Ugrás a tartalomra

Győrben ad koncertet a holland Cappella Pratensis régizenei énekegyüttes

Először érkezik Magyarországra az 1987-ben alakult holland Cappella Pratensis. A régizenei énekegyüttes július 8-án a győri Szent Ignác Bencés Templomban ad koncertet, amelynek témája Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe – tájékoztatta Sárai-Szabó Kelemen templomigazgató az MTI-t.

    A közlemény szerint a program középpontjában a reneszánsz irodalom egyik ikonikus műve, Josquin Desprez franko-flamand zeneszerző Ave maris stella kezdetű Mária-himnusz témájára komponált miseordináriuma áll.
    Szűz Mária tisztelete a késő középkorban különböző vallási gyakorlatok és az ezekhez kapcsolódó művészi alkotások kimeríthetetlen forrása volt. A Cappella Pratensis az ünnephez illő gregorián tételekkel és motettákkal egészíti ki a műsort.
    A hollandiai Cappella Pratensis régizenei énekegyüttes Josquin Desprez műveire és a 15-16. század többszólamú zenéire specializálódott.
    Az énekegyüttes történeti és művészeti kutatásokon alapuló műveit a reneszánsz kor szokásához hasonlóan adja elő, azaz az eredeti menzurál kották hasonmásait körbeállják, megidézve a kor eredeti miliőjét, hangzásvilágát.
    Az énekegyüttes alapítása óta rendszeresen fellép Hollandiában és Belgiumban, nemzetközi fesztiválokon Európa-szerte, Észak-Amerikában és Japánban. (MTI)