Ugrás a tartalomra

A Főváros elvinné az idei Ünnepi Könyvhetet a Vörösmarty térről

A Fővárosi Önkormányzat illetékes bizottságának képviselői meg kívánják tagadni a 2016. június 9-én kezdődő 87. Ünnepi Könyvhéttől a Vörösmarty tér használati jogát - áll a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) MTI-hez eljutatott csütörtöki közleményében.

    A közlemény szerint a Fővárosi Önkormányzat a Vörösmarty tér helyett a Múzeumkertet és a Pollack Mihály tér együttesét ajánlotta fel lehetséges helyszínként a Könyvhétre. A MKKE úgy véli, hogy ez a helyszín legfeljebb csupán az idei évre jelentene alternatívát, mert a kormány 2015 novemberében döntött a Nemzeti Múzeum kertjének régészeti feltárással együtt járó felújításáról.
    "A tervezett döntés ellen közel 100 tagcégünk nevében, a magyar könyvszakma nagy részét tömörítő, képviselő szervezetként a leghatározottabban tiltakozunk" – áll a közleményben.
    A MKKE felidézi: a Vörösmarty tér az 1929 óta - egyetlen alkalom kivételével – minden évben megrendezett, Magyar Örökség-díjjal elismert Ünnepi Könyvhét újabb kori történetének közkedvelt és ikonikus központi helyszíne.
    "A helyszín előzmények nélküli, indokolatlan, váratlan megváltoztatása – alig több mint két hónappal a rendezvény megnyitása előtt – beláthatatlan károkat okozna, súlyos következményekkel járna az üzleti tervüket jórészt a könyvhétre fókuszáló, a téren pavilont bérlő könyvkiadók és a megszokott nyár eleji kulturális programjának helyszínét elveszítő budapesti olvasóközönség számára egyaránt" – fogalmaz a közlemény. (MTI)