Ugrás a tartalomra

Erdély festészete a két világháború között

A Maros Megyei Múzeum – Művészeti Múzeum tisztelettel meghívja Aurel Popp (1879–1960) Notre-Dame című festményének a bemutatására, mely az intézmény 2019-es műtárgyvásárlásainak legjelentősebb képzőművészeti alkotása. Az eseményre 2020. február 6-án, csütörtökön, délután 5 órától kerül sor a Kultúrpalota jobb szárnyának II. emeletén.

E festménnyel egy időben, az utolsó műtárgyvásárláskor még Szervátiusz Jenő, Pericle Capidan, Balla Béla, Gy. Szabó Béla, Csikós Antónia és Kusztos Endre által szignált alkotások is a múzeum gyűjteményébe kerültek.

Az esemény házigazdái, Soós Zoltán menedzser és Cora Fodor művészettörténész mellett meghívott vendégek lesznek:

Dumitru Păcuraru – író, újságíró, a Poesis Internațional, Informația Zilei igazgatója,

Maria Adriana Zaharia – történész, újságíró, az Informația de Duminică főszerkesztője, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia Karának doktorandusza,

Oana Mirabela Păcurar – képzőművész, kurátor, designer.

A meghívottak az Aurel Popp – Între două culturi és az În atelierul lui Aurel Popp című albumok szerzői, melyek kutatási alapját a művész írásos hagyatéka képezte. A szerzők részt vettek a Szatmárnémeti Művészeti Múzeum keretében létrehozott Aurel Popp állandó kiállítás szervezésében is.

Bemutatásra kerül még Aurel Popp párizsi időszakának Vázlatfüzete, és Aurel Ciupeval (1900–1988), a Marosvásárhelyi Képtár 1932–1940 közötti gondnokával folytatott levelezése, valamint néhány rendkívül érdekes dokumentum a művész alkotásairól. 

A Notre-Dame című kivételes alkotást Aurel Popp 1912-ben festette, pályafutásának kezdetén, a párizsi tanulmányai idején.

A festmény 2020. április 19-ig látható az Erdély festészete a két világháború között című időszaki kiállításon. A tárlat keddtől vasárnapig 9–16 óra között látogatható.