Ugrás a tartalomra

Februárban rendezik meg a Határtalan Napokat a Miskolci Nemzeti Színházban

Ismét a határon túli kultúráé lesz a főszerep február 13. és 15. között a Miskolci Nemzeti Színházban, ahol a Határtalan Napokon a színház, a zene, a képzőművészet és az irodalom mellett az idén a film és a tánc műfaja is képviselteti magát. A rendezvénysorozat vendége Beregszász lesz.

    A miskolci színház számára ez az egyik legfontosabb fesztivál: minden évben egy-egy határon túli magyar város kultúráját mutatja be a teátrum, és nem csak a színházát, hanem a képzőművészetét, az irodalmát, a zenéjét is megismerheti a közönség - olvasható a Miskolci Nemzeti Színház MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
    Mint írják, a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház változatos műfajokban mutatkozik be a háromnapos fesztiválon. A gyerekek egy mágikus világba nyerhetnek betekintést a Tizenkét hónap című meseelőadáson, ahol zene, tánc, humor és mély emberszeretet vegyül a történetbe - olvasható a darab ismertetőjében.
    Mint írják, Bartók Béla kárpátaljai népdalgyűjtéseit a Sodró Együttes Hallottad-e hírét Beregvár megyének című koncertelőadásán hallgathatja meg a közönség. A csaknem egyórás produkció alkalmával a kárpátaljai vidékre jellemző ismert népzenei és néptánc örökség jelenik meg a színpadon.
    Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című színpadi műve a beregszászi társulat előadásában autentikus zenével és néptánccal látható. A Lila ákác című előadás alkalmával egy igazi szerelmes zenés történetet mutatnak be a miskolci színház színpadán.
    A közleményben felidézik, hogy a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a beregszászi Liliomfi című előadás kapta a Városmajori Színházi Szemlén 2013-ban, amelyet most a miskolci közönség is láthat.
    Mint írják, a beregszásziak bemutatják a Zoltán újratemetve című produkciót is, amely egy beteljesületlen, tragikus szerelem története a Szovjetunió nyugati határán, a II. világháború végén, és a birodalom fennállásának utolsó nagy telén. "Rómeó és Júlia a vasfüggöny két oldalán" - írják Zelei Miklós darabjáról.
    A Határtalan Napok programjai között idén filmvetítés is szerepel. Juhász Ferenc A szarvassá változott fiú című költeményéből Vidnyánszky Attila 2003-ban rendezett színházi előadást, 2014-ben pedig a művet filmre vitték Törőcsik Mari és Trill Zsolt főszereplésével.
    A képzőművészeti kiállításon több mint tíz művész alkotásaiból látható válogatás a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület kortárs kárpátaljai alkotók gyűjteményéből. Az irodalmi est vendégeként kárpátaljai íróval, költővel és irodalomtörténésszel találkozhatnak az érdeklődők.

Forrás: MTI