Ugrás a tartalomra

Eladta a Mucha-plakátgyűjteményét Ivan Lendl

Eladta Alfons Mucha, a szecesszió kiemelkedő cseh festője és grafikusa plakátjaiból álló gyűjteményét Ivan Lendl, az egykori világhírű cseh teniszező.

    A 116 plakátból álló gyűjteményt, amely a világon a legnagyobb Mucha-plakátkollekció, Richard Fuxa cseh vállalkozó vette meg - jelentette a cseh közszolgálati rádió kedden.
    Fuxa a rádiónak nyilatkozva a vételárat nem kívánta nyilvánosságra hozni. Prágai szakértők szerint a gyűjtemény értéke mintegy 60 millió koronára - azaz több mint 600 millió forintra - tehető.
    A vállalkozó szerint a gyűjtemény rövidesen világ körüli útra indul, Japánban, Kínában, az Egyesült Államokban, Oroszországban is érdeklődnek utána. Később a plakátok Prágában egy galériában lesznek tartósan láthatóak.  
    A plakátokat Ivan Lendl, az 1986-ban az Egyesült Államokba távozó egykori cseh teniszcsillag gyűjtötte össze. A gyűjtemény első ízben tavaly Prágában volt látható, ahol mintegy 180 ezer ember nézte meg.
    A világhírű művész 1894 és 1935 között készített, sajátos stílusú 119 plakátjából 116 volt látható Prágában. Az alkotások nagyobbik részét a Polgármesteri szalonban mutatták be, amelynek falait szintén Mucha-festmények díszítik. Az egykori sztárteniszező korábban a prágai közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy a hiányzó három plakátból egy-egy New Yorkban, illetve Hamburgban található múzeumban, míg a harmadikról nincs információja.
    Alfons Mucha (1860-1939) a 19-20. század fordulóján a művészek akkori Mekkájában, Párizsban élt. Nemzetközi sikerét Sarah Bernhardtnak, a századforduló egyik legnagyobb és legismertebb színésznőjének köszönhette.
    Bernhardt 1894 karácsonyán festőművészt keresett, hogy elkészítse neki a Gismonda című színdarab plakátját, mivel nem tudta elérni azt a művészt, akivel korábban dolgoztatni szokott. A megbízást Mucha kapta. Más alkotásokkal összetéveszthetetlen plakátjai olyan nagy izgalmat keltettek Párizsban, hogy rövid időn belül szinte mindet leszedték, ahol csak kirakták őket: a cseh művész ezzel világhírnevet szerzett, és ő lett a Belle Époque legkeresettebb plakátfestője. (MTI)