Ugrás a tartalomra

Farsangnyitó Dalidót rendeznek Debrecenben

Farsangnyitó Dalidót rendeznek a hétvégén Debrecenben. A családoknak szóló programokat immár hetedik alkalommal szervezik meg a Kölcsey Központban – jelentették be egy pénteki sajtótájékoztatón. 

    Komolay Szabolcs, a város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere emlékeztetett: 2013-ban élesztették újjá azt az évszázados debreceni hagyományt, amikor a vízkereszt utáni első hétvégén megrendezett Dalidón a céhek mesterei, inasai, tanulói jelmezes felvonuláson, táncos mulatságon együtt ünnepeltek a város polgáraival. Hozzátette: a programok gerincét a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) intézményeinek bemutatkozása adja, az érdeklődők ízelítőt kaphatnak a város valamennyi szakképző iskolájának tevékenységéből.     Tirpák Zsolt, a DSZC főigazgatója elmondta: a szakképzési centrum 11 tagintézménye vesz részt a Dalidón. Az iskolák diákjai játékos formában mutatják be tevékenységüket. Az érdeklődők egyebek mellett kipróbálhatják a robotprogramozást, megismerkedhetnek a fa- és fémmegmunkálás alapjaival, a pizzasütés és a könyvkötés fortélyaival, de a vegyipar és a szépségipar is bemutatkozik majd – sorolta a főigazgató. 
    Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője elmondta: a vendégeket a "langaléta garabonciások" gólyalábas ceremóniája fogadja, Bál, bál maszkabál címmel pedig Gryllus Vilmos ad koncertet. A nap folyamán lesz álarcmustra, ruhabemutató, Pelehács Mihály kvantumfizikus buborékshow-val szórakoztatja a közönséget, fellép a Duhaj zenekar, a Sonus ütőegyüttes, és a látogatók megcsodálhatják azokat az óriásmaszkokat is, amelyeket a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanárai és diákjai készítettek. 
    A Kölcsey Központ előtti téren farsangi ételeket, többek között cipóban tálalt vetrecét lehet majd fogyasztani – fűzte hozzá az ügyvezető. A Dalidó második napján, vasárnap a mulatság a Vojtina bábszínházban folytatódik, ahol először mutatványosok "csapnak nagy csinnadrattát". 
    Asbóth Anikó, a bábszínház igazgatója elmondta: kicsik és nagyok is kipróbálhatják magukat különféle játékokban, Gulyás László vándormuzsikus előadásában, a Vojtina maskarásainak közreműködésével pedig megelevenedik majd egy farsangi lakodalom is. A Dalidót követően a farsangi programok március első hétvégéjén a Vojtina hagyományos maskarádéjával fejeződnek be – jegyezte meg Asbóth Anikó.   (MTI)