Ugrás a tartalomra

Elena Ferrante új regényének világpremierje is tolódik a járvány miatt

Elena Ferrante új regényének világpremierje is tolódik a koronavírus-járvány miatt 

2019 őszén nagy várakozás előzte meg Elena Ferrante új könyvének megjelenését. A szerző a Nápolyi regények (Briliáns barátnőm, Az új név története, Aki megszökik és aki marad, Az elvesztett gyerek története) nagy sikere óta most jelentkezett először regénnyel. A felnőttek hazug élete (La vita bugiarda degli adulti) november 7-én jelent meg Olaszországban – a nemzetközi sajtóban lelkes kritikákat olvashattunk, és az olvasói visszhang is pozitív volt. Nem sokkal ezután Ferrante könyveinek kiadói egy közös világpremier tervezésébe kezdtek. A Park Könyvkiadó is csatlakozott a közös megjelenéshez, amelynek dátuma 2020. június 9-e lett volna. A múlt hét végén azonban az a döntés született, hogy a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt a megjelenés eltolódik. A számos kiadó által együttesen kijelölt új premierdátum: 2020. szeptember 1. 

Eva Ferri – Edizioni E/O and Europa UK

„Ezekben a példátlan, kihívásokkal teli időkben az új regény premierdátumának elhalasztása minden érintett kiadó számára nehéz döntés volt. Egy ilyen fontos könyv dátumának megváltoztatásakor számos kihívással kell szembenéznünk. De mindannyian azt szeretnék, hogy ez a megjelenés az olvasók és a könyvesboltok közös ünnepe lehessen. Mindez nagyobb eséllyel történhet meg szeptemberben, amikor a globális piac működőképesebb lesz. Őszintén nagyra értékelem a világ minden kiadójának erőfeszítését annak érdekében, hogy a közös premier létrejöhessen. Szívmelengető megtapasztalni a kiadókat vezérlő szolidaritást és az irodalom iránti szeretet megtartó erejét, nagyon hálás vagyok azért, hogy egy ilyen kiváló és megfontolt globális irodalmi közösség tagja lehetek. A felnőttek hazug élete egy felnövéstörténet, és azt hiszem, hogy a mostani időszakot követően mi magunk is még »felnőttebbek« leszünk, és sok tapasztalattal leszünk gazdagabbak. Várom, hogy mindezt Elena új könyvének megjelenésével együtt világszerte megünnepelhessük.”

Elena Ferrante: A felnőttek hazug élete

Fordította: Király Kinga Júlia 
Ár: 3990
Terjedelem: 336
Kivitel: Keménytáblás védőborítóval
Megjelenés: 2020. szeptember 1. - világpremier
parkkiado.hu
facebook.com/parkkonyvkiado 

Első mondat: 
„Két évvel az előtt, hogy apám elköltözött volna hazulról, azt mondta anyámnak, hogy iszonyú ronda vagyok.” 

Ismertető: 

Felnőni? Mi végre? Ki mondja meg, hogy mi lesz belőlünk és kire fogunk hasonlítani?
Valami baljós dolog történik Giovanna bájos gyermekarcával, és lassanként kiütközik rajta a kamaszok rusnya undoksága. De vajon tényleg így állnak-e a dolgok? Melyik tükröt válassza az ember, hogy visszataláljon önmagához, és megmeneküljön? 
A gyermekarc szépségének elillanását követően az új ábrázat utáni hajsza két Nápoly közt zajlik, amelyeket testvéri szálak kötnek össze, s amelyek kölcsönösen rettegik és gyűlölik egymást. 
Az egyik Nápoly odafönt pózol, az erényesség álcáját magára öltve, a másik odalenn található, a mélyben, harsánynak és közönségesnek tettetve magát. Giovanna e két Nápoly közt ingázik, hol alázúdulva a mélybe, hol felkapaszkodva a magaslatokra, és mindeközben eltévelyedve tapasztalja, hogy sem odafönn, sem a mélyben nem talál válaszokra, a város pedig nem nyújt szabadulást.

*

Elena Ferrante a kortárs világirodalom nagy rejtélye. Regényei zajos sikert aratnak, díjakat nyernek, számos nyelvre lefordítják őket, de kiléte ismeretlen. Annyi tudható róla, hogy Nápolyban született, és ő a Tékozló szeretet, az Amikor elhagytak és a Nő a sötétben szerzője. Első két regényét Mario Martone, valamint Roberto Faenza filmesítette meg. Világszerte népszerűvé a Nápolyi regények (2011–2014) című négykötetes sorozata tette, melynek Briliáns barátnőm és Az új név története című első két kötetéből az HBO készített sorozatot. 2007-ben La spiaggia di notte (Éjjeli strand) címen egy gyerekkönyve, 2019-ben pedig L’invenzione occasionale (Véletlen találatok) címen egy esszékötete is megjelent. Az olasz irodalom egyik legnagyobb hatású szerzőjeként tartják számon.

Forrás: Park Kiadó