Ugrás a tartalomra

Az erdélyi népzenét bemutató kötetet jelentetett meg a Magyar Művészeti Akadémia

Almási István „Most jöttem Erdélyből..." – Írások népzenéről és népdalkutatásról című könyvének bemutatója.

Kodály Zoltán így vallott a székely népzene jelentőségéről: „Az utcán állítanám meg vele az embereket, mikor dúlt arccal loholnak a haszon vagy a falat kenyér után, hogy vigasztalást merítsenek a csodakútból. És el akarnám vinni a világon mindenüvé, ahol csak értenek a zene nyelvén, hogy ezen keresztül is jobban tudják meg, amit oly rosszul tudnak: hogy mi a magyarság."
Almási István, aki maga is idézi könyvében a fenti sorokat, ennek a csodakútnak a mélységeit kutatja és tárja fel immár hosszú évtizedek óta. A kolozsvári születésű, városához mindmáig hű népzenekutató írásait áthatja a magyar zenei anyanyelv tisztelete, és az a fáradhatatlan kutatószenvedély, aminek köszönhetően gazdag életművét szorgos szerénységgel építette és építi. Legyen szó Bartók vagy Kodály munkásságának fontosságáról, az erdélyi népzenegyűjtés sokszor viszontagságos körülményeire való utalásról vagy éppen a költő Áprily Lajos népdalélményeinek bemutatásáról, Almási professzor mindig pontos, árnyalt mondatokban adja át hatalmas tudásának legjavát.
Jelen gyűjteményes kötetünk egy nagy ívű pálya érett szellemi gyümölcseiből kínál válogatást. Nemcsak a szűken vett szakma képviselőinek ajánlható, hanem a magyar kultúra legősibb értékei iránt érdeklődő olvasóknak is időtálló kincseket közvetít. Felüdülés a haszon vagy a falat kenyér utáni rohanásban.

2019. december 16. | 11.00 – „Most jöttem Erdélyből" – Almási István írásai népzenéről és népdalkutatásról

Résztvevők:
Almási István, a kötet szerzője, az MMA rendes tagja
Dr. Domokos Mária zenetörténész, népzenekutató
Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó vezetője, az MMA levelező tagja
Szathmáry István, a kötet szerkesztője

A rendezvény házigazdája: Szerényi Béla
Közreműködnek az Óbudai Népzenei Iskola növendékei és tanárai.
 
Időpont: 2019. december 16. (hétfő), 11.00
Helyszín: a Magyar Művészeti Akadémia Irodaháza, Budapest VI., Andrássy út 101., II. emelet, Rendezvényterem (bejárat a Bajza utca felől)