a Porondon és a Köröndön – zajlanak a beszélgetések és koncertek, míg a gyerekeknek szóló foglalkozások helyszínéül a Grund szolgál majd.

A fesztivál ideje alatt a könyvek birodalmává változik a város. A Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében több értékes programon vehetnek részt az irodalom iránt érdeklődők. Női sorsok női szemmel címmel irodalmi beszélgetésre Lőrincz P. Gabriella, Farkas Wellmann Éva és Izer Janka részvételével kerül majd sor. Emellett szó esik Király Farkas Sortűz című könyvéről, bemutatják Fekete Vince Halálgyakorlatok című kötetét, valamint Farkas Wellmann Éva új kötetét is.

Az első születésnapját ünneplő Magyar Kultúra Magazin főszerkesztője, Bonczidai Éva workshoppal fogadja az érdeklődőket, a PKÜ pedig hangoskönyvsátorral és babzsákokfotelekkel várja azokat, akik egy pár perc testi és lelki pihenésre vágynak.

Május 27. – 10.00 –12.00

Rendhagyó irodalomóra középiskolákban.

 

Május 28. 11.00

Magaddá rendeződni – Farkas Wellmann Éva és az Evilági zenekar zenés kötetbemutatója

A marosvásárhelyi származású költőnő legutóbbi verseskötetének bemutatója hitről, szerelemről, gyökerekről, hitvallásokról, a Parancsolatokat-verseket megzenésítő Evilági zenekar közreműködésével.

Moderál: Oberczián Géza.

 

Május 28. 11.00

Beszélgetés Lövétei Lázár Lászlóval a műfordításról (románról magyarra fordítás).

Moderál: Szonda Szabolcs.

 

Május 28. 13.00

Beszélgetés Lövétei Lázár Lászlóval.

Moderál: Ferenczes István.

 

Május 28. 16.00

Fekete Vince – Halálgyakorlatok című kötetének bemutatója.

Moderál: Zsidó Ferenc.

 

Május 28. 17.00

Király Farkas Sortűz című regényének bemutatója.

Moderátor: Miklóssi Szabó István.

 

Május 29., vasárnap 11.00

Irodalmi beszélgetés Király Farkas író-költővel a közelmúlt történelméről, középpontban az 1989-es romániai forradalommal, melynek idején a kolozsvári születésű szerző Aradon töltötte sorkatonai szolgálatát, valamint a mindezt a kiskatonák szemszögéből feldolgozó Sortűz című kisregényről.

Moderátor: Miklóssi Szabó István.

 

Május 29., vasárnap 12.00

Női sorsok női szemmel: Lőrincz P. Gabriella, Farkas Wellmann Éva és Izer Janka

Irodalmi beszélgetés Lőrincz P. Gabriella, Farkas Wellmann Éva költők és Izer Janka író részvételével műveik női szerepeiről, karaktereiről, a nők irodalmi ábrázolásáról.

Moderátor: Márton Evelyn.